Nyirő József hazatért + Képriport

Lukács Csaba, 2012. április 4., szerda 19:28, frissítve: szerda 20:26
Szerda este hazaszállították Nyirő József író földi maradványait Madridból. A magyar Országgyűlés kezdeményezésére a madridi magyar nagykövetség kérte a székely alkotó sírjának feltárását.

Kedden Madridban az Almudena köztemetőben Bucsi Szabó Edit magyar nagykövet és Németh Zoltán első beosztott jelenlétében került sor Nyirő József földi maradványainak exhumálására. Az 1953-ban elhunyt magyar író egyik utolsó, szellemi végrendeletnek is tekinthető írásában így fogalmazott: „Ha testemet nem is, de legalább lelkemet vidd haza a házsongárdi vagy az udvarhelyi temetőbe, vagy terítsd le az áldott földön, hogy attól is nőjön a fű, szebbüljön a világ.”

A székely író földi maradványai hazaszállításának szándéka a rendszerváltást követően többször felmerült, de az elképzelések vagy pénzhiány, vagy technikai okok miatt meghiúsultak. Most a magyar Országgyűlés kezdeményezésére a madridi magyar nagykövetség kérte a sír feltárását, és az író földi maradványait tartalmazó lezárt fémkoporsó szerda este hét órakor érkezett meg a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre.


Nyirő József újratemetésére Székelyudvarhelyen, május 27-én, pünkösdvasárnap kerül sor.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
A józan észtől független bíróságok
Somogyi György
Csak a népmesék feltételezik, hogy a törvény összhangban van az erkölcsi renddel?
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 3 db

A hozzászólások mutatása