Mindenkit felvehet majd a bölcsőde

BL

2012. május 30., szerda 08:40, frissítve: szerda 09:36

Csaknem százmillió forintos beruházással 25 férőhellyel bővítik a szekszárdi városi bölcsődét, az intézménynek a jövőben várhatóan nem kell elutasítania gyermekek felvételét.

A 96 millió forintos projekt keretében, amelyhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap 95 százalékos támogatást nyújt, a Mérey utcai bölcsőde két új helyiséggel bővül, és felújítják a meglévő nyolc csoportszobát. A beruházás a tervek szerint 2013. júliusra fejeződik be. A száz férőhelyes bölcsőde jelenleg csaknem teljes kihasználtsággal működik, 97 kisgyermeket gondoznak – mondta Kaltenekker Andrásné, az intézmény vezetője. A bölcsőde évente 15-25 gyermek felvételét helyhiány miatt kénytelen elutasítani – tette hozzá.

Mint mondta, a jelentkezők száma várhatóan nem fog csökkenni a nemrég bevezetett bölcsődei gondozási díj hatására, a most zajló beíratás első napján 86 gyermek felvételét kérték a szüleik. A tolnai megyeszékhelyen június 1-jétől a család jövedelmétől függően napi 150-380 forintot kell fizetni egy gyermek gondozásáért, a díj alól a nagycsaládosok, a tartósan beteg gyermekek szülei és a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők mentesülnek. A bölcsőde vezetője emlékeztetett arra, hogy Szekszárdon a nyolcvanas években hat bölcsőde működött, jelenleg a városi bölcsőde mellett a Kadarka utcai óvodában végzik tizenkét kisgyermek bölcsődei gondozását.

A szekszárdi bölcsődei ellátásról készült legutóbbi, 2010-es KSH-elemzés rámutatott, hogy a megyeszékhelyen a születésszám csökkenése nem tükröződött a bölcsődébe beíratott gyermekek számában. A statisztikai hivatal adatai szerint a két szekszárdi bölcsőde 2008-ban 1,6-szer fogadott több gyermeket, mint 2001-ben, miközben a férőhelyek száma nem változott.

Forrás: MTI