Minden a feje tetejére áll Pest megyében?

Kovács András

2011. november 24., csütörtök 06:30

Nem változtatja meg alapvetően a támogatottsági arányokat a Fidesz–KDNP által benyújtott választójogi törvényjavaslat Pest megyét érintő része. Az eddig 16 egyéni körzet helyett 12 lesz, ha elfogadják a törvényt, azonban ebből öt-hat körzetben gyakorlatilag megjósolhatatlan, ki fog nyerni.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője által vasárnap benyújtott választójogi törvényjavaslat szerint Pest megyében az eddigi 16 egyéni választókerület helyett 12 lesz. Mint azt az MNO korábban bemutatta, a Budapesten tervezett változtatások révén két olyan körzet lenne, ahol mindenképpen a jelenlegi kormánypárt győzne, míg tíz olyan, ahol a szocialisták a korábbi évek eredményei alapján biztos győzelmet aratnának.

Ennek fényében érdemes megnézni, hogy Pest megyében konkrétan milyen változásokat hoz az új javaslat, mivel a második legtöbb egyéni körzet ebben a megyében található. Az 1-es számú választókerület Érdet, Diósdot, Törökbálintot, és még három körülöttük lévő települést foglal majd magába. Ha a 2002-es és a 2006-os eredményeket nézzük, akkor biztosan az MSZP hódította volna el ezt a körzetet, míg 1998-ban és 2010-ben a jobboldal lett volna a győztes. Mindezek alapján ez a kerület vélhetően a billegők közé fog számítani.

Ellensúlyozhatják Vácot

A 2-es számú körzet Budaörsöt és környékét, a Budai-hegységben, valamint a Pilis nyugati részén lévő településeket fedi majd le. A történelmi múlt alapján Budaörs és környéke inkább baloldali vonzódású, míg a pilisi települések a jobboldalt részesítik előnyben. 2014-ben kiélezett erőviszonyok esetén ebben a körzetben pár száz szavazaton múlhat majd a mandátum sorsa.

A 3-as számú egyéni kerület Szentendrét, a Pilisi hegység nyugati részét és a Duna menti településeket foglalja majd magába. Ezeken a településeken 2002-ben és 2006-ban is fölényesen győzött a jobboldal, így ez a körzet nagy valószínűséggel a jelenlegi kormánypárt stabil fellegvára lenne. A 4-es számú körzet a jelenlegi váci és szobi egyéni körzetet fedné le. Míg a szobi kerületben 1990 óta egyszer sem győzött a baloldal, addig a váci inkább billegőnek számít. A két választókerület összevonása miatt a jobboldal kerül majd előnyös helyzetbe.

Pesttől délre örülhet a baloldal

Az 5-ös számú egyéni kerület Dunakeszi és Göd környezetét fedi majd le. A 2002-es és 2006-os tapasztalatok alapján ez a terület inkább baloldali. A jövőben nagy valószínűséggel abszolút billegőnek fog számítani ez az egyéni kerület, minimális baloldali dominanciával. A 6-os számú egyéni kerület Gödöllő és Aszód térségét fedné le, amely a múlt alapján inkább jobboldali hagyományokkal rendelkezik.

A 7-es számú egyéni kerület Vecsést, Maglódot, Gyömrőt, Pécelt, Üllőt, Gyált, Felsőpakonyt és Ecsert összesíti. Ez a körzet inkább baloldalinak számít, így nagy valószínűséggel a jelenlegi kormánypártokkal szembeni erők nyernének itt. A 8-as számú kerület Szigetszentmiklós központtal az azt körülvevő területet összesítené. Mint ismert, 1990–2006 között Kuncze Gábor ötször győzött itt, és 2010-ben is csak a második fordulóban tudott nyerni a Fidesz–KDNP.  Ennek alapján vélhetően a jövőben sem lesz könnyű dolga a jobboldalnak.

Jobb pozícióból indulnának

A 9-es számú egyéni választókerület nagyjából a jelenlegi nagykátai körzetet fedné le néhány településsel kiegészítve. A múlt alapján ez a terület a jobboldal egyik legerősebb megyei fellegvára. A 10-es számú kerület nagyjából a jelenlegi monori és dabasi körzet egy részét fedné le. Az eddigi választásokon a monori kerület billegőnek, míg a dabasi egyértelműen jobboldalinak számított. Az összevonás révén a jelenlegi kormánypárt lényegesen jobb pozícióból indulna.

A 11-es számú kerület a jelenlegi ráckevei és a dabasi körzet bizonyos részeiből állna. Múltja alapján ez a választókerület egyértelműen jobboldali irányultságúnak számítana. A 12-es egyéni körzet a mostani nagykőrösi és ceglédi választókerületet fedné le, amely egyértelműen jobboldali dominanciájú lenne.

Inkább a jobboldalnak állt a zászló

Összességében a 12 egyéni körzetből kettő olyan lenne, ahol a baloldal nagy valószínűséggel győzne, öt körzetben kiélezett küzdelemre kéne számítani, míg hatban a jobboldal lenne fölényben. Ez a választókerületi beosztás alapvetően nem megy szembe az eddig tapasztaltakkal, miszerint Pest megyében a szocialisták általában a vesztes oldalon álltak.

1990-ben az MDF 13 egyéni kerületet nyert a megyében, 1994-ben a szocialisták 14 körzetben végeztek az első helyen, 1998-ban a jobboldal 15 körzetben diadalmaskodott, 2002-ben a Fidesz–MDF 11-5 arányban győzött, 2006-ban az MSZP–SZDSZ-koalíció 9-8 arányban verte a Fideszt, míg 2010-ben az összes körzetben a jobboldal nyert.