Orbán: Ez Magyarország érdeke

KG

2012. július 21., szombat 12:33, frissítve: szombat 13:09

Pénzügyi segítséget ígért Orbán Viktor miniszterelnök a patikusoknak a gyógyszertárak visszavásárlásához a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) vezetőségével folytatott szombati konzultációján egy zuglói patikában.

Magyarország érdeke, hogy a gyógyszertárak a patikusok tulajdonában legyenek – jelentette ki a kormányfő az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón. Ezért – mint elmondta – a találkozón vállalta, hogy az állam „megteremti a pénzügyi alapot a patikusok számára, hogy visszavásárolhassák – méghozzá reményeim szerint gyorsabban, mint tervezik – a patikák többségét”. Megállapodtak Hankó Zoltánnal, a kamara elnökével abban is, hogy létrehoznak egy közös munkacsoportot ennek érdekében.

A miniszterelnök kérdésre megjegyezte: olyan pénzügyi konstrukciót kell kialakítani a gyógyszertárakra vonatkozóan is, amelynek alapját támogatott, hosszú lejáratú, alacsony kamatozású, türelmi idővel induló kölcsönök adhatják. Orbán kitért arra is, hogy a kamara nélkül a kormány nem tudott volna hozzálátni a patikaliberalizáció súlyos hibájának kijavításához.

Ne legyen pluszteher

„Egyikünk sem tudott felidézni olyan nemzetközi példát, amikor egy liberalizációs folyamat megindulása után (...) sikerült volna egy társadalomnak közös erővel visszafordítani” egy ilyen folyamatot az egészségügyben; Magyarországon ez azonban megtörtént, és a kabinet reményei szerint hamarosan sikeresen be is fejeződik – fejtette ki, hangsúlyozva, hogy a patikaműködtetés alapvetően nem kereskedés, hanem hivatás.

A kormánynak ezért fontos, hogy azoknak, akik ezt a hivatást gyakorolják, meglegyen az anyagi biztonságuk, a szakmájukat is egzisztenciális biztonságban tudhassák, a szolgáltatásuk pedig így garantáltan jó minőségű legyen – tette hozzá Orbán. „A jó állapotban lévő patika, a jó állapotban lévő gyógyszerész a beteg érdeke elsősorban” – emelte ki a miniszterelnök.

A kormány támogatja továbbá – folytatta –, hogy az árrések a gyógyszertáraknak kedvezően változzanak, biztonságba helyezve ezzel a kispatikákat. Megállapodtak abban is, hogy a 2013-as gyógyszerkassza ügyét folyamatosan újratárgyalják. Közös érdek ugyanis, hogy „a gyógyszerkasszát úgy ésszerűsítsük, a gyártók extraprofitját úgy szüntessük meg”, hogy közben nem hárulnak plusz terhek a betegekre – mondta Orbán.

A gyógyszerészi kamara 12 pontjának teljesítése jól áll

Időarányosan kifejezetten jól áll a Magyar Gyógyszerészi Kamara két évvel ezelőtt megfogalmazott 12 pontjának teljesítése – mondta a szervezet elnöke. Hankó elmondta: a kormányfővel az elmúlt évek történéseit, a jelen gondjait és az elkövetkező időszak feladatait beszéltek át, továbbá áttekintették az MGYK által 2010-ben „Mit kíván a magyar gyógyszerész?” címmel megfogalmazott 12 pont sorsát.

Ezek közül mostanáig megtörtént a patikaliberalizáció leállítása, visszaállították a kötelező kamarai tagságot és a gyógyszerészi kompetenciák rendezésében is igen jelentős előrelépések történtek. Ezen felül várhatóan szeptemberben megjelenik, és hatályba is lép az a rendelet, amely a gyógyszerészi szakképzési rendszert is rendezi – fejtette ki Hankó Zoltán.

A miniszterelnök a napokban a Fidesz választási szövetségeseivel és együttműködő partnereivel folytat megbeszéléseket. A konzultációsorozat első állomásaként hétfőn a Kereszténydemokrata Néppárt vezetőivel találkozott a kormányfő. Kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségével tárgyalt, csütörtökön a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek az Új Széchenyi-terv eredményeit összegző tanácskozásán vett részt, majd aznap konzultált a Nemzeti Fórum vezetőivel is. Pénteken Orbán Viktor közös nyilatkozatot írt alá Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnökével.

Forrás: MTI