Norvég Alap: a Kehi elkészült a jelentéssel

2014. október 21., kedd 06:55, frissítve: kedd 09:14

Várhatóan szerdán kerül a kormány elé a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentése a norvég civil támogatások ügyében – tudta meg lapunk. Információink szerint a Miniszterelnökséget vezető Lázár János az elmúlt napokban kapta kézhez a 40 oldalas dokumentumot, amelyet akár még ezen a héten nyilvánosságra hozhatnak.

Ismert, a magyar kormány januártól a Norvég Alap programjainak lebonyolítását és monitorozását az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte át. Lázár János (még Miniszterelnökséget vezető államtitkárként) áprilisban levélben fordult a norvég kormány fejlesztésekért felelős tagjához, sérelmezve, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásait egy, az LMP-hez szorosan kötődő szervezet, az Ökotárs Alapítvány vezetésével osztják szét Magyarországon. A kormány ennek megváltoztatását kezdeményezte, erről a norvégokkal azóta sem sikerült megegyezni.

A Miniszterelnökség májusban kérte fel a Kehit a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára. Az átfogó vizsgálat célja az, hogy tisztázzák, megáll-e az a magyar kormányzati gyanú, miszerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket, vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.

Augusztus végén Vidar Helgesen, Norvégia Európa-ügyi minisztere éles kirohanást intézett hazánk ellen, mivel szerinte Magyarország megsérti a norvég alapokról szóló megállapodást. A kormány visszautasította, hogy „Magyarország alapvető demokratikus értékek iránti elkötelezettségét bárki kétségbe vonja”.

Lapunk szeptember elején írta meg, hogy a Kehi-vizsgálat feltárta, az egyik szervezet hat év alatt csaknem százmillió forint kölcsönt adott tizenhét civil egyesületnek, illetve alapítványnak úgy, hogy a gyanú szerint erre nem volt engedélye. Az ügyben büntetőfeljelentés született, és piacfelügyeleti eljárás indult ismeretlen tettes ellen. Ezt követően a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai házkutatást tartottak a támogató szervezetek budapesti irodáiban, és olyan iratokat foglaltak le, amelyeket a civilek nem adtak ki a Kehi többszöri kérésére. Egy hónappal ezelőtt pedig kezdeményezték a Norvég Alap keretében Magyarországra érkező pénzek elosztását végző konzorcium mind a négy tagja esetében az adószám felfüggesztését.

Október elején pedig – egy lapunk birtokába jutott levelezés alapján – kiderült, hogy az Ökotárs Alapítvány nem a benyújtott pályázatok szakmai értékelése alapján döntött arról, hogy a Norvég Alap pénzeit milyen szervezetekhez irányítja. Előfordult ugyanis, hogy a szervezet igazgatója, Móra Veronika által vezetett bizottság nem a tendereken a magasabb pontszámot elérő pályázót akarta támogatni. Foltányi Zsuzsa, az Ökotárs korábbi igazgatója tagadta, hogy ezzel szabálysértést követtek volna el. Szerinte ez a lehetőség szabályozva van, és része az eljárásnak.

Forrás: Magyar Nemzet