Megszólalt a szakma: a parlament ítélje el az örmény népirtást

2015. május 5., kedd 15:29

Szakmai szervezetek, történészek és történelemtanárok közös állásfoglalásban kérték az Országgyűlést, hogy ismerje el az örmények elleni népirtást.

Mint a Történelemtanárok Egylete oldalán írják, „a történelem fájdalmas tényeivel is szembe kell nézni. A szembenézést követheti a megbékélés. 1915–17-ben 1,5 millió örmény esett áldozatául a népirtásnak. Magyarország az Osztrák–Magyar Monarchia részeként az I. világháborúban az Oszmán Birodalom szövetségese volt, ugyanakkor számos örmény menekültet is befogadott a 20. század első felében. Felhívjuk a magyar Országgyűlést, nyilatkoztassa ki, hogy bármely genocídiumot elfogadhatatlannak tart, így elítéli az örmények ellen elkövetett népirtást is. Javasoljuk, hogy történelmi fontossága miatt ez a drámai esemény jelenjen meg a történelemtanításban, s mutassa be a közmédia is.”

Az aláírók között a Történelemtanárok Egylete Bizottmánya mellett megtaláljuk többek között ifj. Bertényi Ivánt, Eörsi Lászlót, Fröhlich Idát, Gerő Andrást, Gyáni Gábort, Kovács Bálintot, Kövér Györgyöt, Meszerics Tamást, Monok Istvánt, Rainer M. Jánost és Ungváry Krisztiánt is.

Az MNO cikksorozatban járta körül az 1915. április 24-én kezdődött népirtást és következményeit. Az örmény nép tragédiája az I. világháborúban címmel az Országos Széchényi Könyvárban május 20-áig látható kiállítás képeiből f22 rovatunk válogatott.

Az örmények legyilkolását az utóbbi évtizedekben több mint húsz ország hivatalosan elismerte népirtásként, legutóbb a német parlament.

Forrás: MNO