Kovács András
Kovács András


A politikus magánéletéről egy, a Fidesz internetes oldalán 2005-ben megjelent cikkből tudhatunk meg érdekességeket. Áder elmondta, feleségével egy másfél szobás pesti panellakásban kezdték közös életüket, ami „nagyon nagy dolognak számított”, hiszen „frissen végzett jogászként a 4400 forintos fizetése az albérletre sem lett volna elég”. A lakást hitelből és szülői segítséggel vették, pluszpénzhez pedig „uborkázásból” jutottak.

A család nyolc évig lakott a XVI. kerületi Kicsi utcában, egészen a harmadik gyermek érkezéséig. Ekkor beszálltak egy társasház építésébe, majd pedig többszöri költözés után a nagyszülők rendelkezésükre bocsátották saját budai házukat, amit átalakítottak. Az arányos beosztású, nagy belmagasságú polgári lakás tetőterét beépítették, a gyerekek saját szobát kaptak.

Maga készíti a halételeket

A cikkből betekintést nyerhetünk Áderék érdeklődési köreibe is. Egyik lányuk, Orsi akkoriban atletizált és hegedült, másik lányuk, Bori néptáncra, fiuk, Andris pedig fociedzésre járt. Áder Andrásból egyébként azóta profi focista lett. Mint megtudjuk, Áder valóban szenvedélyes horgász, számára a hétvégi horgászás kikapcsolódás és sport is egyben. A halételeket Áder maga készíti, régi, jól bevált receptek szerint, de néha elkalandozik és kísérletezik.

Csapody Miklós MDF-es képviselő nevezte el Ádert „csornai Charles Bronsonnak”, a Fideszbe belépő volt MDF-eseket pedig megélhetési politikusoknak még 2006-ban. Az apropó az államfőválasztás volt, amikor Áder állítólag zseniális taktikai húzással, az átszavazókat lebuktatva, saját frakcióját pedig visszafogva, az ellenzék által javasolt Sólyom Lászlót emelte trónra – összesen három pluszszavazattal. Áder olyannyira elfogadta a ráakasztott nevet, hogy a 2006-os tavaszi kampányzáró Kossuth téri nagygyűlésen „csornai Charles Bronsonként” mutatkozott be a közönségnek.

A negyedik kategória

„Végül elérünk a negyedik kategóriához, amelyre még nem volt példa az eddigi magyar köztársasági elnökök sorában: a veterán politikus. Olyan személy lenne ide sorolható, akinek tekintélyét a politikai pályafutása adja. Sok időt eltöltött a politikában, sok posztot betöltött, és munkájával elismerést vívott ki. Nem véletlen, hogy eddig ilyen államfő nem volt, a fiatal magyar demokrácia eddig nem termelt ki olyan politikai veteránokat, akik nem a rendszerváltás előtt indultak” – összegezte a május 2-án megválasztott államfő politikai arcélét Kumin Ferenc politológus, Sólyom László egykori tanácsadója.