Mindennapjainkba építenék a sportot

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2011. december 14., szerda 12:29

A jövőre elinduló népegészségügyi programok alapvető célja a sporthoz való hozzáállás alapvető megváltoztatása lesz Magyarországon.

Jövőre szervezett formában is beindulnak a népegészségügyi programok – fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a parlamentben.  A politikus elmondta, az életmódprogramok és az egyéb egészségre nevelő programok célja mind ugyanaz. Az egészségre nevelés lépcsőfokait most kezdjük majd el végigjárni – tette hozzá.

Társadalmi vitára bocsájtjuk az egészségnevelő programot – kezdte Balogh Gábor szerdán. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egészen pontosan az egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok sporttal kapcsolatos pályázati konstrukcióit bocsájtja egyeztetésre. A miniszterelnök sportügyekért felelős tanácsadója kifejtette, a testkultúrára nevelés az utóbbi években jelentőségét vesztette. Az országos túrán arra kerestük a választ, hogyan lehetne ezen változtatni. A cél a sportra serkentés, a fizikai aktivitásra ösztönzés volt – mondta Balogh, és hozzáfűzte: a szemléletet kell elsősorban átformálni.

2004 óta nem volt ilyen program

Az e-pályázati konstrukció lényege, hogy útjára indítsák a magyar sportot, ezen belül is a diák-, egyetemi és szabadidősportot. A megvalósítás érdekében Balogh Gábor és Szócska Miklós néhány hónappal ezelőtt aláírt egy megállapodást. Az Új Széchenyi-terv társadalmi megújulás operatív programjának egészségfejlesztést célzó konstrukciói segítségével szeretnék elérni a társadalom magasabb aktivitási szintjét, a testmozgás életmódba épülését. A meghirdetett program, a kihirdetett pályázatok arra is választ fognak adni, hogyan lehet az időskori megbetegedéseket megelőzni, a krónikus megbetegedéseknek gátat szabni. Korábban Magyarország nem tudott ilyen jellegű programot indítani, 2004 óta először kerül sor erre. A program egybecseng a miniszterelnök szavaival: összhangba kell hozni az egészséget a rendszeres testmozgás, a mindennapos sport nemzeti jelentőségével.

A program összességében 800 millió forintot szán majd a pályázatokra, 400 millió forintból áll majd az a komponens, mely sportmódszertani feladatokat kíván megvalósítani. Szócska Miklós ehhez annyit tett hozzá, a következő hónapokban természetesen folytatódik majd az új pályázatok kiírása.

Egészséges életmódra nevelnek

– A pályázatok, a program lényege, hogy minél szélesebb körben tudatosítsuk a sport és az egészségtudatos élet fontosságát, emelte ki a miniszterelnök sportügyekért felelős tanácsadója. Hogyan lehet olyan sportos közösségeket kialakítani, mely segíthet az egészséges életmód kialakításában? Miként lehet a rendszeres testmozgás nemzeti jelentőségét kiemelni? Erre kívánnak választ adni a pályázatok. Szakmai módszertani anyagokat szeretnénk megalkotni, melyeket utóbb a döntéshozók elé lehet majd tárni. Célunk, hogy a társadalom különböző csoportjait integrálni tudjuk – szögezte le Balogh Gábor. Ezt sportrendezvény-sorozatok keretei között szeretné végrehajtani a fejlesztési minisztérium.

Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta, amikor a londoni olimpiára készülő sportolók egészségügyi ellenőrzését elkezdték, kiderült: nincs is olyan adatbázis, mely alapján a munkát el lehetne kezdeni. A szabadidősport szervezésében hasonló hiányosságokkal szembesültünk. Olyan állapotokat találtunk, melyeken változtatni kell. Ennek a programnak pontosan ez a célja.