„Nem erőszakos” a törvény

LM

2011. december 11., vasárnap 15:57

A családok védelméről szóló sarkalatos törvény nyitott és befogadó, a családon belüli kapcsolatokat írja le – mondta Rétvári Bence vasárnap az MTI-nek az új jogszabállyal és a család fogalmával kapcsolatban az utóbbi napokban megjelent véleményekre reagálva.

A KDNP alelnöke kiemelte: a meghatározás a családot megalapozó kapcsolatrendszereket írja le. Ezek lehetnek a leszármazás, a házasság, a családba fogadó gyámság, illetve az örökbefogadás. E belső kapcsolatoknak az összessége alkothatja a családot, mely – mint mondta – így nyilván többféle is lehet.

Központban a gyermek

Hozzátette: a javaslat középpontjában a gyermek áll, a családnak is a gyermek az alapja. A család úgyis létrejön, ha a szülők házasok, de akkor is létrejön, ha nem házasságban születik a gyermek. Ugyanakkor a tervezet családdefiníciójába ugyanúgy beleférnek a nagyszülőkkel együtt élő többgenerációs családok, mint az egyszülős családok – fejtette ki. Nem bélyegez meg vagy részesít hátrányban tehát senkit sem a javaslat, mert a gyermek érdekeire koncentrál és nem a szülők közötti viszonyra – fejtette ki a kereszténydemokrata politikus.

Rétvári Bence hangsúlyozta: „nem erőszakos” a törvény családfogalma, hiszen akik maguk döntenek úgy, hogy nem akarnak házasságban, családban élni, azokat akaratuk ellenére nem minősíti családnak a törvény. Sokan vannak, akik úgy gondolkodnak a házasságról és a családról, hogy „nekik nem kell a papír”. Esetükben a sarkalatos jogszabály kerüli a „paternalizmust”, és nem emeli őket a törvény erejénél fogva olyan kategóriákba, amelyekbe szabad döntésükből nem akarnak kerülni. A törvény gyermekközpontú és tiszteli a felek szabad akaratát – összegezte.

A KDNP alelnöke megjegyezte: a családügyi törvény deklaráltan nem értéksemleges, hiszen „a család az emberi történelemben már a jog és az állam kialakulását megelőzően létrejött önálló közösség, amely erkölcsi alapon nyugszik”.

Biztonság

A javaslat egyértelműen rögzíti – tette hozzá Rétvári Bence –, hogy a házasság és a család minden más együttélési formánál előnyösebb a társadalom és az állam számára, hiszen ezek stabilabb kapcsolatok, jobban szolgálják a felek személyiségének kiteljesedését és biztonságát, több gyermek vállalására ösztönöznek, illetve biztosabb testi, szellemi közeget jelentenek a felnövő gyerekeknek.

A családvédelmi törvény általános vitáját pénteken folytatta le a parlament.

Forrás: MTI