Nemcsak az illatok, a fény is segít

WA

2012. január 31., kedd 02:38

Az illatok erősebben idéznek fel bennünk érzelememlékeket, mint a hangok, de nem erősebben, mint a fények – állítják holland kutatók.

Az Utrechti Egyetem tudóscsapata hetven önkéntes nővel kísérletezve vizsgálgatta, hogy mennyire van igaza Marcel Proust írónak Az eltűnt idő nyomában című regény híres részletében, amelyben egy sütemény illata idéz fel feledés lepte emléket. A kutatók az alanyokkal sokkoló filmeket nézettek – autóbaleseteket, afrikai népirtást –, miközben fekete ribiszkéből készült likőr illatát permetezték a helyiségbe, melyben színes fények égtek és semleges háttérzene szólt.

Egy hét múlva megkérték a nőket, hogy idézzék fel filmemléküket, miközben ugyanannak az illat-, fény- vagy hanghatásnak tették ki egyes csoportjaikat, mint a vetítéskor. Akik a likőrillatot kapták, jobban emlékeztek filmrészletekre, emlékeiket felkavaróbbnak érezték, mint azok, akiket csak a háttérzene segített a felidézésben. A fények ugyanakkor hasonlóan hatásos emlékelőhívóknak bizonyultak, mint a szag.

Mindezek alapján a kutatócsoport arra jutott, hogy kísérlete nem igazolta a „Proust-jelenséget”, ám eredménye hasznos lehet a traumák utáni stressz oldásában – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Forrás: MTI