Orbán átalakított, 2014-ig új a felállás

Kovács András, 2012. május 13., 04:00, frissítve: 12:07
Egyenlő mércére van szükség és tiszteletre egymás iránt, emellett becsülni kell a teljesítményt – mondta el csütörtökön Áder János köztársasági elnök a beiktatási beszédében. A héten Orbán Viktor miniszterelnök is döntött a kormányátalakításról, amelynek értelmében Lázár János kerül a Miniszterelnökség élére, Varga Mihály tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal.

Új kiegyezést sürgetett csütörtöki beiktatási beszédében az államfő. Áder János azt mondta: egyenlő mércére van szükség és tiszteletre egymás iránt, emellett becsülni kell a teljesítményt. A köztársasági elnök arról beszélt, hogy minden ember felelős a másikért és a közös boldogulásért. Hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy mindenki képes legyen különbséget tenni jó és rossz között.

Lázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője lesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Lázárt a frakcióvezetői székben Rogán Antal váltja, az IMF-főtárgyalói poszton pedig Varga Mihály követi Fellegi Tamást. A miniszterelnök szerint a javasolt pénzügyi tranzakciós adó rendszere az embereknek előnyös, a spekulánsoknak pedig hátrányos lesz, míg Magyarország keleti határainál új helyzet van magyarügyben.

Jelentős változások, megfelelő emberek a megfelelő helyekre – így értékelték politológusok Orbán bejelentését. A személycserék egy konszolidációs politika jegyeit mutatják. Törekvés figyelhető meg azzal kapcsolatban is, hogy a jövőben a tárcák között jobb legyen a kommunikáció és az együttműködés.

Nem minden a pénzügyi fegyelem

A kormányfő azt várja, hogy a munkahelyteremtésre fókuszáló magyar gazdaságpolitika egész Európában polgárjogot nyer. Orbán hétfőn beszélt erről, amikor Budapesten fogadta Zoran Milanović horvát miniszterelnököt. Úgy vélte: a mostani európai választások eredménye világosan mutatja, hogy a válsággal szembeni európai politika nem korlátozódhat a pénzügyi fegyelemre. A horvát miniszterelnök arról beszélt, hogy a magyar–horvát kapcsolatok minden területen kiválóak, a két ország között feltétel nélküli az együttműködés, és rendkívül kevés a nyitott kérdés.

Megkapta hétfőn az Európai Bizottság jóváhagyását, így uniós forráshoz jut a budapesti 1-es és 3-as villamosvonalak felújítását, valamint az 1-es meghosszabbítását célzó projekt. A 41 milliárd forint összértékű beruházás 94 százalékos uniós támogatásban részesül.

Gyurcsány nem fog meghátrálni

Kedden kiderült, hogy a Demokratikus Koalíció szimpatizánsainak írt körlevelében arra kérte a plágiumgyanúba keveredett Gyurcsány Ferenc a híveit, hogy küzdelme közepén ne hagyják őt cserben, és bízzanak benne. A volt kormányfő szerint az ellene indult „mocskos támadásoknak” nem lesz végük, és arra számít, hogy további dokumentumok is előkerülnek majd, de ő nem fog meghátrálni és folytatja küzdelmét.

Elfogadta a kormány szerdán a második Széll Kálmán-tervben szereplő új adóintézkedéseket, így a távközlési, a pénzügyi tranzakciós és az egységes biztosítási adót. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közölte: 1 ezrelék lesz a pénzügyi tranzakciós illeték, és ebből 130 milliárd forint bevétele származik a költségvetésnek. Bevezetik az egységes biztosítási adót, valamint a percalapú távközlési adót, ami az idén júliusban lép életbe.

Az első 10 perc ingyenes lesz, afölött 2 forintot kell fizetni percenként. A magánszemélyeknél a távközlési adó maximum 700 forint, cégek esetében 2500 forint lesz. A biztosítási adóról Matolcsy elmondta: a kormány kivezeti a baleseti adót, a válságadót és a tűzvédelmi hozzájárulást, és ezek helyére lép be az egységes adó. A kabinet pénteken nyújtotta be az új adótörvényeket a parlamentnek.

Pótdíjat kell fizetni

Szerdán átvette miniszteri kinevezését az államfői feladat- és hatásköröket gyakorló Kövér László házelnöktől Balog Zoltán, aki jövő hétfőtől az emberi erőforrások minisztereként tevékenykedik tovább. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumot szintén hétfőtől nevezik át Emberi Erőforrás Minisztériumává, és az eddigi társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárként dolgozó Balog is akkor kezdi meg a miniszteri munkát. Balog korábban azt mondta, szerkezeti és személyi változások is várhatók az irányítása alatt működő minisztériumban.

Jóváhagyta a Fővárosi Vízművek részvényeinek visszavásárlásához szükséges fedezetigazolás kiadását a Fővárosi Közgyűlés. Ennek összege több mint 4,6 milliárd forint, amelyet az önkormányzatnak jövő május 8-ig kell megfizetnie az OTP Banknak. A közgyűlés arról is döntött, hogy a kéményseprés díjával megegyező pótdíjat kell fizetnie azoknak a budapesti ingatlantulajdonosoknak, akik nem engedik be az előre bejelentett időpontban a kéményseprőket.

Évtizedes konszolidáció?

Kötelezettségszegési eljárás indul a SZÉP-kártya rendszere miatt Magyarország ellen. Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára úgy fogalmazott, hogy ezt a vitát a kormány lefolytatja, és tovább folyik a SZÉP-kártya terjesztése is. Mint mondta: nem volt viták nélküli a rendszer elindítása, de ma már több mint 500 ezer munkavállaló igényelte a kártyát.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány évtizedekre konszolidálta az államháztartást. Matolcsy a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton rendezett fórumon a növekedést és a munkahelyteremtést nevezte a legfontosabbnak. Mint mondta: a következő két évben minden energiát a gazdaság növekedésének fenntartására, gyorsítására és a magyar üzleti szektor munkahelyteremtő képességének erősítésére kell felhasználni.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vezércikk
Homály
György Zsombor
Nem biztos, hogy iskolarendszerünket máris temetni kell, még ha aggódni mindenképpen érdemes is miatta.
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés

Hozzászólások - 15 db

A hozzászólások mutatása