Navracsics: A magyarok és a lengyelek mindig számíthatnak egymásra

PR

2012. szeptember 20., csütörtök 20:39, frissítve: csütörtök 20:58

A lengyelek és magyarok a történelem során mindig számíthattak egymásra; most is készen kell állnunk arra, hogy bármikor készek legyünk segíteni a másiknak – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes csütörtökön Zánkán, a III. Bem történelmi vetélkedő záróeseményén.

Most mindkét ország az Európai Unióban – ha gazdasági válság közepette is, de – viszonylag jólétben él, de a magyar és a lengyel történelem éppen arra tanít meg bennünket, hogy bármikor előállhat olyan helyzet, amikor a legközelebbi támasz a másik nemzet; mindig számíthattunk a lengyelekre, és ők viszont ránk – fejtette ki a két nép viszonyáról a közigazgatási és igazságügyi miniszter az MTI-nek. Hozzátette: számíthattunk a lengyelekre a két világháború közötti és a második világháború, valamint az 1956-os forradalom idején is. Hasonlóképpen készen kell állnunk arra, hogy bármikor, ha a másik nemzetnek szüksége van ránk, a barátság jegyében készek legyünk segíteni – magyarázta.

Barátság

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes júliusban a lengyelországi Lódzban arról beszélt: A közép-európai nemzetek csak akkor tudnak boldogulni, ha összefognak, egységesen lépnek fel, és közvetlenül rendezik az időről időre felmerülő vitás kérdéseket. Navracsics Krzysztof Kwiatkowski volt lengyel igazságügyi miniszterrel, régi barátjával találkozott, majd a város és a vajdaság vezetőivel közösen megkoszorúzott egy 1956-os emléktáblát, amely azoknak a lódziaknak állít emléket, akik a magyaroknak nyújtottak segítséget a forradalom idején.

Navracsics Tibor akkor kiemelte, hogy Lengyelországot és Magyarországot közvetlen és erős baráti kapcsolatok kötik össze, de ezek fennmaradásának záloga a közvetlen és erős személyes kapcsolatok kiépítése. Egyik sikerként nevezte meg a magyar kezdeményezésre a tavalyi lengyel uniós elnökség alatt alapított totalitárius rendszerek áldozatainak európai emléknapját, amelyet augusztus 23-án ünnepelnek az Európai Unió tagországai.

Kövér László házelnök júniusban Czestochowában felavatta a magyar nemzet által Lengyelországnak ajándékozott díszkutat, amely a két nemzet barátságát jelképezi.

Navracsics Tibor beszédében személyes élményeit idézte fel, amelyek során kapcsolatba került lengyelekkel: a jelenben ezek a barátságok biztosítják a két nép közötti jó viszonyt – állapította meg. Roman Kowalski, Lengyelország budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete méltatta a lengyel-magyar hagyományosan jó kapcsolatokat, és köszönetet mondott azoknak, akik ezt ápolják és életben tartják.

A versenyről

A Bem történelmi vetélkedő előzménye a 2009-ben Csopakon megrendezett, Bem József nevét viselő általános iskolák találkozója volt. Ezen Erdélyből, Lengyelországból és Magyarországból érkező diákokat láthattak vendégül. A rendezvény a 2010-ben már történelmi vetélkedővé nőtte ki magát, azóta minden évben – idén harmadszor – megrendezték a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatásával.

A vetélkedőre idén 40 csapat 120 fiatalja jelentkezett Erdélyből, Lengyelországból és hazánkból. A Zánkai Új-Nemzedék Központban csaknem 170 fiatal három teljes napot tölthetett el, a diákok a vetélkedőn kívül más programokon – sétahajózás, táncház, kézműves foglalkozások – is részt vehettek.

A csütörtöki programzáró rendezvényen hirdették ki a történelmi vetélkedő végeredményét általános iskola, középiskola, egyéni és csapat kategóriában, és itt kerül sor a Bem történelmi vetélkedő keretein belül megrendezett rajzpályázat díjainak átadására is. Két témakörben – Szülőföldem természeti szépségei és építészeti emlékei, illetve Csaták, katonák, lovak a történelmünkben – általános iskolás és középiskolás kategóriában bírált a zsűri: a közel 300 pályaműből 52 munkát díjaztak.

Forrás: MTI