"Minden bizonyíték a plágium mellett szól" + Videó

LM

2012. május 4., péntek 19:31, frissítve: szombat 15:44

A Fidesz továbbra is azt kéri, hogy bizonyítékokkal támasszák alá, hogy másolás nélkül készítette Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfő a szakdolgozatát – közölte a párt szóvivője pénteken az MTI-vel.

„Nagyra értékeljük, hogy a Demokratikus Koalíció fontosnak tartja Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának ügyét, de sajnálattal vesszük tudomásul, hogy csak beszélnek róla, de a bizonyítás terén semmi sem történik” – írta Selmeczi Gabriella az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint olvasható, a Fidesz továbbra is azt kéri, hogy „kétségbeesett vagdalkozás és gyanúsítgatás helyett bizonyítékokkal támasszák alá, hogy másolás nélkül készítette Gyurcsány Ferenc a szakdolgozatát, ugyanis eddig minden bizonyíték a plágium mellett szól”.

Vadai kiáll főnöke mellett

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy pártja a Gyurcsány Ferenc elleni koncepciós eljárás folytatásaként értékeli, hogy a Pécsi Újság szerint a korábbi hírekkel ellentétben mégis megvan a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézetében Gyurcsány Ferenc sógorának, Rozs Szabolcsnak az 1980-ban írt szakdolgozata.

Vadai Ágnes úgy fogalmazott, nem lepődött meg, amikor hirtelen előkerült „valami”, amit Rozs Szabolcs szakdolgozatának mondanak, sőt abban is biztos, hogy hamarosan ugyancsak megtalálnak majd „valamit”, amire ráfogják, hogy Gyurcsány Ferenc szakdolgozata.

Újabb részletek a Célpontban

Bár kötelező lett volna, Gyurcsány Ferenc – tanárképzős hallgatóként – nem vett részt gyakorló tanításon a pécsi Meszesi Általános Iskolában – tudta meg a Hír Televízió Célpont című műsora:


A HVG.hu pénteken egyébként arról cikkezett, a témavezető egyben bírálója is volt Gyurcsány szakdolgozatának.

Pénteken indult a lavina

Emlékezetes, a Hír TV Célpont című adása múlt pénteken számolt be arról, hogy négy évvel korábban, mint Gyurcsány Ferenc, valaki már leadott a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel egy szakdolgozatot. Ez a valaki pedig nem más, mint a volt miniszterelnök akkori sógora, Rozs Szabolcs.

A bukott miniszterelnök ezután különféle magyarázatokkal rukkolt elő. Szombaton Facebook-bejegyzésében azt állította, 1984-ben azért ezt a témát választotta, mert akkori felesége szüleinek balatonfüredi családi házában sok anyagot talált a környék szőlészetéről és borászatáról. Az exsógor ugyanakkor a Célpontnak már másnap hazugságnak titulálta Gyurcsány állítását.

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) május elseji rendezvényén gazembernek nevezte a kormányt és a jobboldali sajtó egy részét. Közölte: mindenkit beperel, aki azt meri állítani, hogy ő plagizált. De eddig csak eltűnt szakdolgozata miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

A műsornak vasárnap extra kiadással kellett jelentkeznie, mert kiderült: Gyurcsány Ferenc 1984-ben leadott tanárszakos diplomamunkája szinte minden ponton egyezik a volt sógorának négy évvel korábbi dolgozatával, miután összevetették Rozs Szabolcs diplomamunkáját és a volt MSZP-s kormányfő eltűnt szakdolgozatának bírálatát. Gyurcsány Ferenc azonban erre szerdán este az ATV-ben úgy reagált, hogy amit a Hír TV Rozs Szabolcs szakdolgozataként mutatott be, az hamisítvány is lehet, szerinte csak az egyetemen őrzött példány lehet a plágiumgyanú kivizsgálása során a mérvadó. Ezt csütörtökön találták meg.

Egy biztos, fogy a levegő Gyurcsány körül; nem kicsit, nagyon. Már a korábban baráti sajtó sem bánik kesztyűs kézzel a volt miniszterelnökkel. A Magyar Narancstól a Népszaváig egyre több fürt szőlő hiányzik a bukott kormányfő számára metszegetett lugasból.

 

GYURCSÁNY SCHMITT PÁL DOKTORIJÁRÓL:

2012. január 12. (Facebook): Nincs az a palotaőrség, ami meg tudná védeni a Sándor-palota jelenlegi lakóját attól az istentelen szégyentől, ami most rázuhan. […] Az elnök minden bizonnyal plágiumot követett el. Sajnálom, hogy azt kell mondjam, de ha igaz a gyanú, akkor lopott.

2012. március 27. (Facebook): Az elnök erkölcsi bukása az eddiginél is nyilvánvalóbb lesz (ha persze ez egyáltalán lehetséges), hivatala végletesen és véglegesen eljelentéktelenedik. A jobboldal híveire nehezen lemosható szégyen fog hullani, másképp mondom: mostantól ciki lesz jobboldalinak lenni.

2012. március 30. (HVG.hu): Göncz Árpád 1990-es megválasztása óta a parlamenti többség minden esetben az ellenzékkel való egyeztetés nélkül választott államfőt, de amíg minden korábbi elnök képes volt arra, hogy az alkotmányos követelményeknek és a nemzet képviseletének eleget tegyen, az Orbán Viktor által jelölt Schmitt Pál ebbe belebukott. A 2006-os őszödi beszédem a tovább élő kádári hagyományokkal és a mutyikkal, féligazságokkal terhelt rendszerváltozással való szembenézés kísérlete volt. Schmitt Pál ügye ezzel szemben antiőszöd, a kádári hagyományok és a rendszerváltozás rossz hagyományainak folytatása.

2012. március 30. (ATV.hu): A doktori cím megszerzésének alapvető feltétele az önálló tudományos munka. Ebben a dolgozatban az önálló tudományos munkának se híre, se hamva. Becsapta önmagát, úgy látom, becsapja a világot. […] Elementárisan zavarja, bántja a magyarok sokaságának a jóérzését. Azt mondják, hogy kérem szépen, nem lehet egy csaló az országnak az elnöke, nem lehet egy hazug ember az ország elnöke, nem lehet egy morálisan elfogadhatatlan ember az ország elnöke. […] Nem egy sokunk közül, hanem úgy tűnik, hogy silányabb, mint a legtöbb magyar. Ez baj. Nem lehet silányabb ember az ország elnöke, mint a legtöbb magyar. Mi fel akarunk nézni erre az emberre – nem lehet innentől kezdve.

Forrás: MTI