Orbán ellenében lép Navracsics

MNO

2016. január 10., vasárnap 16:42, frissítve: hétfő 09:50

Brüsszel Lengyelország jogállamiságát vizsgálja, és Navracsics Tibor – bár EU-biztosként megtehetné – nem blokkolja a vizsgálatot. Az Index a Faz.net német lapot szemlézte, amelyben kiemelten foglalkoztak a fideszes politikus „lázadásával”.

Az Európai Bizottság lépésének oka egyébként a lengyel alkotmányügyi reform és az új médiatörvény, Brüsszel pedig először alkalmazná az alkotmányosság vizsgálatát „a jogállamiságot fenyegető rendszerszintű veszélyek kezeléseként”.

A lépést a biztosok egységesen támogatják, köztük – talán meglepő módon – Navracsics is. Ugyanakkor Orbán Viktor pénteken arról beszélt, hogy az EU-nak nem érdemes Lengyelországgal szembeni szankciókban gondolkodnia, mert ahhoz úgyis teljes egyetértés kell, márpedig Magyarország biztos, hogy nem fog támogatni semmilyen Lengyelországgal szembeni intézkedést.

Az Index megkereste Havasi Bertalant, a miniszterelnök szóvivőjét, hogy a kormányfő mit szól volt minisztere lépéséhez. Havasi válaszában megerősítette:

a magyar kormány és Orbán kitart álláspontja mellett, azt nem befolyásolják az EB vagy a biztosok nyilatkozatai.

Támadás az új lengyel kormány ellen

Eközben vasárnap a lengyel külügyminisztérium behívatta Németország varsói nagykövetét, miután bírálta az új lengyel kormányt. Korábban Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke „Putyin-stílusú demokráciáról” beszélt, és az európai politika „veszélyes putyinizálásának” nevezte a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) politikáját.