Nincs törvénysértés a Ludovika-beruházásnál

tt

2012. augusztus 9., csütörtök 13:25, frissítve: csütörtök 16:37

Cáfolja az LMP-s Schiffer András állításait a fővárosi nagyberuházásokért felelős kormánybiztos, miszerint a a Ludovika Campus beruházását teljes egészében titkosították volna.

A budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztosa szerint az LMP állításával szemben a Ludovika Campus beruházása nem titkos, csupán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyes épületeinek kialakításakor alkalmaznak különleges biztonsági intézkedéseket igénylő beszerzési szabályokat. Ezt a kormánybiztosi hivatal írta csütörtöki közleményében, Schiffer András sajtótájékoztatójára reagálva.

Ombudsmanhoz fordulnak

Az LMP-s politikus szintén csütörtökön jelentette be, hogy pártja Szabó Máté ombudsmanhoz fordul, akitől azt kérik, hogy terjessze az Alkotmánybíróság elé a közbeszerzési törvénynek azt a két passzusát, amelyek alapján, a nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva, teljes közbeszerzéseket lehet titkosítani.

Elismerik, hogy titkosítani kellett

A politikus példaként említette azt a kormányrendeletet, amelyik szavai szerint a Ludovika Campus esetében, a különleges biztonsági intézkedéseket igénylő beszerzésekre hivatkozva, engedélyezi a közbeszerzés titkosítását. Schiffer András leszögezte: az LMP elismeri, hogy a katonai és rendészeti felsőfokú képzést érintő beruházás során vannak olyan információk, amelyeket nem lehet nyilvánosságra hozni. Szavai szerint ezeket az információkat titkosítani is kell, de arra nincs ok, hogy a teljes beruházást kivonják a nyílt közbeszerzési eljárás alól. „Az LMP él a gyanúperrel, hogy (…) ezekkel a látvány- illetve presztízsberuházásokkal, mint a stadionépítések vagy a Ludovika Campus, lehet szabadon felhizlalni a saját oligarcháikat” – jelentette ki.

A kormánybiztos hivatalának közleménye szerint az állam biztonságához fűződő alapvető érdekeivel lenne ellentétes, ha a Nemzeti Közszolgálati Egyetem esetében nem a különleges biztonsági intézkedéseket igénylő beszerzési szabályokat alkalmaznák. Erről az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága egyhangúlag, az ellenzéki képviselők támogatásával hozott döntést. A közlemény kitér arra is, hogy a szokásos eljárási szabályok olyan információk átadására köteleznék Magyarországot, amelyek nemzetbiztonsági szempontból veszélyesek lehetnek, ezért az egyetem bizonyos létesítményeire azt a 2011-es kormányrendeletet kell alkalmazni, amelyben „a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő, vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól” rendelkeztek.

Lehallgatásbiztos épületek

Az épületeknek többek között lehallgatás-biztosnak kell lenniük, mert a nemzetbiztonsági szolgálatok és a terrorelhárítás szakembereinek képzése, a rejtjeltevékenységre vonatkozó, a NAV vagy a rendvédelmi szervek által végzett titkos információgyűjtő, illetve titkos adatszerző tevékenységgel összefüggő kiképzés is itt folyik majd, ezért indokolt, hogy a kivitelezési dokumentáció ne kapjon korlátlan nyilvánosságot.

Cégek csak nemzetbiztonsági minősítéssel

A kormánybiztos leszögezi ugyanakkor: fel sem merült a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – Ludovika Campus beruházás titkosítása és nincs is rá jogi lehetőség, „pusztán Magyarország stratégiai érdekeinek védelméről van szó azoknak az épületeknek az esetében, ahol ez indokolt”. Hozzáteszi: „lesz pályázat, azonban az épületek, épületrészek esetében csak azok a cégek vehetnek részt rajta, amelyek megszerzik a nemzetbiztonsági minősítést. A közbeszerzés pedig nem ad lehetőséget arra, hogy önkényes vagy egyoldalú döntés szülessen, és nem zárja ki a versenyt sem.”

Pályázatot írnak ki


A kormánybiztosi hivatal közleménye szerint augusztus 20-ával a Nemzeti Közszolgálati Egyetem azon részeire, ahol ez lehetséges – így a sportlétesítmények, parkfelújítás, sportcsarnok, uszoda esetében országos – nyílt tervpályázatot írnak ki a Magyar Építész Kamarával egyeztetve.

Forrás: MTI