„Mind egy családhoz tartozunk”

WL, 2012. május 10., csütörtök 21:35
A közösen vallott értékek – a demokrácia, a szabadság és az emberi jogok – melletti elkötelezettség köti össze Magyarországot és az Egyesült Államokat; kapcsolatukban fontos a kommunikáció is, annak tudata, hogy esetleges nézetkülönbségeiket barátként beszélhetik meg – mondta Szapáry György washingtoni és Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet a magyar–amerikai diplomáciai kapcsolatok felvételének 90. évfordulója alkalmából tartott csütörtöki budapesti konferencián.

Szapáry György hangsúlyozta, az amerikai politika mozgatórugója a demokrácia és az emberi jogok tisztelete, továbbá a stabilitás igénye. Az Egyesült Államok nagyon sok áldozatot hozott, hogy garantálja a békét és a stabilitást a világban – mutatott rá, példaként említve a Balkánt. A magyarországi helyzettel kapcsolatos aggodalmai is a stabilitás szándékára vezethetők vissza, és ezt tiszteletben kell tartani – hangsúlyozta.

Mint kifejtette, az a feladata, hogy elmagyarázza az amerikaiaknak, hogy ami Magyarországon történik, az a stabilitást szolgálja, ezek szükséges változások, amelyeket jó szándékkal hoztak meg, hogy erősebb legyen a demokrácia. Ha hibákat követtek el, azokat kijavítják majd – mondta a washingtoni magyar nagykövet, hozzátéve: először hagyni kell érvénybe lépni ezeket a változásokat.

Példaként szolgálni

Eleni Tsakopoulos Kounalakis elmondta, a két ország között „nagyon is élő” a kapcsolat, amely elsősorban az emberekről szól. Kitért az amerikai magyarok közösségére is, mint mondta, a társadalom szerves részét alkotják, és hozzájárultak Amerika sikereihez.

Kiemelte, Magyarországnak és az Egyesült Államoknak partnerként és szövetségesként az a feladatuk, hogy inspirációként, példaként szolgáljanak a demokratikus intézményépítéssel más országoknak.

Közös értékeket vallanak

Donald Blinken korábbi budapesti amerikai nagykövet a konferencia résztvevőinek küldött videoüzenetében Magyarország NATO-csatlakozásáról szólva azt mondta, az ország nemcsak biztonsági okokból akart a szervezet tagja lenni, hanem azért is, mert felismerte, hogy a szövetség tagállamai közös értékeket vallanak. Ezek közé sorolta a parlamentáris rendszert, a szabad választásokat és a sajtószabadságot. A NATO-csatlakozás ezért a nyugat-európai standardoknak való megfelelést is jelentette – mutatott rá.

Mint hangoztatta, az Egyesült Államok továbbra is érdeklődik Európa iránt, „elkötelezettek vagyunk Európa mellett, nem mentünk el”. Úgy fogalmazott, „nem hagyhatjuk el Európát, ott kell lennünk, és a jelenlétünk rendkívül fontos”.

„Mind demokratikus országok vagyunk"

Kurt Volker volt amerikai NATO-nagykövet ugyancsak videoüzenetet küldött a konferenciára, amelyben kiemelte, a kilencvenes években Magyarország fő célja az EU- és a NATO-tagság volt, a szomszédos országokkal kialakított kapcsolatok javítására és a határon túli magyarok védelmére koncentrált, és a 2000-es években ezeket el is érte. Azóta részt vett az afganisztáni, a koszovói és a boszniai műveletekben, reformokat hajtott végre a haderejében, és további szükséges reformok vannak folyamatban – mondta.

Úgy fogalmazott, Magyarország kapcsolata az Egyesült Államokkal erős, hiszen „mind egy családhoz tartozunk, mind demokratikus országok vagyunk”. A két ország ugyanazokat az értékeket – szabadság, demokrácia, jogállamiság és emberi jogok – tartja szem előtt –mutatott rá. Hozzátette: ez az alapja nagyon erős kétoldalú kapcsolataiknak.

Európa veszített a jelentőségéből

Magyarics Tamás dublini nagykövet, Amerika-szakértő arról beszélt: a hidegháború után az Egyesült Államoknak szembe kellett néznie azzal a kihívással, hogy Európa mellett a világ más területeinek is nagy figyelmet kell szentelnie, így Európa veszített a jelentőségéből. Ezt mutatja az is, hogy 2009-ben 22 kelet-közép-európai politikus és értelmiségi levélben kérte Barack Obama amerikai elnököt, fordítson nagyobb figyelmet a térségre – idézte fel.

Mint mondta, míg a kilencvenes években katonai szempontból Magyarország fontos szövetségese volt az Egyesült Államoknak a balkáni konfliktusok idején, ma már Lengyelország és Románia sokkal fontosabb partnerei.

A Külügyminisztérium, a budapesti amerikai nagykövetség és a Közép-európai Egyetem közös rendezésében tartott konferencián felszólalt mások mellett Martonyi János külügyminiszter és Bay Fang, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős helyettes államtitkára is.

A magyar–amerikai diplomáciai kapcsolatok kezdete 1921. december 17-re tehető, az Egyesült Államok 90 éve létesített követséget a magyar fővárosban, gróf Széchenyi László pedig átadta követi megbízólevelét Washingtonban.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Ha nem romlott el, ne javítsd meg
Veczán Zoltán
A Cukrászda régen sem volt jó hely, de legalább volt valamilyen. Működött. Most még rosszabb lett.
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása