Mesterházy kormányfőjelölt akar lenni

Tompos Ádám

Tompos Ádám

2012. március 30., péntek 10:40

Sok elkötelezett Mesterházy-hívő is jobbnak tartja Szanyi Tibor pártelnöki programját. Így fordulnak rá a szocialisták a párt szombati kongresszusára. Az MNO MSZP-s informátora és az IDEA elemzője is úgy látja: ha a szegfűsök a jelenlegi elnököt megerősítik a pozíciójában, akkor valószínűleg Mesterházy kormányfőjelölt is akar majd lenni 2014-ben.

Soha nem voltak még hasonló helyzetben az MSZP küldöttei: úgy mennek neki a kongresszusnak, hogy választhatnak. Pontosabban fogalmazva: van választásuk. Korábban ugyanis rendre vagy visszalépegettek az indulók, vagy úgy kikristályosodtak az erőviszonyok a végszavazás előtt, hogy nem volt kérdéses, ki lesz a befutó. Most azonban a módosított alapszabálynak köszönhetően – a jelölteknek személyesen kell aláírást gyűjteniük, ez az indulás egyik feltétele – még mindig nyílt a verseny, hiszen Mesterházy Attila jelenlegi elnök és kihívója, Szanyi Tibor is leadta a kellő számú szignót.

KO és ámítás

Így dönthetnek például a programok alapján. Tulajdonképpen nyilvános mind a kettő, hiszen a Népszabadság újságírója blogján egy bejegyzésben, zanzásítva lehozta őket. (Szanyi kedden aztán maga tette ki a Facebook-oldalára.) Természetesen van átfedés bőven a kettő között, első helyen például mindketten a szembenézést szorgalmazzák. A frakcióvezető szerint most már tudják, milyen felállni egy KO után, Gyurcsányra pedig úgy utal, hogy „mostanra távoztak közülünk azok, akik úgy látták helyesnek, ha belső vitáinkat ország-világ előtt kell lefolytatnunk”. Szanyi pedig úgy van vele, hogy feladatuk az lenne, hogy vonják „kérdőre, de csak kérdőre (!)” mindazokat, akik az elmúlt évtizedben pártjukat és országgyűlési frakciójukat irányították, méghozzá nem az elégtétel, hanem a tisztánlátás érdekében. Ilyen további közös elem még a fiatalok megszólítása is: Mesterházy egy minden ízében cool pártot építene, az újlipótvárosi képviselő pedig azt szorgalmazza, hogy rendezzenek rengeteg ifjúsági programot, és hogy tegyenek az ellen, hogy „képviselőcsaládok tízezrei nem tudják megoldani a gyermekeik, unokáik üdültetését”.

Szocialista forrásból úgy értesültünk, hogy sok elkötelezett Mesterházy-hívő is jobbnak tartja Szanyi programját, de emellett más választási területet is felkínálnak az elnökjelöltek. Ez pedig a politikai önértékelés és az abból következő, a jövőben (értsd: 2014-re) felállítandó szövetségesi és választási stratégia. A pártelnök értelemszerűen elégedett, mivel a KO után jönnek fel a szocik a közvélemény-kutatások szerint, Szanyi viszont azt nyilatkozta az MTI-nek a kérdés kapcsán, hogy a pártvezetés magát ámítja, amikor azt hirdeti, hogy jó úton halad a választási siker felé. A 13. kerületi jelölt ugyanis – amint az Indexnek elmondta – éppen ezért nem is gondolja úgy, hogy elnöksége automatikusan a miniszterelnök-jelöltséget is jelentené a következő választásra, ő egy Medgyessy-reinkarnációt szeretne.

Nem ő lesz

Mesterházy nyilvánosságra került programjából nem derül ki, hogy ő kifejezetten ambicionálná ezt a szerepet, azonban informátorunk arról tájékoztatott: „Attilát mi soha nem hallottuk, hogy ennek ellenkezőjét állította volna”, vagyis úgy látja, hogy a frakcióvezető bizony ringbe szállna 2014-ben. Böcskei Balázs elemző az Idea (Intézet a Demokratikus Alternatíváért) blogján arról ír, hogy a 2010-es listavezetőt várja szombati befutónak, ám úgy látja: „Mesterházy jó pártelnök lehet, de minden bizonnyal nem ő lesz Magyarország következő miniszterelnöke. Megnyugtatásképpen – bár erre a szocialistáknak aligha van szükségük –: nem is Gyurcsány Ferenc. Bízzunk benne, hogy egyikőjük sem ambicionálja a pozíciót. Mesterházynál azonban erről nem vagyunk meggyőződve. Ha mégis így járna el, a nagy vesztes az MSZP lenne.”

A Magyar Nemzetnek is úgy nyilatkoztak szocialista berkekből: Mesterházy Attila nem ellenfél Orbán Viktornak, ezért már csak Bajnai Gordonon múlik, hogy elvállalja-e a felkérést, lévén, hogy őt valószínűleg a Gyurcsány Ferenc vezette DK is elfogadná. Az MNO viszont úgy tudja, hogy azt a Karácsony Gergelytől lízingelt, ám a Jobbikot vélhetően kizáró technikai koalíciót, amelyet Szabó Zoltán vázolt fel a keddi Népszavában, a Jókai utcában gyakorlatilag kizárják, ahogy kevesen lelkesednek azért is, hogy egy kézben maradjon a frakció és az elnökség. Emlékezetes: hasonlóra Gyurcsány idején volt példa, akkor ugye a bukott miniszterelnök volt a párt első embere.