Népességrobbanás Mosonmagyaróváron

KA, 2012. június 10., 10:38, frissítve: 12:37
Az utóbbi három esztendőben évi ezerrel gyarapodott a most 32 és fél ezres Mosonmagyaróvár lélekszáma – mondta Nagy István polgármester (Fidesz–KDNP).

A Győr-Moson-Sopron megyei város vezetője közölte: a növekedés oka, hogy mind többen érkeznek az ország keleti részéből, Békés, Borsod, Nógrád és Szabolcs megyéből munkahelyet keresni, azaz „migrációs helyzet van”. „Először eljön az édesapa, itt dolgozik egy-két évet, lakik munkásszállóban. Amikor a munkahelye biztossá válik vagy a feleség számára is találnak állást, akkor következik a családegyesítés” – vázolta a tipikus forgatókönyvet a polgármester.

Szavai szerint kialakult egy körforgás is: a mosonmagyaróváriak elmennek külföldre munkát vállalni, és este hazajönnek, az általuk otthagyott munkahelyeket pedig a keletről érkezettek foglalják el. Megemlítette: a határon túl munkát kereső mosonmagyaróváriak általában 2-5 évnyi ingázással keresik meg egzisztenciájuk alapjait, azaz a kocsira, a lakásra valót, majd hazatérnek, hiszen a fenntartásra elegendő itteni bérük is.

A cégek közti „munkaerő-vadászat” elindított egy bérspirált, így egészen versenyképesek a fizetések, nehogy a jó szakembereket külföldre csábítsák – tette hozzá Nagy. A betelepülők gyermekei miatt már évek óta nyomás alá került a helyi oktatási rendszer, most a közeli Bezenyével tárgyalnak arról, hogy az ottani intézmény fogadná azokat az óvodásokat, akiknek nincs elegendő hely a városban; most mérik fel, mekkora erre az igény. Megjegyezte: egy óvodai csoport indítása ötmillió forintjukba kerülne, a kicsik Bezenyére szállításának költsége ennél jóval kisebb. Hozzátette: remélik, hogy ez a megoldás példaértékű lehet majd.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása