Petróczi Tímea tájékoztatása szerint az ellenőrzések nyomán százharminc esetben született hatósági felhívás, több mint negyven esetben pedig hatósági kötelezés, amelyben határidőt szabtak a társasházkezelőknek a jogszabálysértések megszüntetésére. Közölte: egy-egy társasházi folyosószakasz lezárása vagy leszűkítése miatt 30 ezer és 100 ezer forint közötti bírságot szabnak ki.

Az első fél év tűzvédelmi ellenőrzési adatait ismertetve a szóvivő tudatta, hogy az országos ellenőrzési akciónak köszönhetően a társasházak egyre inkább betartják a jogszabályokat, „ezzel is növelve saját és környezetük biztonságát”. A tájékoztatás szerint az év első hat hónapjában több mint háromszáz esetben érkezett bejelentés társasházakban keletkezett tűzesetekről, amelyekből közel százötven esetben be is kellett avatkozni. Hozzátette: a tüzek során négyen az életüket vesztették, ötvenen pedig megsérültek.

Életeket mentettek

Közölték azt is, hogy a tűzesetek során az elmúlt fél évben a katasztrófavédelem munkatársai több mint kétszáz ember életét mentették meg. A társasházi tüzek többsége magas épületekben keletkezett, és a tűzesetek tapasztalatait összegezve egyértelműen kimutatható, hogy minden második tűz az épület lépcsőházát is érintette.

A társasházi tüzek jellemzően, az esetek több mint 40 százalékában a konyhában, valamint a közösségi terekben, lépcsőházakban, szeméttárolókban és -ledobókban keletkeztek. Az ellenőrzések során a legtöbbször tapasztalt szabálytalanságok között szerepel, hogy a menekülésre szolgáló közös használatú közlekedőterekben különböző tárgyakat helyeztek el, vagy ráccsal zártak le folyosószakaszokat. Volt azonban olyan lépcsőház is, ahol a tűzvédelmi berendezések időszakos felülvizsgálatát nem végezték el, vagy a társasházakba kihelyezett tűzvédelmi használati szabályok, előírások nem voltak naprakészek.