Nem akart várni, inkább kifüggesztette

WA

2012. január 4., szerda 22:56

Andrzej Sobiepan művészhallgató nem akart évtizedeket várni arra, hogy munkája múzeumban legyen látható, saját kézbe vette az ügyet és kifüggesztette egyik festményét egy vezető lengyel galéria falára.

A wroclawi Nemzeti Múzeum illetékesei három nap elteltével vették észre, hogy oda nem való kép függ az egyik teremben.

A fiatal festőhallgatóval készült interjút szerdán sugározta a TVN24 nevű lengyel televíziós csatorna. A Wroclawi Képzőművészeti Akadémia hallgatója elmondta, hogy azt remélte, tette eredményeképpen a galériák több kiállítási helyet biztosítanak a fiatal művészeknek. „Úgy döntöttem, nem várok harminc vagy negyven évet arra, hogy a munkáim megjelenjenek egy ilyen helyen. Itt és most akarom a hasznukat látni” – indokolta akcióját Sobiepan, akinek neve azt jelenti, „a maga ura”.

Még december 10-én történt, hogy az ifjú művész a kortárs lengyel művészetet bemutató egyik teremben feltette a falra alkotását, amikor a teremőr éppen az ellenkező irányba figyelt. A festmény kicsi, fehér és zöld színekkel, de felhasznált hozzá sertésbőrt is, amely kókadt akácialevelet imitál. Mariusz Hermansdorfer, a múzeum igazgatója elmondta, hogy az akció felfedett némi biztonsági rést, ugyanakkor a történteket „szellemes művészi happeningnek” minősítette.

A festmény a múzeumban maradt, ám a teremből a büfé falára költöztették át, vasárnap pedig eladásra kínálják Lengyelország legnagyobb jótékonysági árverésén.

Forrás: MTI