Nem felelt meg mindenben a magyar válasz az EB-nek + Videó

JV, NT, WA, BuL

2012. március 7., szerda 12:23, frissítve: szerda 19:02

Két témában folytatja a gyorsított kötelezettségszegési eljárást az EB, a harmadik témában további információkat várnak.

A háromból két kötelezettségszegési eljárás ügyében döntött magasabb szintre léptetésről az Európai Bizottság – jelentették be Brüsszelben, szerdán. Az unió kormányának számító testület az adatvédelmi biztos függetlenségének, illetve a bírák nyugdíjazásának ügyében lépteti újabb szakaszba az eljárásokat.

Pia Ahrenkilde Hansen, az EB szóvivője elmondta: a Magyarország által hozott intézkedések nem válaszolnak az általuk felvetett kérdések mindegyikére. Ezért egy indoklással ellátott véleményt küldenek hazánknak.

A jegybank függetlenségével kapcsolatban azt közölték, hogy a magyar kormány válaszai eloszlatták a kételyek egy részét, de erről is információkat várnak Budapesttől. A testület ennek függvényében dönt az újabb lépésekről.

Ugyanígy járnak el – szintén további információkat kérnek – a bírói függetlenség ügyében, amely témában az előző alkalommal sem indították meg a kötelezettségszegési eljárást, csupán tisztázó információkra vonatkozó igényüket jelentették be.

A kormány egyelőre nem kapta meg a Velencei Bizottság hivatalos jelentését a magyar bírósági rendszerről – tájékoztatott szerdán a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), kijelentve ugyanakkor: a kabinet álláspontja az, hogy a magyar igazságszolgáltatás megfelel az európai normáknak, a bíróság pedig független. Bővebben >>>

Készen állnak a további konzultációra

A kormány örömmel értesült arról, hogy az Európai Bizottság az általa kezdeményezett ügyek 90 százalékában elfogadta a magyar válaszokat, így ezeket az ügyeket le lehet zárni. Az ehhez szükséges törvénymódosító javaslatokat a kormány ma jóváhagyta, és még a mai napon megküldi egyeztetésre az Európai Központi Banknak. A nyitva maradt kérdések tekintetében a kormány készen áll a további konzultációra az Európai Bizottsággal.

A döntések összhangban vannak az európai joggal

A Fidesz szóvivője szerint az Európai Bizottság szerdai bejelentése azt bizonyítja, hogy a magyar parlamenti döntések összhangban vannak az európai joggal és az európai értékekkel, „hiszen a bizottság elfogadta a kormány válaszát a felvetett kérdések döntő többségében”.

Selmeczi Gabriella közleményében emellett azt írta: a Fidesz továbbra is támogatja azokat az intézkedéseket, amelyekkel a kormány kijavítja a múlt hibáit, megújítja Magyarországot, és átszervezi az államadósságot újratermelő nagy rendszereket.

A döntéshozók többsége által képviselt irány gyengíti Európát

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a kis eredmény is eredmény, és meggyőződésük, hogy a fennálló vitás kérdésekben is Magyarországnak van igaza – reagált az Európai Unió bejelentésre a KDNP. Bővebben>>>

A hazai jogszabályok „az ország érdekével is ellentétesek”

Az LMP szerint előre lehetett számítani az Európai Bizottság (EB) szerdai döntésére – mondta a párt budapesti sajtótájékoztatóján Heltai László. Bővebben>>>

Forrás: MTI, MNO