Elfogás

Megsemmisítették volna Csontváry több száz milliós értékű festményét + Videó

Csibra Tibor, 2012. április 30., hétfő 14:25
Megijedtek a zsákmányukról terjedő hírekről, ezért nem merték eladni, hanem meg akarták semmisíteni a márciusban ellopott Csontváry-festményt azok a betörők, akiket pénteken vettek őrizetbe Budapesten. Az elkövetők hasonló bűncselekményekből éltek korábban, és csak a sajtóból tudták meg, hogy mekkora értékeket vittek magukkal. A csaknem félmilliárd forintot érő ellopott gyűjteményből még két alkotást keres a rendőrség, a gyanúsítottak előzetes letartóztatásban vannak.

Elfogta a rendőrség azokat a feltételezett elkövetőket, akik március közepén több nagy értékű festményt, köztük Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című alkotását lopták el a főváros I. kerületében, egy betöréskor, s megkerült a műkincsek egy része is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfői sajtótájékoztatóján az újságírók megtekinthették az épségben megkerült műveket, amelyeket kommandósok szállítottak az esemény helyszínére, s ott folyamatosan őrizték azokat. Csontváry alkotása a legdrágább magyar festmény, amelyet árverésen értékesítettek hazánkban, hat évvel ezelőtt a nyolcvanöt milliós kikiáltási árat követő liciten 230 millió forintért kelt el. Megtalálása után szakértő mérte fel állapotát, elsődleges megállapítása szerint sértetlen, jelenlegei értékét pedig 288 millió forintban állapította meg.

A műre egy Szigony utcai lakásban, egy szekrény mögött befalazva bukkantak rá a nyomozók, a vizsgálat adatai szerint a tolvajok meg akarták semmisíteni a műkincset – közölte a sajtótájékoztatón Fülöp Valter, a BRFK vezetőjének bűnügyi helyettese. Az ezredes elmondta, hogy a márciusi betörés után a rendőrség operatív felderítést végzett, hogy megállapítsa, milyen csoportokkal lehet összefüggésbe hozni a bűncselekményt. A tolvajok 480 millió forintnyi értéket vittek el a magánlakásból, ahova a dolgozószoba felfeszítése után jutottak be. A tolvajok az említett Csontváry-mű mellett elvitték Szinyei Merse Pál Vadregényes táj, Mednyánszky László Csavargó, és Holdsütés című alkotását, valamint egy Kádár Béla festményt is, utóbbi kettőt még nem találták meg a hatóságok.

Fülöp Valter beszámolója szerint a vizsgálat kiderítette, hogy a bűncselekmény mögött egy betörésekből, és más vagyon elleni bűncselekményekből álló csoport áll, ezért figyelni kezdték annak tagjait.

Pénteken egyikükkel szemben a Dózsa György út és a Szabolcs utca kereszteződésében akartak intézkedni, de a férfi megpróbált elmenekülni robogójával. Elfogása után a nála lévő táskákból két ellopott festmény került elő, az eddigi adatok szerint a férfi épp értékesíteni vitte a műveket. A házkutatásokkor több, a betöréskor elvitt műkincs került elő, majd a nyomozók az adatgyűjtés alapján jutottak el az említett Szigony utcai lakásba, amely az egyik terhelt apósáé.

A BRFK két embert, a 36 éves Sz. Norbertet, és a 43 esztendős N. Ferencet gyanúsítja a különösen nagy értékre elkövetett lopással, a terhelteket a Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn délelőtt előzetes letartóztatásba helyezte. Az após szerepét a rendőrség még vizsgálja. Fülöp Valter a történtekről elmondta, hogy az eddigi adatok szerint a tolvajok nem megrendelésre vitték el a műveket, a profi betörők a bűncselekmény elkövetése után, a sajtóból értesültek, hogy mekkora értéket vittek magukkal.

A Csontváry-alkotás mellett a többi festmény néhány tíz millió forintot ér a műkincspiacon, ezért azokat megpróbálták eladni, de a Csontváry-műről terjedő hírek hallatán megijedtek, és nem merték áruba bocsátani, inkább úgy döntöttek, hogy elégetik azt. Az egyedülálló alkotás a nyomozók gyorsaságának köszönheti megmenekülését. A gyanúsítottak nem működnek együtt a hatósággal, és egyelőre nem nyilatkoztak arról sem, hogy hol lehet a két említett, a gyűjteményből még hiányzó festmény.

A Szerelmesek találkozása védett festmény, s egy Munkácsy-művet váltott fel a hazai műkincsárverések rekordtörténetében, utóbbi a hat évvel ezelőtti licitig 220 milliós leütési árral tartotta a csúcsot. A Csontváry-alkotás sorsát érdekessé teszi, hogy hatvan évig a szakemberek sem tudtak a sorsáról, csak a létezéséről tudtak. Reprodukció csak egyes részleteiről készült évtizedekkel ezelőtti eltűnése előtt, az is fekete-fehérben. A festmény egy család tulajdonában volt, akik otthonukban őrizték. Amikor árverésre bocsátották az alkotást, az aukciósháznak azt mondták, hogy nem értenek a műkincspiachoz, és nem tudták, milyen értéket tartottak lakásukban. A Csontváry-életmű 127 ismert alkotásából mindössze huszonkét festmény, és három grafika van magántulajdonban, a többit múzeumok, közgyűjtemények őrzik.

A sajtótájékoztatón Fülöp Valter megemlítette, hogy tavaly Budapesten a vagyon elleni bűncselekmények – jellemzően a rablások, gépkocsi lopások, feltörések – száma csökkenő tendenciát mutatott, azonban egyre több betörés jutott a hatóság tudomására. A BRFK célzott akcióinak köszönhetően azonban utóbbi bűncselekmények száma csaknem tizenegy százalékkal csökkent az idei első negyedévben az előző esztendő hasonló időszakához képest. Az ezredes beszámolója szerint a betörések emelkedő tendenciája több európai nagyvárosra is jellemző, ezért többek között ez lesz az egyik témája az októberben Berlinben tartandó bűnügyi igazgatói konferenciának.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása