Megsemmisítették volna Csontváry több száz milliós értékű festményét + Videó

Csibra Tibor

2012. április 30., hétfő 14:25

Megijedtek a zsákmányukról terjedő hírekről, ezért nem merték eladni, hanem meg akarták semmisíteni a márciusban ellopott Csontváry-festményt azok a betörők, akiket pénteken vettek őrizetbe Budapesten. Az elkövetők hasonló bűncselekményekből éltek korábban, és csak a sajtóból tudták meg, hogy mekkora értékeket vittek magukkal. A csaknem félmilliárd forintot érő ellopott gyűjteményből még két alkotást keres a rendőrség, a gyanúsítottak előzetes letartóztatásban vannak.

Elfogta a rendőrség azokat a feltételezett elkövetőket, akik március közepén több nagy értékű festményt, köztük Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című alkotását lopták el a főváros I. kerületében, egy betöréskor, s megkerült a műkincsek egy része is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfői sajtótájékoztatóján az újságírók megtekinthették az épségben megkerült műveket, amelyeket kommandósok szállítottak az esemény helyszínére, s ott folyamatosan őrizték azokat. Csontváry alkotása a legdrágább magyar festmény, amelyet árverésen értékesítettek hazánkban, hat évvel ezelőtt a nyolcvanöt milliós kikiáltási árat követő liciten 230 millió forintért kelt el. Megtalálása után szakértő mérte fel állapotát, elsődleges megállapítása szerint sértetlen, jelenlegei értékét pedig 288 millió forintban állapította meg.

A műre egy Szigony utcai lakásban, egy szekrény mögött befalazva bukkantak rá a nyomozók, a vizsgálat adatai szerint a tolvajok meg akarták semmisíteni a műkincset – közölte a sajtótájékoztatón Fülöp Valter, a BRFK vezetőjének bűnügyi helyettese. Az ezredes elmondta, hogy a márciusi betörés után a rendőrség operatív felderítést végzett, hogy megállapítsa, milyen csoportokkal lehet összefüggésbe hozni a bűncselekményt. A tolvajok 480 millió forintnyi értéket vittek el a magánlakásból, ahova a dolgozószoba felfeszítése után jutottak be. A tolvajok az említett Csontváry-mű mellett elvitték Szinyei Merse Pál Vadregényes táj, Mednyánszky László Csavargó, és Holdsütés című alkotását, valamint egy Kádár Béla festményt is, utóbbi kettőt még nem találták meg a hatóságok.

Fülöp Valter beszámolója szerint a vizsgálat kiderítette, hogy a bűncselekmény mögött egy betörésekből, és más vagyon elleni bűncselekményekből álló csoport áll, ezért figyelni kezdték annak tagjait.

Pénteken egyikükkel szemben a Dózsa György út és a Szabolcs utca kereszteződésében akartak intézkedni, de a férfi megpróbált elmenekülni robogójával. Elfogása után a nála lévő táskákból két ellopott festmény került elő, az eddigi adatok szerint a férfi épp értékesíteni vitte a műveket. A házkutatásokkor több, a betöréskor elvitt műkincs került elő, majd a nyomozók az adatgyűjtés alapján jutottak el az említett Szigony utcai lakásba, amely az egyik terhelt apósáé.

A BRFK két embert, a 36 éves Sz. Norbertet, és a 43 esztendős N. Ferencet gyanúsítja a különösen nagy értékre elkövetett lopással, a terhelteket a Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn délelőtt előzetes letartóztatásba helyezte. Az após szerepét a rendőrség még vizsgálja. Fülöp Valter a történtekről elmondta, hogy az eddigi adatok szerint a tolvajok nem megrendelésre vitték el a műveket, a profi betörők a bűncselekmény elkövetése után, a sajtóból értesültek, hogy mekkora értéket vittek magukkal.

A Csontváry-alkotás mellett a többi festmény néhány tíz millió forintot ér a műkincspiacon, ezért azokat megpróbálták eladni, de a Csontváry-műről terjedő hírek hallatán megijedtek, és nem merték áruba bocsátani, inkább úgy döntöttek, hogy elégetik azt. Az egyedülálló alkotás a nyomozók gyorsaságának köszönheti megmenekülését. A gyanúsítottak nem működnek együtt a hatósággal, és egyelőre nem nyilatkoztak arról sem, hogy hol lehet a két említett, a gyűjteményből még hiányzó festmény.

A Szerelmesek találkozása védett festmény, s egy Munkácsy-művet váltott fel a hazai műkincsárverések rekordtörténetében, utóbbi a hat évvel ezelőtti licitig 220 milliós leütési árral tartotta a csúcsot. A Csontváry-alkotás sorsát érdekessé teszi, hogy hatvan évig a szakemberek sem tudtak a sorsáról, csak a létezéséről tudtak. Reprodukció csak egyes részleteiről készült évtizedekkel ezelőtti eltűnése előtt, az is fekete-fehérben. A festmény egy család tulajdonában volt, akik otthonukban őrizték. Amikor árverésre bocsátották az alkotást, az aukciósháznak azt mondták, hogy nem értenek a műkincspiachoz, és nem tudták, milyen értéket tartottak lakásukban. A Csontváry-életmű 127 ismert alkotásából mindössze huszonkét festmény, és három grafika van magántulajdonban, a többit múzeumok, közgyűjtemények őrzik.

A sajtótájékoztatón Fülöp Valter megemlítette, hogy tavaly Budapesten a vagyon elleni bűncselekmények – jellemzően a rablások, gépkocsi lopások, feltörések – száma csökkenő tendenciát mutatott, azonban egyre több betörés jutott a hatóság tudomására. A BRFK célzott akcióinak köszönhetően azonban utóbbi bűncselekmények száma csaknem tizenegy százalékkal csökkent az idei első negyedévben az előző esztendő hasonló időszakához képest. Az ezredes beszámolója szerint a betörések emelkedő tendenciája több európai nagyvárosra is jellemző, ezért többek között ez lesz az egyik témája az októberben Berlinben tartandó bűnügyi igazgatói konferenciának.