Menórarongálás Nagykanizsán

MD, 2012. június 11., hétfő 13:02, frissítve: hétfő 16:23
Ismeretlen tettesek rongálták meg hétvégén a nagykanizsai zsidó hitközség udvarán álló menórát – írta közleményében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége.

Hétvégén ismeretlenek meggyalázták a nagykanizsai zsidó hitközség udvarán, a mártíremlékmű előtt található, nagyméretű, fémből készült menórát, amelynek ágait letörték és elvitték. Csupán a talapzat maradt meg – olvasható a közleményben. A nagykanizsai zsidó hitközség azonnal rendőrségi feljelentést tett, valamint tájékoztatta a városvezetést a rongálásról. A menórát és a mártíremlékművet egyébként 2004-ben állíttatta a nagykanizsai zsidó közösség. Értesülésük szerint a rendőrség nagy erőkkel folytatja a nyomozást az ismeretlen elkövetők ellen.

Mint arról beszámoltunk, Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit az utcán egy ismeretlen szidalmazta kedden. A Mazsihisz közleménye „a Magyarországot elöntő rasszista gyűlölethullám újabb megnyilvánulásának” nevezte, hogy egy ismeretlen odalépett az utcán a volt főrabbihoz, szidalmazta és azt mondta neki: „utálok minden zsidót”.

A támadást az államfő, a kormány, a történelmi egyházak, az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, valamint a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és az Országos Roma Önkormányzat is elítélte.

Ugyanakkor Mesterházy Attila hétfői közleményében utalva az esetre azt írta, hogy az egyre bátrabb szélsőségek Orbán Viktortól és a Fidesztől kapják a muníciót. A szocialista politikus a kormányfő nevét kapcsolatba hozta a Horty és a Nyirő kultusszal, a Fidesszel kapcsolatban pedig kijelentette, hogy a kormánypárt elemi érdeke, hogy a szélsőségek Magyarországon fennmaradhassanak.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke reagált Mesterházy kijelentéseire: „alaptalanul vádolja Mesterházy Attila a kormányfőt a nagykanizsai menóra megrongálásával kapcsolatban”. Kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnök többször világossá tette, hogy a magyar alkotmányos rendszer a kölcsönös tisztelet alapján áll, az emberi méltóságot sérthetetlennek minősíti. Az állam és a kormány alaptörvényi kötelessége minden Magyarországon élő közösséget megvédeni, amellyel szemben uszítanak, vagy amellyel szemben méltatlan bánásmódot helyeznek kilátásba - közölte. Hozzátette: a miniszterelnök tisztában van azzal, ezek a közösségek rendszeresen és jogosan igényt tartanak arra, hogy amikor őket valamilyen bántalmazás, atrocitás, méltánytalan elbánás éri, akkor a kormányzat, a parlament, a közhatalom azonnal adjon határozott jelzéseket, hogy ezt nem fogadja el és egyértelműen elutasítja. „Ezt a miniszterelnök minden alkalommal maga is megteszi. Mindezek alapján teljesen érthetetlen, milyen alapon vádolja a miniszterelnököt Mesterházy Attila” – zárul a kommüniké.

Forrás: OS
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Férfinátha
Ficsor Benedek
Nehéz úgy felszámolni az egyenlőtlenséget, hogy nem tudjuk, mit jelenthet az egyenlőség.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés