Nemsokára terítékre kerül az új Btk.

PR

2012. április 13., péntek 18:55

Az új büntető törvénykönyv (Btk.) tervezete április végén kerülhet a kormány elé, és május elején kezdheti meg az Országgyűlés a javaslat általános vitáját – mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a tárca által rendezett nyílt napon pénteken.

Az igazságügyért felelős államtitkár a ReGeneráció címmel, második alkalommal megrendezett nyílt nap záró előadásában azt mondta, még folyamatban vannak az új Btk.-val kapcsolatos egyeztetések, de várhatóan még a tavaszi ülésszakon elfogadhatja az Országgyűlés a törvényjavaslatot, amely 2013-ban lépne hatályba, egy év felkészülési idővel.

Répássy Róbert szerdán a parlamentben a gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló törvényjavaslatról beszélt, melynek célja, hogy megerősítse a gyermekek magas szintű védelmét a büntető- és polgári eljárásokban.

Répássy Róbert az új büntető törvénykönyv jelentős kérdései között beszélt a jogos védelemről, amely büntethetőséget kizáró ok. Mint mondta, ebben az ügyben igyekeztek a bírói gyakorlatot törvénybe foglalni, amely szerint bizonyos esetekben a megtámadott személynek védekezése során nem kell az arányosságra figyelemmel lennie, akár az élet kioltásáig is elmehet.

Ahol minden vitán felül áll

Az MTI-nek az államtitkár azt mondta, a négy kiemelt szakmai szervezettel, az Országos Bírói Hivatallal, a Kúriával, a Legfőbb Ügyészséggel, valamint a Magyar Ügyvédi Kamarával való egyeztetések nyomán szűkítették azokat az eseteket, amikor a törvény vélelmezné, hogy a támadást élet kioltására irányulónak kell tekinteni. Mint mondta, megpróbálták kizárni, hogy olyan esetek kerüljenek a törvényi vélelem alá, amelyekről bár a bíróság megállapítaná, hogy életszerűtlen, mégis kénytelen lenne felmentő ítéletet hozni. „Ezzel tényleg csak olyan magatartások kerülnének a Btk.-ba, ahol minden vitán felül áll, hogy az élet kioltására irányulhatott a szándék” – tette hozzá.

A kormány elkötelezett abban, hogy a Kúria a régi fényében ragyoghasson, ezért készen áll megtalálni annak módját, hogy a testület minél hamarabb ismét a régi épületét használhassa – közölte a miniszterelnök a Kúria másfél évszázaddal ezelőtti visszaállítása alkalmából tartott teljes ülésen.

Répássy Róbert a nyílt napon tartott előadásában beszélt arról is, hogy civil szervezetek, illetve pártok is kezdeményezik, hogy a családon belüli erőszak legyen külön tényállás a Btk.-ban. Az államtitkár ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy minden családon belüli erőszakkal kapcsolatos magatartás büntethető ma is, csak nem így hívják. Szerinte ez büntetőpolitikai kérdés, amely a parlamenti vitában fog eldőlni. Mint mondta, nem zárkóznak el eleve ettől, de azt értelmetlennek tartják, hogy két vagy több büntetőjogi tényállás is ugyanazt a cselekményt fedje le a Btk.-ban.

Dokumentációs központ lesz a Nemzeti Emlékezet Bizottsága

Az államtitkár beszélt a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról is, amely értelmezése szerint dokumentációs központ lesz, dokumentálja a kommunista diktatúrával kapcsolatos történeti eseményeket és tényeket, valamint ismeretterjesztési célt is szolgál majd. Utalt arra, hogy Lengyelországban is van hasonló testület, de az igen széles hatáskörökkel rendelkezik, például bűnvádi eljárásokat is kezdeményezhet. Répássy hozzátette: személyes véleménye szerint a magyar bizottság nem fog ilyen széles hatásköröket kapni, bár még nem történtek döntések ebben az ügyben.

A közigazgatási nyílt napot Navracsics Tibor tárcavezető beszéde nyitotta meg délelőtt. A rendezvényen az érdeklődő fiatalok találkozhattak a tárca államtitkáraival és kormánytisztviselőivel, előadásokat hallgathattak a KIM kiemelt projektjeiről, játékon vehettek részt és csatlakozhattak a közigazgatás kulisszatitkait feltáró körsétákhoz. Navracsics Tibor maga is körbevezetett két diákcsoportot a KIM épületében: mesélt az épület történetéről, megmutatta dolgozószobáját, a fiatalok még a miniszteri székét is kipróbálhatták. A nap folyamán Gál András Levente kormánybiztos és Mihalovics Péter miniszteri kabinetfőnök is tartott előadást.

Forrás: MTI