Választási rendszer

„Nagy a hiszti”: Karácsony nagy ívben lesz*rja

Kovács András, 2011. december 19., hétfő 20:40, frissítve: hétfő 20:40
A kormány leválthatósága mindenképpen megmarad az új választási rendszerben is – hangsúlyozták az Ökopolisz Alapítvány által tartott hétfői vitaest szakértői. Karácsony Gergely emellett jelentős veszélyeket lát, Kumin Ferenc tudta, hogy nagy „hiszti lesz”, míg a Political Capital elemzője megismételte a Bajnai által gründolt alapítvány csúsztatásait.

Kumin Ferenc, a Századvég Alapítvány politológusa szerint egyértelmű előnye az új rendszernek a parlament létszámának a csökkentése. A kisebb parlamenthez egy új választási rendszert kellett létrehozni, amely átalakítás meglehetősen konzervatív volt – tette hozzá. „Az új szisztéma alapfilozófiája, jelölési rendszere megmaradt, de tudtam, hogy ebből nagy hiszti lesz.” A szakértő úgy látja, nem lehet olyan kerülethatárokat rajzolni, amellyel mindenki elégedett lesz.

A politológus elmondta, hogy nagyon jól hangzik a „morális kaució” rendszere, de jelentős mennyiségű „félőrültet” engedne be és túl széles lenne a kapu. A pénzbeli kaució értelmesebb javaslat lenne, de ezt is nagyon könnyű elutasítani, és gyenge lábakon áll – tette hozzá. „Jobb a régit megtartani, mint egy újat létrehozni.”

„Ha nem, akkor kicsoda...”

Egy politikai döntési folyamat révén született meg az új választási rendszer, amely érdekvezérelt és kevésbé figyel az értelmiségi javaslatokra – hangsúlyozta Kumin. Érdemes föltenni a kérdést, hogy ha nem a politika döntött volna a választási rendszerről, akkor kicsoda.

Európában nem idegen az előzetes regisztráció rendszere, valamint így ki lehet zárni bizonyos fajta visszaéléseket –  hangsúlyozta Kumin. A Századvég elemzője elmondta, hogy ha az adott hatalmat a kritikus tömeg el akarja kergetni, akkor az új rendszerben is lesz erre lehetősége. Kumin úgy látja, az egyfordulós rendszer alapvetően kikényszeríti a pártoktól a szövetségi megállapodásokat.   

Karácsony szerint minden rossz?

Az eredeti 1500 ajánlószelvény összegyűjtése helyett 1000 is elég lehet a jelöltállításhoz – mondta el Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese. A II. kerületi időközi választáson csúfosan megbukott ökopárti politikus élesen bírálta az egyéni kerületek átrajzolását. Az ajánlási rendszerről kifejtette, hogy a kevesebb cédula összegyűjtése is a Fidesznek kedvez, mert több párt indulhat (Karácsony korábban a túl magas számot bírálta – a szerk.).

Karácsony úgy látja, egyelőre nem lehet tudni, hogyan szabályozzák majd az ajánlószelvények gyűjtésének a rendszerét, és hogyan küszöbölnék ki a visszaéléseket. „Ha a választók akaratával szemben hatalmon marad a Fidesz, az ellentétes a demokráciával” – vélte Karácsony. Előrelépésnek tartja a kisebbségek parlamenti képviseletének a biztosítását, valamint hogy kevesebb jelöltre lesz szükség az országos lista felállításához.

A legnagyobb disznóság

Az LMP-s politikus a legnagyobb disznóságnak az előzetes regisztrációt tartaná, amelyről egyelőre nem született döntés. Úgy látja, ez kettős kampányt jelentene a pártok számára. „Nagy ívben leszarom, hogy kinek az érdeke a választási rendszer barkácsolása” – jelentette ki az LMP-s politikus. Karácsony szerint a jogállamot fenyegető hatalmi nyomulás látható, aminek legjobb példája ez a választási törvény, amely nem demokratikus.

Nincsen társadalmi legitimitása a benyújtott tervezetnek, az egész demokratikus intézményrendszer kerülhet veszélybe – tette hozzá. „Az új rendszer a szövetségkötésre mindenképpen hatással van.” Elképzelhető, hogy az új szisztéma a Jobbik számára lesz a legkedvezőbb, a válságrégiókban képes lehet az első helyek megszerzésére – figyelmeztetett Karácsony.

A népszavazás esetében lehetne regisztráció

A benyújtott választókerületi térképben jelentős problémákat lehet látni, mivel sem 2002-ben, sem 2006-ban nem szerzett volna többséget az MSZP–SZDSZ – mondta el László Róbert, a Political Capital elemzője. (Az MNO által korábban közölt cikkekben világosan kiderült, hogy ez az állítás az egyik jelentős csúsztatása a Bajnai-féle Haza és Haladás alapítványnak – a szerk.) Úgy látja, az egyéni körzetekhez már korábban hozzá kellett volna nyúlni. A területi listák kiiktatása mindenképpen szerencsés volt, azonban az egyéni kerületek későbbi újrarajzolása esetében jelentős lesz a későbbi kormányzat mozgástere – hangsúlyozta az elemző.

László elmondta, hogy a kaució lenne a legjobb megoldás, de személyes véleménye szerint semmilyen szűrőt nem tenne rendszerbe. A PC elemzője szerint a kevesebb ajánlószelvényszám mindenképpen könnyíti a rendszert. Nehéz belőni, hogy kinek kedvezhet az új rendszer, soktényezős a játék, azokra is visszaüthet, akik megalkotják – hangsúlyozta László. Úgy látja, semmilyen kényszer nincsen arra, hogy az előzetes regisztrációt bevezessék, esetlegesen a népszavazás esetében lenne érdemes elgondolkodni ezen.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Küzdeni is meg kell tanulni
Arday Attila
Férfikézilabda-csapatunk még a hétvégi tragédia árnyékában is elvarázsolta a fél országot.
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 4 db

A hozzászólások mutatása