A szocialisták újraválasztott pártelnöke hozzátette: országgyűlési határozati javaslatba foglalják majd, hogy az MSZP szerint az új államfő személyének milyen feltételeknek kell megfelelnie. A politikus a legfontosabb kritériumnak azt tartja, hogy Schmitt Pál utóda nem lehet pártkatona. A politikus kijelentette: több ilyen „név is kering az éterben”, példaként említette Kövér László és Áder János nevét is.

Ők felelnek meg az MSZP ízlésének
Ők felelnek meg az MSZP ízlésének
Mesterházy Attila ugyanakkor alkalmasnak jelöltnek tartaná a jobboldali kötődésű Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) jelenlegi elnökét, Vizi E. Szivesztert, az MTA korábbi elnökét, Mészáros Tamást, a Corvinus Egyetem korábbi rektorát és Sólyom László volt államfőt is, akinek megválasztását a szocialisták nem támogatták 2005-ben. Az MSZP-nek megfelelne a Gyurcsány-párt által javasolt Iványi Gábor is, akiről a Hír TV Rájátszás című műsorában elhangzott: „jogtalanul mondja magáról, hogy metodista lelkész”.

A kormánypárti frakciószövetség hétfőn este arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, hogy két hét múlva, április 16-án – a szükséges egyeztetések után – jelöljön új államfőt.

A Fidesz alelnöke szerint Schmitt Pál a lemondásával államférfihoz méltó döntést hozott: komolyan vette esküjét, és azt mondta, nem tudja képviselni a nemzet egységét. Bővebben>>>