Nagykövetek előtt mond beszédet Orbán

tt

2012. augusztus 21., kedd 14:48, frissítve: kedd 15:37

Orbán Viktor miniszterelnök és Szurin Picuvan, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) thai főtitkára is beszédet mond szerdán 104 külföldi magyar misszióvezető előtt, az idei nagyköveti értekezleten, Budapesten.

A kormányfő és a délkelet-ázsiai szervezet főtitkára mellett Martonyi János külügyminiszter is felszólal a négynapos eseményen, ezek a beszédek a sajtó számára nyilvánosak lesznek. Az évenként megrendezett nagyköveti értekezleten a magyar külpolitika és Magyarország nemzetközi kapcsolatainak széles spektrumával foglalkoznak, értékelik az előző időszakot, és megtárgyalják a következő év munkájának irányait.

A tavalyi tanácskozáson mondott beszédében Orbán Viktor kiemelte, arra kell felkészülni, hogy az euróválság nem múlik el a következő néhány hónapban, évben és az európai gazdaság nem kerül ki a folyamatos támadások fókuszából a következő 8-10 évben. Arra is kitért, hogy Európában bevetté váltak azok a nem ortodox gazdasági intézkedések, amelyek miatt a magyar kormányt korábban össztűz alá vették.

Együttműködés a Kelettel

A kormányfő akkor arra is felhívta a külképviselet-vezetők figyelmét, hogy a következő 15-20 év a szövetségkötések versenyéről szól. Az a jó külpolitika, amely nem kérdőjelezi meg a transzatlanti elkötelezettséget, de emellett a lehető legintenzívebb együttműködésre törekszik Kínával, Oroszországgal, az arab világgal vagy a felemelkedő közép-ázsiai térséggel – hangoztatta.

Míg a korábbi években általában az euroatlanti térség egy politikusát kérték fel vendégelőadónak, az idén Szurin Picuvan beszél a magyar külképviselet-vezetőknek. Az ASEAN főtitkárának meghívása beleillik a kormány által meghirdetett globális nyitás politikájába.

A két legsikeresebb integráció

Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára korábban a globális nyitás legsikeresebb irányának az ázsiai térséget nevezte, mint mondta, Magyarország eredményesen építi kapcsolatait Kínával, Japánnal, a Koreai Köztársasággal, Indiával és az ASEAN országaival. Az EU és az ASEAN „a világ két legsikeresebb integrációja” – fogalmazott.

Az ASEAN 1967-ben alakult regionális nemzetközi szervezet, tíz tagállamának (Brunei, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kambodzsa, Laosz, Malajzia, Mianmar, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam) összlakossága 600 millió. Ha az ASEAN tagjai egy országot alkotnának, a világ kilencedik legnagyobb gazdasága lennének.

A korábbi nagyköveti értekezletek külföldi vendégei között volt Hubert Védrine francia külügyminiszter 2001-ben, Günter Verheugen, az Európai Bizottság bővítési biztosa 2003-ban, Colin Powell amerikai külügyminiszter és Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője 2004-ben.

A tavalyi esemény keretében közös misszióvezetői értekezletet tartottak az osztrák nagyköveti karral Pannonhalmán, ahol felszólalt a vendégként Magyarországra érkező Franco Frattini, az olasz diplomácia akkori irányítója is.

Forrás: MTI