Nagyobb szabadságot kell adni az előállításhoz

2012. július 19., csütörtök 08:38, frissítve: csütörtök 15:31

Felül kell vizsgálni a büntetés-végrehajtásra vonatkozó szabályozást Navracsics Tibor szerint. A közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt a Pécsen meggyilkolt rendőrségi pszichológus esetével kapcsolatban jelentette ki egy televíziós interjúban. A tárcavezető szerint nincs lehetőség a halálbüntetés visszaállítására.

Az eddigieknél is szigorúbb szankciókra van szükség, és nagyobb szabadságot kell adni a rendőrségnek az előállításhoz, vagyis ha valaki a kiszabott időben nem jelenik meg a büntetés-végrehajtási intézetben, akkor azt minél hamarabb be lehessen oda szállítani – közölte a miniszterelnök-helyettes csütörtökön a TV2-ben arra a felvetésre, hogy a Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásával gyanúsított P. Lászlónak a gyilkosság idején börtönben kellett volna lennie. Az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán azt közölte, hogy a rendőrség Bándy Kata meggyilkolásának időpontja előtt nem intézkedhetett P. László elzárásáról annak korábbi szabálysértési ügyeiben, mivel az elővezetés elrendelésére a határidő akkor még nem járt le.

„Le kell szögezni, hogy ez nem etnikai, hanem társadalmi és szocializációs kérdés. Minél jobban szocializált valaki, annál jobban tud uralkodni az érzelmein” – mondta el a gyilkosság kapcsán az MNO-nak egy igazságügyi orvosszakértő.

Legalább ilyen súlyos büntetés lehet

Navracsics azt is mondta a műsorban – a romákkal szembeni, a gyilkossággal kapcsolatban kialakult ellenérzésekre reagálva –, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy egyedi esetek miatt csoportokat ne érjen hátrány. Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz-frakcióban helyet foglaló kisgazda képviselők az elmúlt napok eseményei miatt szükségesnek tartják a halálbüntetés visszaállítását, a miniszter hangsúlyozta, nehéz kérdésről van szó, de sem nemzetközi kötelezettségek, sem pedig etikai megfontolások miatt nincs erre lehetőség. Megjegyezte, a tényleges életfogytiglan legalább ilyen súlyos büntetés lehet.

Bándy Kata édesapja a Magyar Nemzet hasábjain keresztül arra kéri a sajtót, hogy lánya hétfői temetését tapintatosan kezelje. A pszichológusnőt Szekszárdon helyezik örök nyugalomra.

A tárcavezető hangot adott azon véleményének is, hogy ma az emberek elégedetlenek a büntető ítélkezés szigorával, ezért is tartalmaz szigorúbb büntetési tételeket az új büntető törvénykönyv, de úgy véli, a közvélemény elvárásai is „afelé tolják el a bíróságok ítélkezési tevékenységét, hogy (...) általában azokat a körülményeket, amelyek egy-egy bűncselekménynél a brutalitást jelenítik meg, hangsúlyosabban veszik figyelembe”. Navracsics igennel válaszolt arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy súlyos bűncselekményeknél olyan ítéletek születhetnek a közeljövőben, amelyek tükrözik a társadalom elvárását. Megjegyezte ugyanakkor, hogy eddig is születtek ilyen döntések.

Ne maradjon büntetlenül


A leányfalui ír gázoló ügyében a miniszterelnök-helyettes arról beszélt: a cél az, hogy elkövetett bűncselekmény ne maradjon büntetlenül. Meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a 2000-ben Leányfalun két kisgyermeket halálra gázoló ír Francis Ciarán Tobin akár egy írországi börtönben, de letöltse büntetését - jelentette ki.

Navracsicsot faggatták az IMF–EU-tárgyalásokról is, amelyről kifejtette: eddig a feltételekről, a hitelfajtákról, a magyar gazdaság állapotáról volt szó a budapesti – mint fogalmazott – tájékozódó jellegű egyeztetéseken. Arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy „egy egészen újfajta csomagot kap” Magyarország, azt válaszolta: „nem tudom, én ehhez nem értek, elképzelhető”. Nem segélyre, hanem tartalékra van szükségünk – mondta. A megállapodást minél hamarabb, a tervek szerint ősszel szeretné megkötni a magyar kormány, de anélkül, hogy „ezzel lényeges magyar érdeket feladnánk”. Ingatlanadó és vagyonadó nem, egykulcsos adó viszont továbbra is lesz – idézte Navracsics a kabinet álláspontját.

Forrás: MTI