Nem változtatnak az abortusztörvényen

WL, 2012. május 25., péntek 06:42, frissítve: péntek 08:30
Ebben a ciklusban nem változik az abortusztörvény – erről Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője beszélt a Népszabadságnak adott, pénteken megjelent interjújában.

„Biztos vagyok benne, hogy ebben a ciklusban sem, és ha kormányon leszünk, valószínűleg a későbbiekben sem nyúlunk a törvényhez” – fogalmazott a politikus.

Harrach Péter szerint az abortusztabletta könnyelművé teheti az alkalmazókat. Hangsúlyozta: nem technikai kérdésekről szeretnének vitázni, hanem olyan cselekmény kiterjesztése ellen tiltakoznak, amely életellenes. Szerinte „a probléma nem az, hogy milyen módszerrel pusztítjuk el a magzatokat, hanem az, hogy ezt megtesszük”.

Leszögezte: változtatni kell azon a helyzeten, hogy míg Európában van, ahol 10 százalék körül van a száz élve születésre jutó abortusz, Magyarországon ez az arány 43 százalékos.

A frakcióvezető szerint ha a demográfiai tendencia nem fordul meg, 90 év múlva 5,2 millió ember lesz Magyarországon úgy, hogy egyharmada 65 év feletti lesz, közel egymillió bevándorlóval. Működésképtelen lesz az ország – mondta.

A Magyar Nemzet május 19-én számolt be arról, hogy megkapta a magyarországi forgalomba hozatali engedélyt az abortusztabletta. A készítményt – amely műtét nélkül teszi lehetővé a terhességmegszakítást – csak felügyelet mellett, intézményi körülmények között alkalmazhatják, patikában nem lehet majd kapni. Az ügyben azóta többen is megszólaltak.

Az egészségügyért felelős államtitkárság  közleményében hangsúlyozta: az abortusztabletta regisztrációja elkerülhetetlen, de a vitatott kockázatok miatt hazánkban az eljárás engedélyezése nem történik meg.

Szócska Miklós államtitkár a parlamentben jelentette be: mégsem lesz alkalmazható Magyarországon az abortusztabletta.

Egy olyan országban, ahol évente eltűnik egy közepes városnyi ember, az abortusz semmilyen új formájának bevezetése nem indokolt – fogalmazott az abortusztabletta körül kialakult helyzetről szerda reggel Nagy Kálmán, a KDNP egészségügyi szakpolitikusa.

Amíg a KDNP a kormány meghatározó része, nem lesz abortusztabletta Magyarországon – mondta az MNO-nak Semjén Zsolt az Alfa Szövetség szerdai, abortusztabletta-ellenes tüntetésén.
Forrás: MTI
hirdetés
Tollhegyen
Teli a postaládánk
Pilhál György
A miniszterelnök szerint a környezetvédelem a baloldal ügye. Mit szól ehhez Áder János „ökoállamfő”?
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 6 db

A hozzászólások mutatása