Miért örült Zuschlag „utódja” az oszlatásnak?

Kovács András, 2012. április 26., csütörtök 19:30, frissítve: csütörtök 20:13
A tompai közélet megtisztítását célul kitűző megbuktatott polgármester elmozdítói mellé állt Jekő Attila, az MSZP kiskunhalasi elnöke, megyei közgyűlési képviselő. A „Zuschlag János közeli munkatársaként” jellemzett politikus cége egyébként a korábbi ciklusban megbízást nyert el a képviselő-testülettől a csatornaberuházás kapcsán.
Április 17-én feloszlatta magát a tompai képviselő-testület, mivel nem tudtak együttműködni a polgármesterrel. Homoki-Szabó Róbert lapunknak elmondta: indul az új választáson, és továbbra is átlátható viszonyokat szeretne. Kovács Gábor helyi képviselő szerint érdemi munka nem folyt a településen, érdemi előterjesztések nem kerültek eléjük.

„A tompai testület nem kergetett illúziókat, nem nézték az egyéni érdekeket, csak a település jövőjét. Elegük lett a tébolyult polgármesteri ámokfutásból, a személyeskedő hangvételből, a folyamatos rágalmakból, a település elszigetelődéséből, a Jobbik ordas eszméinek terjedéséből. Volt bátorságuk kimondani: Elég! Ne tovább!” – mindezt Jekő Attila blogjában olvashatjuk a múlt heti tompai képviselő-testületi feloszlatás kapcsán.

Jekőről egyébként érdemes tudni, hogy jelenleg a „hírhedt” kiskunhalasi MSZP elnöke, akiről a Népszabadság 2007. november 12-i cikkében azt írta, hogy Zuschlag János közeli munkatársa volt. Arról is megemlékezett a cikk, hogy Zuschlag letartóztatása után kiegyeztek azokkal az idősebb helyi szocialistákkal, akik a Zuschlag által felduzzasztott pártszervezet tagjainak jelentős részét fantomtagnak tartották.  

Jekő nem emlékszik

Az MSZP-s politikus, aki egyébként jelenleg a megyei közgyűlés tagja, olyan módon kötődik Tompa városához, hogy cége részt vett a csatornaberuházásban, amely elnyerte annak  megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését. A Kreatív Projekt Kft. ügyvezetője a cég honlapján semmilyen végzettséget, szakterületet és készséget nem sorol föl. A tompai képviselő-testület 2009. július 16-án hatalmazta föl Belágyi Mihály akkori polgármestert a szerződés aláírására.

Ha egy polgármester és a helyi képviselő-testület nem tud együtt dolgozni, akkor a feloszlatás és új választás kiírása a legjobb mód arra, hogy a település jól tudjon működni – mondta el az MNO-nak Jekő. Bejegyzésemben egy ilyen általánosságot fogalmaztam meg, amelyet Kiskunhalasra is értettem – tette hozzá. „A napi ügyeket nem ismerem Tompa esetében, részleteket nem tudok a város életéről.”

Az egész történet érdekessége, ahogyan az a lapunk birtokába került dokumentumokból kiderült, hogy a projektmenedzsment pályázó, aki Jekőt jelölte meg közreműködőként, a legalacsonyabb ajánlatot beadva nyert, valamint Jekő saját cége a Kreatív Projekt Kft. is nyert, és az a vállalkozás is nyert, aki ugyanarra a címre van bejelentve, mint aki Jekőt jelölte meg közreműködőként. 2010 novemberében egy ezzel kapcsolatos kérdésre a tompai önkormányzat testületi ülésén Jekő Attila azt felelte, nem emlékszik, hogy kik jelölték meg őt közreműködőként, és kik adták be a nevével a pályázatot.


Játszótér a legelőn

Mint ismert, a dél-alföldi várossal kapcsolatban a hírTV Célpont című műsora arról számolt be, hogy 12 millió forintért épült játszótér a 4,5 kilométerre a város központjától, amelyet egy legelőn alakítottak ki. A főtér felújítására 80 millió forintot költöttek az előző ciklusban, amely akkor lett gyanús Homoki-Szabónak, amikor az egyik zászlórúd kidőlt. A televízió riportjából az is kiderült, hogy az előző ciklushoz kötődő képviselők akadályozzák a vizsgálatokat.

Zuschlag Jánost 2007. szeptember 19-én a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett csalással vádolta meg, majd őrizetbe vette. Szeptember 21-én a Szegedi Városi Bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását, mely elleni fellebbezését elutasították. Zuschlagot az általa elkövetett bűncselekmények miatt első fokon nyolc és fél év börtönre ítélték. A bíróság indoklásában kifejtette, „a Zuschlag-csoport egy fehérgalléros bűnszervezetként” működött.

A tompai beruházás kapcsán helyszíni szemlét tartott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is, amelynek során leginkább a pályázati dokumentáció egyes részeit hiányolták, ezek nélkül ugyanis nem lehet megállapítani, hogy hibás teljesítés történt-e. A jegyzőkönyv rámutat: ugyanazon a helyszínen két beruházás is zajlott egy időben.

A pályázatban benyújtott tervek a pályázati részt és az önkormányzati külön megrendelést is tartalmazták, de a különböző finanszírozású részek nem voltak megkülönböztetve a terveken. A hiányzó dokumentáció benyújtására április 16-ig kapott haladékot az önkormányzat, emellett a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ) felszólította a várost, hogy a szükséges garanciális javításokat végeztesse el a beruházás kivitelezését végző céggel. Jekő egyébként 2006–2007 között a DARFÜ-nél regionális pályázati tanácsadó volt.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Alázatos szolgája
Pápay György
Rogán Antal hatékonyan dolgozik, ha nem is az ország, de legalább annak vezetője sikeréért.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása