Népharag is jöhet, ha nem dönt az EU

BL,

2012. június 22., péntek 08:46, frissítve: péntek 09:26

Ha a jövő heti csúcstalálkozón az Európai Uniónak nem sikerül megállapodni a pénzügyi válságra adott válaszról, akkor az EU nyitott marad a spekulációs támadások előtt – figyelmeztetett Mario Monti olasz kormányfő.
Huszonnégy órás sztrájk lesz pénteken Olaszországban, a szakszervezetek a kormány munkaügyi politikája ellen tiltakoznak. Bővebben>>>

Több vezető európai lapban, így az olasz La Stampában és a brit The Guardianben pénteken megjelent interjújában a technokrata vezető növekvő népharagot is jósolt arra az esetre, ha tovább romlik a gazdasági helyzet. „Egyre nagyobb támadások lesznek az egyes országok ellen, a gyengébbek zaklatásával – idézte a The Guardian az olasz kormányfőt. – A támadások nemcsak azokra összpontosulnak, akik nem tartják be az EU irányelveit, de olyanokra is, mint Olaszország.”

Monti pénteken Rómában tárgyal német és spanyol kollégájával, Angela Merkellel és Mariano Rajoyjal, valamint François Hollande francia elnökkel a június végi brüsszeli EU-csúcs előkészítéséről. Ha nem születik hiteles terv, az Európa-ellenesség tovább növekszik – figyelmeztetett. „Még nagyobb integrációra van szükség ahhoz, hogy jól kerüljünk ki az euróövezet és az európai gazdaság mostani válságából” – hangsúlyozta a kormányfő a The Guardianben megjelent interjúban. Hangsúlyozta: még a rendszerint Európa-párti olasz parlament is elgondolkodott a mélyülő válság miatt azon, vajon valóban szükséges-e a mélyebb integráció.

Az olasz miniszterelnök pénteken próbára teheti diplomáciai képességeit, vállalta ugyanis, hogy közvetít az eurózóna legnagyobb gazdaságai között, hogy közös megoldást találjanak az adósságválságra. A vezetőkre a június 28–29-ei brüsszeli uniós csúcs előtt óriási nyomás nehezedik nemzetközi partnereik részéről annak érdekében, hogy mutassanak nagyobb egységet a vitás kérdésekben.

Forrás: MTI