Kovács András
Kovács András

A „csornai Charles Bronson”, a horgászok ikonja nem elitista, hanem hétköznapi ember. Az elnök tudja, hogyan kell viselkedni egy falusi kocsmában vagy az amerikai Fehér Házban – mondta Lázár János, a Fidesz-frakcióvezetője Áder Jánosról egy közelmúltban megjelent interjúban. A szerdán köztársasági elnökké választott politikus 1959-ben, Csornán született, az ELTE-n szerzett jogi diplomát 1983-ban.

Politikai pályafutása Lakiteleken kezdődött 1987-ben, de az MDF helyett 1988 áprilisában a Fideszbe lépett be. Az 1990-es országgyűlési, illetve az 1994-es országgyűlési és az önkormányzati választásokon a Fidesz kampányfőnöke volt. Az 1998–2002-es parlamenti ciklusban házelnökként tevékenykedett. A 2002. május 14-én megalakult Országgyűlésben a Fidesz-képviselőcsoport helyettes vezetője lett, majd július 15-től a ciklus végéig ő vezette a frakciót.

Az átlagból kiemelkedett

Sokan szerettek volna ellentétet látni Orbán Viktor és Áder között, azonban ez már tavaly is cáfolatot nyert, ugyanis a miniszterelnök őt kérte föl az új választási és igazságszolgáltatási rendszer kidolgozására. Ha olyan nagy lenne a két fél közötti rivalizálás, mint azt egyes balliberális lapok állították, akkor vélhetően nem az európai parlamenti képviselőt kérte volna föl a miniszterelnök a köztársasági elnöki posztra.

Áder nős, felesége, Herczegh Anita bíróként dolgozik. Három lány és egy fiúgyermek édesapja. Apósa, Herczegh Géza volt alkotmánybíró, illetve a hágai Nemzetközi Bíróság volt bírája. A köztársasági elnökről több fideszes képviselő is úgy nyilatkozott, hogy  több sportágban is kiemelkedett a tudása, amikor még országgyűlési képviselő volt. Kézilabdától a fociig nagyon jó képességekkel rendelkezik, de a horgászat is a szívügye Ádernak.

Komoly viták a Vasasért

Ennek kapcsán érdemes arra is emlékeztetni, hogy a „lelkes horgászként ismert” Áder a tiszai ciánszennyezés tízéves évfordulóján, 2010-ben A megmérgezett folyó címmel kiállítást és előadásokat is szervezett az Európai Parlamentben, majd a cianidos bányászat betiltásáért lobbizott a bizottságban. Erről az Európai Parlament el is fogadott egy határozatot

Az viszont tény, hogy Áder egyvalamiben sosem értett egyet fiatalkorában a barátaival és a családjával, és ez a Fradi volt. Áder ugyanis Vasas-drukker, és ez állítólag még családon belül is feszültségeket szült. Jelenleg a Vasas kieső helyen áll, és a papírforma szerint nem sok esélye van előrébb lépni, aminek Áder vélhetőleg nem örül. Az is igaz viszont, hogy ha az esti fociról valamelyik csapattag azért hiányzott, mert befogták otthon szénát forgatni, akkor „a Jani” is szaladt segíteni a többiekkel, hogy ki legyen a létszám. Később amatőr szinten a kézilabda felé vette az irányt a Révai Miklós Gimnázium csapatában.