Ők felelnek meg az MSZP ízlésének + Videó

LM

2012. április 3., kedd 17:57, frissítve: kedd 18:12

Nem lesz saját államfőjelöltje az MSZP-nek, mert az új alaptörvény szerint a korábbi 50 helyett már 78 képviselő támogatása kell az érvényes jelöléshez – jelentette be Mesterházy Attila.

A szocialisták újraválasztott pártelnöke hozzátette: országgyűlési határozati javaslatba foglalják majd, hogy az MSZP szerint az új államfő személyének milyen feltételeknek kell megfelelnie. A politikus a legfontosabb kritériumnak azt tartja, hogy Schmitt Pál utóda nem lehet pártkatona. A politikus kijelentette: több ilyen „név is kering az éterben”, példaként említette Kövér László és Áder János nevét is.

Mesterházy Attila ugyanakkor alkalmasnak jelöltnek tartaná a jobboldali kötődésű Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) jelenlegi elnökét, Vizi E. Szivesztert, az MTA korábbi elnökét, Mészáros Tamást, a Corvinus Egyetem korábbi rektorát és Sólyom László volt államfőt is, akinek megválasztását a szocialisták nem támogatták 2005-ben. Az MSZP-nek megfelelne a Gyurcsány-párt által javasolt Iványi Gábor is, akiről a Hír TV Rájátszás című műsorában elhangzott: „jogtalanul mondja magáról, hogy metodista lelkész”.

A kormánypárti frakciószövetség hétfőn este arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, hogy két hét múlva, április 16-án – a szükséges egyeztetések után – jelöljön új államfőt.

A Fidesz alelnöke szerint Schmitt Pál a lemondásával államférfihoz méltó döntést hozott: komolyan vette esküjét, és azt mondta, nem tudja képviselni a nemzet egységét. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV