Beadványok

Nemzetközi fórumokhoz fordul a Mahir

Magyar György: Védelmet kértünk az Andrássy úti világörökségi terület műemléki hirdetőoszlopaira is

Szabó Zsolt, 2016. január 4., hétfő 18:54, frissítve: hétfő 19:43
Tiltsa el a bíróság a fővárost a jogellenes hirdetőoszlop-bontástól, a további károkozástól, és kötelezzék 600 milliós letéti biztosíték megfizetésére – ezt kérte a Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője egyik mai beadványában. A cég a hazai perindítások mellett a washingtoni választott bírósághoz és a luxemburgi bírósághoz fordul, de akár Strasbourgig is elmennek. Bár hétfőn nem folytatódott a hétvégi oszlopháború, a Mahir az Andrássy út műemléki oszlopaira külön hatósági védelmet kért.

Ma megtettünk minden szükséges jogi lépést, további pereket indítottunk, büntetőfeljelentést tettünk, és nemzetközi fórumokhoz fordulunk, hogy megvédjük a budapesti hirdetőoszlopokat – közölte lapunkkal Magyar György, a Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője. Kifejtette: a büntetőügyekben több magánszemély a fővárosi oszloprongálás miatt szintén feljelentést tett, a cégvezetés lopás miatt fordult a nyomozó hatóságokhoz, ő pedig ügyvédként önbíráskodás miatt tervezi megtenni ugyanezt.

A Simicska Lajos üzletember érdekeltségében álló társaság által megbízott ügyvéd elmondta: megkapták az idézést a január 11-re kitűzött tárgyalásra.

Mint ismert, a Fővárosi Közgyűlés Kocsis Máté (Fidesz–KDNP) fővárosi tanácsnok kezdeményezésére szeptember végén döntött a korábban 25 évre megkötött utcabútor-szerződés október 31-i hatállyal való felbontásáról. A budapesti kerületek fideszes polgármestereinek kezdeményezésére még karácsony előtt, december 22-én rendeletet módosítottak, eltörölték a korábbi szabályozásban előírt 8 napos türelmi időt is. Ezután kezdődött a 150 millió forint költségűre becsült kényszerbontás, amit később kiszámláznának a Mahirnak.

A Mahir bíróságon támadta meg a főváros egyoldalú lépését.

Mindeközben Budapest utcáin a hétvégén valóságos hirdetőoszlop-háború alakult ki, amelynek során a Mahir emberei megpróbálták megakadályozni a társaság által törvénytelennek tartott bontást. A reklámcég több helyen újjáépítette, újratelepítette lebontott, elszállított berendezéseit.

Továbbra sincs meg a bírósági végzés

A cég egyben ideiglenes intézkedést is kért a bíróságtól, hogy a hirdetőoszlopokat a főváros a per megkezdéséig se bonthassa el. Az ügyvéd szerint a korábbi sajtóhíresztelésekben szereplő bírósági végzést, amelyben állítólag december közepén elutasították volna az ideiglenes intézkedés iránti kérelmüket, a mai napig nem kapták meg.

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztályán közölték: kérésünkre utánanéznek, hogy egyáltalán született-e az ügyben végzés, de egyelőre ők sem láttak ilyen dokumentumot. (A bírósági végzésről a hírt a kormányhirdetésekkel bőséggel ellátott, idén ősszel indított hírportál, a Faktor.hu közölte először, de az információ forrását nem közölték. A végzés megszületéséről szóló értesülést tehát egyelőre más forrásból nem tudtuk megerősíteni.)

A német tulajdonos washingtoni bíróságon érvényesítené jogait

– Mindettől függetlenül hétfő reggel beadtuk azt a keresetet, amelyben azt kérjük, hogy a Fővárosi Törvényszék 600 millió forint letéti biztosíték megfizetése mellett tiltsa el a károkozástól a Fővárosi Önkormányzatot – közölte Magyar György, hozzátéve: a tényleges kár ennél sokkal több, jóval egymilliárd fölötti összeg lesz. – Megindítjuk a birtokháborítási pereket, emellett nemzetközi fórumokhoz fordulunk. Ugyanis az általam képviselt cég felerészt német tulajdonosa érvényesíteni kívánja jogait például az Egyesült Államokban, a washingtoni választott bíróságon, és a magyarországi bírósági eljárás közepette a luxemburgi európai bíróságnál (az Európai Unió Bírósága) tesszük meg a szükséges lépéseket. A későbbiekben pedig, ha már kimerítettük a magyar jogi lehetőségeket, a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordulunk – mondta Magyar György, aki szerint a kormányzat és a főváros fideszes vezetőinek fenyegetéseit, például a Mahir által alkalmazott őrző-védő cég engedélyeinek visszavonását, nem lehet komolyan venni. Arra a felvetésre, hogy Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó vasárnap az MTI-nek nyilatkozva „belbiztonsági kérdésnek” nevezte a Mahir-oszlopok ügyét, az ügyvéd megjegyezte: „egyetért a tanácsadóval, és mivel az oszlopok valóban veszélyeztetik a közbiztonságot, ezért azokból hadoszlopokat kell alakítani a szerb–magyar határon”.

Kocsis Máté (Fidesz–KDNP) fővárosi önkormányzati és rendészeti tanácsnok szintén vasárnap és ugyancsak a távirati irodával közölte, hogy a főváros rendőri segítséget kér az oszlopbontáshoz, míg erre Bakondi azt válaszolta: „a karhatalom segítségét is kérheti a Fővárosi Önkormányzat a Mahir hirdetőoszlopainak elszállításához; ha ezt megteszi, a rendőrség megadja a támogatást”.

Műemlékrongálás lenne az Andrássy úton lévő oszlopok eltávolítása

Ezzel szemben Magyar György szerint Magyarország egyelőre jogállam, így sem Kocsis Máténak, sem Bakondi Györgynek nincs hatásköre a karhatalom utasítására. A jogi képviselő kérdésünkre elmondta azt is: nem tud arról, hogy hétfőn bontottak volna oszlopokat a főváros cége, a Budapest Közút Zrt. emberei. – Amennyiben azonban a világörökségi helyszínen, az Andrássy úton hozzákezdenének a műemléki oszlopok bontásához, abból hatalmas botrány lenne, és a károkozás mértéke jelentősen emelkedne – hangsúlyozta a jogi képviselő. Hozzáfűzte: ennek megakadályozására levélben fordultak a műemléki hatóságként is működő Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központhoz. – Amennyiben a főváros hozzányúlna a világörökségi terület védelem alatt álló hirdetőoszlopaihoz, jó, ha tudják a fővárosi illetékesek: a büntető törvénykönyv a műemlékek rongálását sokkal súlyosabban bünteti – hívta fel minderre a figyelmet Magyar György.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vezércikk
Több mint kvóta
Wiedemann Tamás
Úgy tűnik, Orbánék csendben feladták a küzdelmet a tervezőasztalon amúgy is elvérző kvótaügyben.
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 23 db

A hozzászólások mutatása