Megújul a mosonmagyaróvári kórház

LM

2012. április 13., péntek 06:41, frissítve: péntek 08:38

Felújítja egyik, 27 ágyas rehabilitációs részlegét, valamint felfrissíti eszközparkját a mosonmagyaróvári Karolina Kórház abból a 237 millió forintból, amelyet 11 másik nyugat-dunántúli egészségügyi intézménnyel konzorciumban pályázva nyert el – közölte az MTI érdeklődésére Vermes Tamás főigazgató-főorvos.

A kórházak államosításáról Rékassy Balázs beszélt a Hír TV Rájátszás című műsorában.

A 90 százalékban uniós forrásból, fennmaradó részében magyar állami pénzből finanszírozott költségek felét fordítják építési munkálatokra, másik felét eszközbeszerzésre – jelezte.

Mint mondta, a most megújítandó részleg másfél évtizeddel ezelőtt épült, a kórház azonban szeretné a közeljövőben várhatóan megjelenő követelményeknek megfelelővé tenni.

Vermes Tamás megjegyezte: 2007-ben adták át másik, 36 ágyas rehabilitációs részlegüket. Az oda fél évtizede vásárolt eszközök azóta mintegy 50 százalékban amortizálódtak; ez indokolja az új beszerzéseket.

Pályázat


A napokban beszélt arról az MTI-nek Tamás László János, a konzorciumot vezető győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa, hogy mintegy 1,9 milliárd forintot nyert közösen pályázva a 12 nyugat-dunántúli intézmény.

Átszervezés


Az Országgyűlés kedden kezdte meg az egészségügy újjáalakításáról szóló előterjesztés vitáját. A tervek szerint májusban 55 kórházat venne át az állam az önkormányzatoktól. A törvényjavaslattal állami fenntartásba kerülhet a 11 országos gyógyintézet is. Szócska Miklós államtitkár expozéja szerint állami fenntartásúvá válnak az aktív, vegyes fekvőbeteg-ellátást biztosító kórházak, a fekvő- vagy hozzájuk kapcsolódó járóbeteg-szakellátást végző intézmények, illetve a krónikus ellátást biztosító kórházak. Így megvalósulhat a központi feladatellátás.

Réthelyi Miklós március 30-án nyújtotta be az Országgyűlésnek a törvényjavaslatot, amely szerint az állam a korábbi tervezetthez képest nem két lépcsőben, hanem egyszerre, és kettővel több, összesen 55 kórházat vesz át májusban az önkormányzatoktól. Az első elképzelés szerint május elsejével 43, majd 2013. január elsejével további tíz kórházat vett volna át a települési önkormányzatoktól.

Szócska Miklós korábban arról biztosított mindenkit, hogy az átszervezések a betegellátás folyamatosságát nem befolyásolják majd, sem vidéken, sem a fővárosban. Véleménye szerint az átszervezés megtakarítással jár, bár adminisztratív költségei lesznek.

Forrás: MTI