Mengele és kibucok

KG

2012. július 5., csütörtök 04:30, frissítve: csütörtök 09:25

Miközben az MSZP náci módszerekhez hasonlítja a kormány intézkedéseit, Gőgös Zoltán zsidózott a készülő földtörvény vitáján. Az MSZP-s képviselő egy izraeli közösségi forma, a kibuc létrehozását vetette fel az LMP egyik képviselőjének, amikor az a közösségi gazdálkodás fontosságáról beszélt.

Antiszemita megjegyzéssel gúnyolódott egy MSZP-s képviselő. Gőgös Zoltán azt vetette az LMP szemére, hogy egy Izraelben őshonos gazdálkodási forma, a kibuc létrehozását szeretné. Mindezt Szabó Rebeka képviselőnek a közösségi gazdálkodásról szóló javaslata kapcsán a készülő földtörvény egyeztetésén, a kormány meghatalmazottjai és az ellenzéki képviselők előtt. A zárt ülésen az LMP-s éppen arról beszélt, hogy a közösségi gazdálkodás lehetőségét kellene megteremteni, amikor Gőgös odavetette, hogy ez kibucokat jelent-e.

A Magyar Nemzet kérdésére, hogy Szabó Rebekának miért emlegetett kibucokat, Gőgös azt mondta, hirtelen ez jutott eszébe, mivel ez is egy klasszikus izraeli közösségi tulajdoni forma. A lap felvetésére, hogy megjegyzése antiszemita, a szocialista politikus úgy vélekedett: nem gondolja, hogy ez így lenne, egyszerűen csak azt akarta megtudni az LMP-s képviselőtől, hogy mégis milyen közösségi tulajdoni formára gondolt.

A Fidesz parlamenti frakciójának sajtóosztályától a lap azt a tájékoztatást kapta, hogy mivel a képviselőcsoport szakpolitikusai nem vettek részt az egyeztetésen, és nem hallhatták az ott elhangzottakat, így a frakció nem kíván reagálni. Ugyancsak elzárkózott a válaszadástól Török Zsolt, az MSZP szóvivője. A jobbikos Mirkóczki Ádám megkeresésünkre kettős mércét emlegetett, és – mint mondta – kíváncsian várja: a Jobbikot gyakran antiszemitizmussal vádoló MSZP-s Steiner Pál ezek után elhatárolódik-e saját pártjától. Az LMP-s Schiffer András szerint pedig azért, mert valaki Izraelt vagy a kibucokat emlegeti, még nem kell egyből antiszemitizmusra gondolni. Mindenesetre helyesnek tartaná, ha a Fidesz és az MSZP – megfogalmazása szerint – kiszállna végre a történelemkönyvekből.

A teljes cikket a Magyar Nemzet július 5-ei számában olvashatja.

Forrás: Magyar Nemzet