Nem kegyelmez az időjárás

BL, tt

2012. július 1., vasárnap 20:23, frissítve: hétfő 10:46

A jelenlegi előrejelzések szerint a következő napokban országszerte 34–39 Celsius-fok lesz jellemző, néhol még jövő vasárnap is 35 fok felett alakulhat a hőmérséklet, vagyis a jövő hét végéig tarthat a hőség – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa vasárnap.

Jenki Szilvia kifejtette: hétfőre virradóra 18–25 fok várható, a nap folyamán 34–39 fokig emelkedhet a hőmérséklet, elsősorban a Duna-Tisza közének déli részén még ennél is melegebb lehet. Emellett várhatóan az UV-B-sugárzás is extrém erős lesz.

A meteorológiai szolgálat hétfőre már az ország egész területére harmadfokú figyelmeztetést adott ki, mivel a napi középhőmérsékletek tartósan 27 fok felett (az előrejelzések szerint 30 fok körül) alakulnak.

Jenki Szilvia azt mondta: a jövő hét végéig folytatódik a kánikula. Légköri front nem várható, legfeljebb elvétve fordulhat elő zápor, zivatar. Erősebb széllökések is csak a zivatarok kíséretében alakulhatnak ki. Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint még szombaton is 31–38, vasárnap 30–35 fok körül alakulnak a maximumok. Az országos tiszti főorvos csütörtökön kiadott utasítása szerint a hőségriadó szerda éjfélig lesz érvényben.

Vasárnap megdőltek a budapesti és az országos napi minimum-hőmérsékleti rekordok is. Július elsejére virradóra mostanáig az országban 1987-ben, Budapesten volt a legmelegebb, 23,6 Celsius-fok. Ehhez képest most hajnalban a fővárosban 24,3 fokot mértek, ezzel a budapesti rekord megdőlt. Még ennél is melegebb volt a hajnali órákban Tatán, így az új országos napi minimumrekord 25 fok lett.

A mentőknek vasárnap is több riasztásuk volt

Az Országos Mentőszolgálatot vasárnap is az átlagosnál többször riasztották, s a következő napokban esetszámok további növekedésére számítanak – közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel.

A szóvivő kifejtette: a mentőket a kora esti órákig a fővárosban 400, országosan 1800 esetben riasztották, ami az átlagoshoz képest továbbra is 10–15 százalékos növekedést jelent.  Megjegyezte, hogy a hét végén még sokan tudtak enyhülést keresni vízpartokon vagy a hűvösebb szobákba húzódva, de hétfőn ezt sokan már nem tehetik meg, ezért a mentők az esetszám további növekedésétől tartanak. Vasárnap három ember fulladt a vízbe: egy 11 éves holland fiú Révfülöpnél merült el a Balatonban, majd másfél órás keresés után holtan találták meg a vízben; Siófok-Szabadiban egy 47 éves dunaszentgyörgyi férfi vízibicikliről ugrott a Balatonba, szintén csak a holttestét találták meg; egy 15 éves fiú pedig Szigetszentmiklósnál a Dunába fulladt.

Forrás: MTI