Nem tudnak mindenkit kifizetni az egri kórházban

MNO

2016. január 21., csütörtök 08:00, frissítve: csütörtök 08:06

Az egri kórház 1500 dolgozója évek óta várja elmaradt kaféteriajuttatását. Hiába nyertek pert is: a kórháznak nincs pénze a jogos járandóság kifizetésére.

Munkásgyűlést tartottak az egri Markhot Ferenc-kórház dolgozói. Az intézmény ezerötszáz dolgozónak több mint két évnyi kafetériatámogatással tartozik. A bíróság jogerős döntése szerint most öten kapják meg a járandóságukat, miután beperelték a kórházat. 2013-ban, amikor az intézmény állami fenntartásba került, az akkori főigazgató úgy döntött, hogy nem fizeti tovább a 2010-ben kialkudott kafetériát – közölte a Hír TV.

„Mindenki emlékszik rá, ez a bérek kívüli juttatás annak az alkunak volt az ára, hogy számtalan prémiumról, számtalan pótlékról és egyéb juttatásról még az előző tulajdonos időszakában dolgozók lemondtak. Ezért lett ez a béren kívüli juttatás megállapodás” – mondta Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Tárgyalnak az ellátóval

A kórház megbízott igazgatója szerint nincs arra fedezet, hogy mindenkinek fizessenek – mindenesetre tárgyalnak az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal és az érdekképviseletekkel is. „Hogyha megkapjuk a Kúria döntését, látjuk hogy tulajdonképpen mit kell kifizetni: 390 millió, más jogi megítélés szerint 275 millió forintot kellene a dolgozóknak kifizetni. Ennek az összegnek a fedezete nem áll rendelkezésére a kórháznak, tehát nincsen arról szó, hogy ott áll a bankszámlán a pénz, és nem szeretnénk ezt a dolgozóknak odaadni” – közölte Tóth Ildikó, a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet megbízott főigazgatója.

Az államháztartási törvény értelmében a kórház csak akkora kiadásra vállalhat kötelezettséget, amekkora a bevétele – ez a feltétel nem teljesül a legnagyobb heves megyei kórházban.