Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest, az ügy elsőrendű vádlottját folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint felbujtót, kétrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, valamint hivatalos személy által elkövetett zsarolással vádolják. A vádirat szerint a Hagyó által létrehozott és vezetett bűnszervezet 2007 januárjától 2008 augusztusáig mintegy másfél milliárd forintos vagyoni kárt okozott a BKV-nak.

A Kecskeméten június 13-án kezdődött tárgyaláson az egyik védő bejelentette, hogy alkotmányjogi panaszt terjesztettek elő az Alkotmánybírósághoz, mert a per Kecskemétre helyezése ellen nem fellebbezhettek. Ezért a panasz megtárgyalásáig a büntetőeljárás felfüggesztését kérte. Az indítványt a törvényszék rövid, zárt körű tárgyalás után elutasította, a döntés ellen a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be. Ezt a fellebbezést találta alaptalannak jogerős döntésében a táblabíróság.

Nem látták indokoltnak

A Szegedi Ítélőtábla úgy ítélte meg, nem állnak fenn az eljárás felfüggesztésének törvényben meghatározott indokai, ezért a Kecskeméti Törvényszék megfelelően járt el, amikor az indítványokat elutasította.

Hagyó Miklós a 2006 és 2010 közötti választási ciklusban MSZP-s országgyűlési és fővárosi önkormányzati képviselő volt, 2006. december 16-án a Fővárosi Közgyűlés főpolgármester-helyettessé választotta. Hozzá tartozott a fővárosi tömegközlekedés felügyelete is. Mesterházy Ernő másodrendű vádlott Demszky Gábor akkori budapesti főpolgármester politikai főtanácsadója volt.

A Hagyó Miklós és társai elleni vádakról és az ügy hátteréről részletesen itt olvashat.