Nincs akadálya a likvid hitelek felvételének

TK

2012. február 14., kedd 19:34

Az éven belüli, úgynevezett likvid hitelek felvételéhez továbbra sem lesz szükség semmilyen kormányengedélyre, az a jogszabály pedig, amely az önkormányzatok számára előírja, hogy költségvetésükben forráshiányt nem tervezhetnek, csak jövő január elsején lép hatályba – közölte a Belügyminisztérium (BM) kedden az MTI-vel, a Napi Gazdaság aznapi számában megjelent információra reagálva.

A lap egyebek között arról írt: a helyi büdzsék, illetve a hitelfelvételi lehetőségek hiányosan kidolgozott szabályozása lehetetlenítheti el az önkormányzatok hitelezését. A cikk szerint a gondot az okozza, hogy tavaly év végén törvény tiltotta meg az önkormányzatoknak, hogy forráshiányos költségvetést fogadjanak el, márpedig így a települések finanszírozásának fenntartása lehetetlenül el. A kormányzat a hibát az év végén már érzékelte, értékelések szerint ennek volt köszönhető az a hétmilliárdos extra támogatás, amelyet az önkormányzatoknak a rövid távú, jellemzően folyószámlahitel-tartozásaik csökkentésére kellett fordítaniuk.

Erre a nap folyamán a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke az MTI-nek úgy reagált: az önkormányzatok működésének finanszírozása érdekében a jogszabályok módosítására, illetve kiigazítására lenne szükség.

A BM az MTI írásos érdeklődésére kifejtette: a Napi Gazdaság cikkében arról írnak, hogy március végére elzáródhatnak a banki hitelcsapok az önkormányzatok előtt, aminek oka a szerző szerint az a törvényi szabályozás, amely kimondja, hogy az önkormányzatok költségvetésükben nem tervezhetnek forráshiányt. Ez azonban csak a jövő évtől, vagyis 2013. január 1-jétől lép hatályba, egyszerre az önkormányzatok új finanszírozási rendszerével – szögezte le a tárca. „A feladatfinanszírozási rendszernek az a célja, hogy a helyi önkormányzatok a kötelező, törvényben meghatározott feladatai ellátásához szükséges fedezetet az Országgyűlés feladatalapú támogatással biztosítsa” – olvasható a BM közleményében.

Kiemelték továbbá, hogy a likvid hitelek felvételéhez továbbra sem lesz szükség semmilyen kormányengedélyre. Ennek kapcsán a BM azt is hozzátette: az éven túli hitelfelvételhez szükséges kormányzati hozzájárulást érintően „a cikk tévesen állítja”, hogy ennek rendszere kidolgozatlan, ugyanis 2012. január elsején hatályba lépett az a kormányrendelet, amely ennek szabályait részletesen tartalmazza.

„A hétmilliárdos, a folyószámla-hitelekkel kapcsolatos tartozások csökkentését célzó tavaly év végi állami támogatás az önkormányzatok rövid távú finanszírozási terheit kívánta csökkenteni” – szögezte le a BM.

Forrás: MTI