Elfogás

Megsemmisítették volna Csontváry több száz milliós értékű festményét + Videó

Csibra Tibor, 2012. április 30., hétfő 14:25
Megijedtek a zsákmányukról terjedő hírekről, ezért nem merték eladni, hanem meg akarták semmisíteni a márciusban ellopott Csontváry-festményt azok a betörők, akiket pénteken vettek őrizetbe Budapesten. Az elkövetők hasonló bűncselekményekből éltek korábban, és csak a sajtóból tudták meg, hogy mekkora értékeket vittek magukkal. A csaknem félmilliárd forintot érő ellopott gyűjteményből még két alkotást keres a rendőrség, a gyanúsítottak előzetes letartóztatásban vannak.

Elfogta a rendőrség azokat a feltételezett elkövetőket, akik március közepén több nagy értékű festményt, köztük Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című alkotását lopták el a főváros I. kerületében, egy betöréskor, s megkerült a műkincsek egy része is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfői sajtótájékoztatóján az újságírók megtekinthették az épségben megkerült műveket, amelyeket kommandósok szállítottak az esemény helyszínére, s ott folyamatosan őrizték azokat. Csontváry alkotása a legdrágább magyar festmény, amelyet árverésen értékesítettek hazánkban, hat évvel ezelőtt a nyolcvanöt milliós kikiáltási árat követő liciten 230 millió forintért kelt el. Megtalálása után szakértő mérte fel állapotát, elsődleges megállapítása szerint sértetlen, jelenlegei értékét pedig 288 millió forintban állapította meg.

A műre egy Szigony utcai lakásban, egy szekrény mögött befalazva bukkantak rá a nyomozók, a vizsgálat adatai szerint a tolvajok meg akarták semmisíteni a műkincset – közölte a sajtótájékoztatón Fülöp Valter, a BRFK vezetőjének bűnügyi helyettese. Az ezredes elmondta, hogy a márciusi betörés után a rendőrség operatív felderítést végzett, hogy megállapítsa, milyen csoportokkal lehet összefüggésbe hozni a bűncselekményt. A tolvajok 480 millió forintnyi értéket vittek el a magánlakásból, ahova a dolgozószoba felfeszítése után jutottak be. A tolvajok az említett Csontváry-mű mellett elvitték Szinyei Merse Pál Vadregényes táj, Mednyánszky László Csavargó, és Holdsütés című alkotását, valamint egy Kádár Béla festményt is, utóbbi kettőt még nem találták meg a hatóságok.

Fülöp Valter beszámolója szerint a vizsgálat kiderítette, hogy a bűncselekmény mögött egy betörésekből, és más vagyon elleni bűncselekményekből álló csoport áll, ezért figyelni kezdték annak tagjait.

Pénteken egyikükkel szemben a Dózsa György út és a Szabolcs utca kereszteződésében akartak intézkedni, de a férfi megpróbált elmenekülni robogójával. Elfogása után a nála lévő táskákból két ellopott festmény került elő, az eddigi adatok szerint a férfi épp értékesíteni vitte a műveket. A házkutatásokkor több, a betöréskor elvitt műkincs került elő, majd a nyomozók az adatgyűjtés alapján jutottak el az említett Szigony utcai lakásba, amely az egyik terhelt apósáé.

A BRFK két embert, a 36 éves Sz. Norbertet, és a 43 esztendős N. Ferencet gyanúsítja a különösen nagy értékre elkövetett lopással, a terhelteket a Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn délelőtt előzetes letartóztatásba helyezte. Az após szerepét a rendőrség még vizsgálja. Fülöp Valter a történtekről elmondta, hogy az eddigi adatok szerint a tolvajok nem megrendelésre vitték el a műveket, a profi betörők a bűncselekmény elkövetése után, a sajtóból értesültek, hogy mekkora értéket vittek magukkal.

A Csontváry-alkotás mellett a többi festmény néhány tíz millió forintot ér a műkincspiacon, ezért azokat megpróbálták eladni, de a Csontváry-műről terjedő hírek hallatán megijedtek, és nem merték áruba bocsátani, inkább úgy döntöttek, hogy elégetik azt. Az egyedülálló alkotás a nyomozók gyorsaságának köszönheti megmenekülését. A gyanúsítottak nem működnek együtt a hatósággal, és egyelőre nem nyilatkoztak arról sem, hogy hol lehet a két említett, a gyűjteményből még hiányzó festmény.

A Szerelmesek találkozása védett festmény, s egy Munkácsy-művet váltott fel a hazai műkincsárverések rekordtörténetében, utóbbi a hat évvel ezelőtti licitig 220 milliós leütési árral tartotta a csúcsot. A Csontváry-alkotás sorsát érdekessé teszi, hogy hatvan évig a szakemberek sem tudtak a sorsáról, csak a létezéséről tudtak. Reprodukció csak egyes részleteiről készült évtizedekkel ezelőtti eltűnése előtt, az is fekete-fehérben. A festmény egy család tulajdonában volt, akik otthonukban őrizték. Amikor árverésre bocsátották az alkotást, az aukciósháznak azt mondták, hogy nem értenek a műkincspiachoz, és nem tudták, milyen értéket tartottak lakásukban. A Csontváry-életmű 127 ismert alkotásából mindössze huszonkét festmény, és három grafika van magántulajdonban, a többit múzeumok, közgyűjtemények őrzik.

A sajtótájékoztatón Fülöp Valter megemlítette, hogy tavaly Budapesten a vagyon elleni bűncselekmények – jellemzően a rablások, gépkocsi lopások, feltörések – száma csökkenő tendenciát mutatott, azonban egyre több betörés jutott a hatóság tudomására. A BRFK célzott akcióinak köszönhetően azonban utóbbi bűncselekmények száma csaknem tizenegy százalékkal csökkent az idei első negyedévben az előző esztendő hasonló időszakához képest. Az ezredes beszámolója szerint a betörések emelkedő tendenciája több európai nagyvárosra is jellemző, ezért többek között ez lesz az egyik témája az októberben Berlinben tartandó bűnügyi igazgatói konferenciának.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Forradalmi momentumok
Csizmadia Ervin
A nagy politikai változások a racionalitással való szakítás jegyében következnek be.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása