Miért lehet Farkas Flórián még szabadlábon?

Katona Mariann

Katona Mariann

2017. március 20., hétfő 20:01, frissítve: kedd 10:58

Néhány percben volt szó hétfőn a Parlamentben a Jobbik korrupcióellenes alaptörvény-módosító javaslatáról. Az ellenzéki párt alkotmányos szintre emelné a közpénzek védelmét, és szabadságvesztéssel fenyegetné az azzal történő visszaélést. Fölvetésüket az ellenzéki pártok támogatásukról biztosították. Sallai R. Benedek (LMP) ugyanakkor azt mondta, hiába kerül be ez az alaptörvénybe, a kormánypártok „ugyanúgy lopni fognak”.

– Mitől van, hogy Farkas Flórián és Rogán Antal szabadlábon van? – tette fel a kérdést, majd egyből meg is válaszolta: szerinte ennek az az oka, hogy nem emeltek ellenük vádat. Ugyanezen logika alapján érvelt Bárándy Gergely (MSZP) is, aki szerint jelenleg az ügyészség nem hajlandó eljárni ilyen ügyekben, a hatóságok tétlenül nézik az állami vagyon széthordását. A Fidesz viszont nem támogatja a felvetést, Vas Imre szerint azért, mert míg az alaptörvény a teljes nemzeti vagyont védi – beleértve az állami és önkormányzati tulajdonokat –, a Jobbik szerintük csak a közpénzekre koncentrál. Az Országgyűlés kedden fog szavazni arról, hogy a hétfői rövid vita után érdemben tárgyaljanak-e az alaptörvény-módosító javaslatról; a kormánypártok hozzáállása lényegében borítékolja, hogy ez nem fog megtörténni.

A Jobbik hétfőn azt is közölte, hogy ötpárti egyeztetést szeretnének a lapunk által nyilvánosságra hozott kormányzati tervekről, amelyek szerint még bűncselekmény gyanúja sem kellene a lehallgatásokhoz, titkos megfigyelésekhez. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője úgy fogalmazott, támogatnak minden olyan javaslatot, amely szakmai alapon az ország biztonságát erősíti, de olyat nem, amely lehetőséget adhat a politikai visszaélésre a „még regnáló” Fidesznek.

A kormánypárt alpári stílusban reagált, és – Orbán Viktor miniszterelnök korábbi nyilatkozatát megismételve – „csicskának” nevezte a Jobbikot. Arra hivatkoztak, hogy az igazságügyi tárca államtitkára már megmagyarázta, továbbra is bírói engedély kell a lehallgatáshoz, a javaslat szövege azonban – mint azt lapunk megírta – nem ennyire egyértelmű.