Minden hetedik vizsgálat bírságot vont maga után

KG

2012. július 21., szombat 09:55, frissítve: szombat 11:36

Közel hétszáz tűzvédelmi ellenőrzést végeztek az elmúlt fél évben a katasztrófavédelmi kirendeltségek országszerte a társasházakban, és 112 esetben szabtak ki tűzvédelmi bírságot – közölte közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szombaton.

Petróczi Tímea tájékoztatása szerint az ellenőrzések nyomán százharminc esetben született hatósági felhívás, több mint negyven esetben pedig hatósági kötelezés, amelyben határidőt szabtak a társasházkezelőknek a jogszabálysértések megszüntetésére. Közölte: egy-egy társasházi folyosószakasz lezárása vagy leszűkítése miatt 30 ezer és 100 ezer forint közötti bírságot szabnak ki.

Az első fél év tűzvédelmi ellenőrzési adatait ismertetve a szóvivő tudatta, hogy az országos ellenőrzési akciónak köszönhetően a társasházak egyre inkább betartják a jogszabályokat, „ezzel is növelve saját és környezetük biztonságát”. A tájékoztatás szerint az év első hat hónapjában több mint háromszáz esetben érkezett bejelentés társasházakban keletkezett tűzesetekről, amelyekből közel százötven esetben be is kellett avatkozni. Hozzátette: a tüzek során négyen az életüket vesztették, ötvenen pedig megsérültek.

Életeket mentettek

Közölték azt is, hogy a tűzesetek során az elmúlt fél évben a katasztrófavédelem munkatársai több mint kétszáz ember életét mentették meg. A társasházi tüzek többsége magas épületekben keletkezett, és a tűzesetek tapasztalatait összegezve egyértelműen kimutatható, hogy minden második tűz az épület lépcsőházát is érintette.

A társasházi tüzek jellemzően, az esetek több mint 40 százalékában a konyhában, valamint a közösségi terekben, lépcsőházakban, szeméttárolókban és -ledobókban keletkeztek. Az ellenőrzések során a legtöbbször tapasztalt szabálytalanságok között szerepel, hogy a menekülésre szolgáló közös használatú közlekedőterekben különböző tárgyakat helyeztek el, vagy ráccsal zártak le folyosószakaszokat. Volt azonban olyan lépcsőház is, ahol a tűzvédelmi berendezések időszakos felülvizsgálatát nem végezték el, vagy a társasházakba kihelyezett tűzvédelmi használati szabályok, előírások nem voltak naprakészek.

Forrás: MTI