Nem adja mandátumát a Jobbikból kizárt képviselő

PR

2012. május 8., kedd 19:48, frissítve: kedd 20:35

Nem adja vissza országgyűlési képviselői mandátumát a Jobbikból kizárt képviselő, hanem függetlenként folytatja a munkáját. Ezt Endrésik Zsolt nyilatkozta az MTI-nek kedden.

Mint azt megírtuk, tizenegy Borsod megyei alapszervezetének feloszlatásáról döntött a Jobbik országos elnöksége, öt másik alapszervezet működését pedig felfüggesztette az ellenzéki párt annak érdekében, hogy a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetén belüli viszálykodás végére pontot tegyen.

A Jobbik tisztújító kongresszusát egyébként május 19-én tartják, az eseményen egyben módosítják a párt alapszabályának pénzügyi részleteit is.

A Jobbik országos elnöksége és frakciója még április 25-én döntött úgy, hogy kizárja a képviselőcsoportból Endrésik Zsoltot, később pedig a párt etikai bizottsága a Jobbikból is kizárta a politikust. Az akkori indoklás szerint a Jobbik számára egyértelművé vált, hogy Endrésik Zsolt országgyűlési képviselő, valamint Kisgergely András és Nagyházi Zoltán önkormányzati képviselők „önös politikai érdekeik alapján, valótlan információkkal a párt megosztására törekedtek, melyhez segítségül hívták az áruló, esküszegő Pősze Lajost – volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselőt – és a balliberális Hvg.hu hírportált is”.

Az ügy előzménye, hogy Endrésik Zsolt, a párt borsodi elnöke és a párt teljes megyei elnöksége április közepén lemondott. A Hvg.hu akkor azt írta, hogy információik szerint az Endrésik Zsolt vezette testület „így akarja a pártvezetés (elsősorban Vona Gábor elnök és Szabó Gábor pártigazgató) tudomására hozni, hogy elegük van a párt alelnökéből, Szegedi Csanádból”. A cikk szerint ugyanis Szegedi Csanád helyi szervezetek alapításával próbál őt támogató küldötteket nyerni a megyei tisztújítás előtt.

Április 28-án hírt adtunk arról, hogy Szegedi Csanád, a Jobbik európai parlamenti képviselője, a párt országos alelnöke valószínűleg elindul a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöki tisztéért.

Endrésik Zsolt április 26-án azt mondta, hogy a Jobbiknak tett esküje szerint az elnökség kétharmados döntése esetén vissza fogja adni a mandátumát, de úgy fogalmazott: akkor azt gondolta, hogy „harcostársakkal van körbevéve, de változtak az idők, és lehet, hogy nem én váltam alkalmatlanná képviselőnek, hanem az elnökség vált alkalmatlanná arra, hogy elnökségként működjön”. A volt jobbikos képviselő kedden az MTI-nek megerősítette: az esküjével ellentétben nem mond le a mandátumáról, mert az elnökség döntését nem ismeri el, és a munkáját folytatja független képviselőként.

A karizmatikus vezető hiánya, a hátország és a frakció ellentéte, valamint a hétvégi kudarcot hozó miskolci időközi önkormányzati választás eredménye vezetett el a Borsod megyei Jobbikban bekövetkezett robbanáshoz – hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Paár Ádám. A párt mélyrepülését mutatja, hogy az április 22-i miskolci időközi választáson csupán 15,5 százalékot ért el, pedig a várakozások szerint ennél lényegesen jobb eredményben bíztak a helyi jobbikosok. A II. kerületi időközi választásokon pedig éppen csak átlépték a 10 százalékot. Ami közös mindkét voksolásban, hogy a Jobbik jelentősen eltávolodott az MSZP-től, így jelenleg semmi esélyük nincsen arra, hogy a második erővé váljanak.

Forrás: MTI