Orbán: Jó néhány terv lapul még Matolcsynál

WA, 2012. július 6., péntek 08:29, frissítve: péntek 12:22
A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosításának pénteki parlamenti elfogadása után „bármikor beeshetnek” a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői a Magyarországgal való hivatalos tárgyalások megkezdésére – mondta a miniszterelnök pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Rogán Antal csütörtökön a Hír TV Rájátszás című műsorában elmondta, nem sérti a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét, hogy a kereskedelmi bankok mellett a jegybanknak is fizetnie kell tranzakciós illetéket. Rogán kiemelte, hogy alapjában véve a tranzakciós illetékből kívánják finanszírozni a miniszterelnök által bejelentett munkahelyvédelmi akciótervet.

Orbán Viktor arra a felvetésre, hogy a jegybanktörvény-módosítás pénteki megszavazása után „pár percen belül lehet időpontot kérni a valutaalaptól”, azt felelte: „nem kell kérni időpontot, jönnek ők (...), bármikor beeshetnek mostantól”. Hangsúlyozta, szerinte az IMF-hitel értelme a pozíciójavítás, nem pedig a túlélés.

Még sok vita lesz a tranzakciós illetéknek a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) való kiterjesztéséről – amely a munkahelyvédelmi akcióterv egyik forrása –, de ebben a vitában a kormány nem fog részt venni, a jegybank ugyanis független, és a saját belátása szerint jár el – magyarázta. „Hogy ide hárítja, oda hárítja, ráteszi a bankokra a terhet, maga akarja állni – ebben a vitában a kormány nem vehet részt” – közölte Orbán Viktor, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy pénzügyi tranzakciós illetéket mindenki fizet, és az MNB sem lehet kivétel.

Fotó: MTI


Ezt a csatát megnyertük

Pozitív fogadtatás

Az elmúlt napokban a gazdasági kamarák vezetői, a kereskedők, a vállalkozói érdekképviseletek és a szakszervezeti vezetők is méltatták a tervet.

Selmeczi Gabriella szerdán arról beszélt, a terv kismamákat érintő intézkedéseinek köszönhetően csökkenhet a nők munkaerő-piaci hátránya, ugyanis a munkáltatóknak megéri majd gyesről visszatérő édesanyákat foglalkoztatni.

A munkahelyvédelmi terv időzítésére kitérve a kormányfő azt mondta: először meg kellett várni, hogy Brüsszel június 22-én visszavonja „a Magyarországra indokolatlanul kirótt büntetéseket”. Az elmúlt két évben Magyarországnak más gazdaságpolitikájáért folyamatosan küzdenie kellett, „folyamatosan fenyegettek bennünket, részben források elvonásával, részben azzal, hogy rossz hírünket keltették a nemzetközi pénzpiacokon, leminősítettek bennünket. (...) Amíg nem sikerült megnyernünk ezt a csatát az EU-val, addig újabb csatát nem érdemes megnyitni. Ezt a csatát megnyertük", most pedig egy következő szakasz kezdődik – fejtette ki.

Hozzátette, a meghirdetett tízpontos akciótervtől, a szociális adócsökkentéstől elsősorban nem munkahely-növekedést, hanem a meglévő munkahelyek stabilizálását várja. Külön kiemelte a képzettséget nem igénylő munkát végzők támogatását, véleménye szerint ugyanis ma Magyarországon ezeknek az embereknek a kelleténél jóval kisebb a megbecsültségük, ezért a munkahelyvédelmi tervnek az is célja, hogy világossá tegye: ezek a munkavállalók fontosak, tisztelik őket, megbecsülik őket. Megjegyezte azt is, hogy a hatmillió forintnál kevesebb éves adóbevétellel rendelkező kisadózók január 1-jétől választhatják majd az átalányadózást.

Orbán: Bármikor beeshetnek az IMF képviselői
Jó néhány terv lapul még Matolcsynál

„Nem akarok senkit sem ijesztgetni, de Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter asztalfiókjában jó néhány terv lapul még” – mondta Orbán Viktor, példaként említve, hogy a tárcavezetőnek van egy beruházásösztönző terve, amelyre ősszel tér vissza a kormány.

Fotó: MTI


Ha kell, akkor változtatunk

Azzal kapcsolatban, hogy meddig megy el a kormány a munkahelyvédelmi akcióterv érdekében, a miniszterelnök azt válaszolta: ha a kiszámíthatatlan európai gazdaságpolitika miatt néhány dolog másképp alakul, és „kicsit kell változtatnunk, a tartalék módosításával és felhasználásával reagálunk, ha nagyot kell reagálni, ha gyors és mély reakció kell, akkor összehívjuk a parlamentet, és megváltoztatjuk a törvényt”.

Kiszámíthatóság és rugalmasság

A jövő évi költségvetésről szólva a kormányfő azt mondta, a büdzsével két dolgot kell garantálni a gazdasági életnek: kiszámíthatóságot és rugalmasságot. Utóbbit azért, „mert csak a jóisten tudja, hogy mi fog történni és mi nem az eurózónán belül, amire nekünk azonnal reagálni kell”. Így a 2013-as költségvetés főszámai nem változnak, azokat tartani kell, de a büdzsé belső szerkezetében kellő és rugalmas tartalékalapot kell biztosítani – emelte ki, megjegyezve, hogy összességében nincs olyan terület, amelyre ne jutna több pénz, mint a korábbiakban.

Orbán Viktor nem örül a videóbírónak

A miniszterelnököt arról is megkérdezték, mi a véleménye, hogy a labdarúgás szabályalkotó testülete úgy döntött, engedélyezi a játékvezetőket segítő technikai találmányok alkalmazását. Orbán Viktor azt válaszolta, hogy ortodox álláspontot képvisel ebben a kérdésben, és nem támogatja ezt az ötletet.

Fotó: MTI
Forrás: MTI
hirdetés
Vezércikk
99-re lapot húzni
Pápay György
De éppen az MNB-ügy mutatta meg, hogy a titkosítást még véletlenül sem a nemzetgazdasági érdek motiválta.
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés