Nagy többség a kormány mellett

BL

2011. december 5., hétfő 17:06

A lakosság döntő többsége támogatja az állam stratégiai nagyvállalatokban történő tulajdonszerzését és elvárja, hogy támadás esetén azok és vezetőik védelmet kapjanak – derül ki a Századvég Alapítvány novemberi felméréséből.

Az elmúlt időszakban meghatározó változások történtek nemzetstratégiai nagyvállalatok állami tulajdonlása körül. A Molban már növelte ellenőrzését a magyar állam, a Rábában mindez előkészítés alatt áll – emlékeztet az intézet.

Fotó: Századvég Alapítvány

 

Az alapítvány november 3. és 10. között végzett felmérésében azt vizsgálta, támogatja-e a lakosság az állami szerepvállalás kiterjesztését a stratégiai fontosságú vállalatokban. A válaszadók 57 százaléka teljes mértékben, további 27 százalékuk pedig inkább támogatja, hogy az állam tulajdont szerezzen nemzetstratégiai vállalatokban annak érdekében, hogy csökkenjen az ország külső kiszolgáltatottsága. Az állami beavatkozást a megkérdezettek mindössze 16 százaléka ellenzi valamilyen mértékben – derül ki a felmérésből.

Fotó: Századvég Alapítvány

 

A témában nyilatkozók több mint háromnegyede (76 százalék) büszke arra, hogy léteznek olyan magyar nagyvállalatok, mint például a Mol. A kutatás arra is rákérdezett, hogy a nagy nyilvánosságot kapott Mol–INA-ügyről miként vélekednek az emberek. A válaszadók abszolút többsége, közel 60 százaléka hallott a nemzetközi sajtóban is publicitást kapott konfliktusról, valamint arról, hogy Hernádi Zsoltot, a Mol elnökét a horvát ügyészség korrupcióval vádolja. A témában véleményt nyilvánítók több mint kétharmada (69 százalék) szerint a gyanúsításban a horvát választások is szerepet játszhattak. A válaszadók kimagasló arányban gondolták úgy (78 százalék), hogy ilyen vagy hasonló támadás esetén inkább meg kell védeni a nemzetstratégiai vállalatokat, illetve azok vezetőit.

Fotó: Századvég Alapítvány

Forrás: MNO