Miért örült Zuschlag „utódja” az oszlatásnak?

Kovács András

2012. április 26., csütörtök 19:30, frissítve: csütörtök 20:13

A tompai közélet megtisztítását célul kitűző megbuktatott polgármester elmozdítói mellé állt Jekő Attila, az MSZP kiskunhalasi elnöke, megyei közgyűlési képviselő. A „Zuschlag János közeli munkatársaként” jellemzett politikus cége egyébként a korábbi ciklusban megbízást nyert el a képviselő-testülettől a csatornaberuházás kapcsán.
Április 17-én feloszlatta magát a tompai képviselő-testület, mivel nem tudtak együttműködni a polgármesterrel. Homoki-Szabó Róbert lapunknak elmondta: indul az új választáson, és továbbra is átlátható viszonyokat szeretne. Kovács Gábor helyi képviselő szerint érdemi munka nem folyt a településen, érdemi előterjesztések nem kerültek eléjük.

„A tompai testület nem kergetett illúziókat, nem nézték az egyéni érdekeket, csak a település jövőjét. Elegük lett a tébolyult polgármesteri ámokfutásból, a személyeskedő hangvételből, a folyamatos rágalmakból, a település elszigetelődéséből, a Jobbik ordas eszméinek terjedéséből. Volt bátorságuk kimondani: Elég! Ne tovább!” – mindezt Jekő Attila blogjában olvashatjuk a múlt heti tompai képviselő-testületi feloszlatás kapcsán.

Jekőről egyébként érdemes tudni, hogy jelenleg a „hírhedt” kiskunhalasi MSZP elnöke, akiről a Népszabadság 2007. november 12-i cikkében azt írta, hogy Zuschlag János közeli munkatársa volt. Arról is megemlékezett a cikk, hogy Zuschlag letartóztatása után kiegyeztek azokkal az idősebb helyi szocialistákkal, akik a Zuschlag által felduzzasztott pártszervezet tagjainak jelentős részét fantomtagnak tartották.  

Jekő nem emlékszik

Az MSZP-s politikus, aki egyébként jelenleg a megyei közgyűlés tagja, olyan módon kötődik Tompa városához, hogy cége részt vett a csatornaberuházásban, amely elnyerte annak  megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését. A Kreatív Projekt Kft. ügyvezetője a cég honlapján semmilyen végzettséget, szakterületet és készséget nem sorol föl. A tompai képviselő-testület 2009. július 16-án hatalmazta föl Belágyi Mihály akkori polgármestert a szerződés aláírására.

Ha egy polgármester és a helyi képviselő-testület nem tud együtt dolgozni, akkor a feloszlatás és új választás kiírása a legjobb mód arra, hogy a település jól tudjon működni – mondta el az MNO-nak Jekő. Bejegyzésemben egy ilyen általánosságot fogalmaztam meg, amelyet Kiskunhalasra is értettem – tette hozzá. „A napi ügyeket nem ismerem Tompa esetében, részleteket nem tudok a város életéről.”

Az egész történet érdekessége, ahogyan az a lapunk birtokába került dokumentumokból kiderült, hogy a projektmenedzsment pályázó, aki Jekőt jelölte meg közreműködőként, a legalacsonyabb ajánlatot beadva nyert, valamint Jekő saját cége a Kreatív Projekt Kft. is nyert, és az a vállalkozás is nyert, aki ugyanarra a címre van bejelentve, mint aki Jekőt jelölte meg közreműködőként. 2010 novemberében egy ezzel kapcsolatos kérdésre a tompai önkormányzat testületi ülésén Jekő Attila azt felelte, nem emlékszik, hogy kik jelölték meg őt közreműködőként, és kik adták be a nevével a pályázatot.


Játszótér a legelőn

Mint ismert, a dél-alföldi várossal kapcsolatban a hírTV Célpont című műsora arról számolt be, hogy 12 millió forintért épült játszótér a 4,5 kilométerre a város központjától, amelyet egy legelőn alakítottak ki. A főtér felújítására 80 millió forintot költöttek az előző ciklusban, amely akkor lett gyanús Homoki-Szabónak, amikor az egyik zászlórúd kidőlt. A televízió riportjából az is kiderült, hogy az előző ciklushoz kötődő képviselők akadályozzák a vizsgálatokat.

Zuschlag Jánost 2007. szeptember 19-én a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett csalással vádolta meg, majd őrizetbe vette. Szeptember 21-én a Szegedi Városi Bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását, mely elleni fellebbezését elutasították. Zuschlagot az általa elkövetett bűncselekmények miatt első fokon nyolc és fél év börtönre ítélték. A bíróság indoklásában kifejtette, „a Zuschlag-csoport egy fehérgalléros bűnszervezetként” működött.

A tompai beruházás kapcsán helyszíni szemlét tartott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is, amelynek során leginkább a pályázati dokumentáció egyes részeit hiányolták, ezek nélkül ugyanis nem lehet megállapítani, hogy hibás teljesítés történt-e. A jegyzőkönyv rámutat: ugyanazon a helyszínen két beruházás is zajlott egy időben.

A pályázatban benyújtott tervek a pályázati részt és az önkormányzati külön megrendelést is tartalmazták, de a különböző finanszírozású részek nem voltak megkülönböztetve a terveken. A hiányzó dokumentáció benyújtására április 16-ig kapott haladékot az önkormányzat, emellett a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ) felszólította a várost, hogy a szükséges garanciális javításokat végeztesse el a beruházás kivitelezését végző céggel. Jekő egyébként 2006–2007 között a DARFÜ-nél regionális pályázati tanácsadó volt.