Népszavazás a családok védelme érdekében?

Kovács András

2012. március 25., vasárnap 05:00, frissítve: vasárnap 14:19

Ismételten az urnákhoz járulnak az állampolgárok Szlovéniában, ahol a homoszexuális kapcsolatban élők örökbefogadásának engedélyezéséről dönthetnek. Délnyugati szomszédunknál tavaly júliusban referendumon buktatták meg a kormányt, míg a decemberi előre hozott választáson a jobbközép diadalmaskodott.

Vasárnap népszavazáson döntenek a homoszexuális kapcsolatban élők örökbefogadásáról a szlovén választók. A referendumot egy konzervatív csoport kezdeményezte, azt követően, hogy tavaly júliusban a balközép kormány új családjogi törvényt fogadott el. A családok és gyermekek jogait védelmező civil szervezet a katolikus egyház segítségét is igénybe véve 42 ezer aláírást gyűjtött össze idén februárra, így ki lehetett írni a népszavazást.

A felmérések szerint a választók bár szűken, de meg fogják erősíteni a még tavaly nyáron elfogadott jogszabályt. Bár a mostani szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a homoszexuális kapcsolatban élők egy harmadik személy gyermekét örökbe fogadják, de a jogszabály ellenzői szerint abban az esetben, ha az azonos nemű kapcsolatban már van valakinek gyereke, azt örökbe fogadhatják.

Nem ad új jogokat

„Ellene vagyunk az új családjogi törvénynek, mivel az nem ismeri el a nő és a férfi kivételes jogát a gyerekvállalásban, a gyereknevelésben, valamint nem ad új jogokat a gyerekeknek” – erről már Ales Primc, a népszavazást kezdeményező civil szervezet vezetője beszélt. Ez a szabályozás „megágyaz” a homoszexuális oktatásnak, amelyet csak a szülőkkel egyetértésben lehetne végrehajtani – tette hozzá.

Szlovénia 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, az állam rendkívül toleráns a homoszexuális kapcsolatban élők iránt, mivel 2006-ban engedélyezték a regisztrált élettársai kapcsolatot ezen csoportok számára. Tavaly hét hónap börtönre ítélték azokat a személyeket, akik 2009-ben homoszexuális aktivistákra támadtak.

A kormányban sincs egyetértés

Zdenka Cebasek Travnik emberi jogi ombudsman szerint az új szabályozás egyáltalán nem csökkenti a gyerekek jogait. Úgy látja, a törvénynek köszönhetően a gyerekeket érintő eljárások felgyorsulhatnak a bíróságokon, valamint egyszerűbbé teszi a válást a gyermektelen párok esetében.

Fontos emlékeztetni arra, hogy délnyugati szomszédunkban öt, a balközép kormány számára fontos törvényt utasítottak el népszavazáson a tavalyi évben. Ennek eredményeképpen a koalíció szétesett, és a decemberi előre hozott választáson a korábbi kormánypártok vereséget szenvedtek.

Hosszas alkudozásokat követően idén februárban alakult meg Janez Jansa ötpárti jobbközép koalíciós kabinetje. A miniszterelnök bár nem vesz részt a kampányban, de koalíciós társai közül hárman ellenzik a családjogi törvényt.