Orbán: Ezermilliárdról van szó + Kép

NT

2012. május 7., hétfő 16:34, frissítve: hétfő 20:46

Az európai uniós tagság évente több mint ezermilliárd forintot jelent Magyarországnak – mondta a miniszterelnök hétfőn a parlamentben a Jobbik képviselőinek arra a kérdésére, hogy van-e élet az Európai Unión kívül. Orbán kijelentette továbbá: a nemzeti együttműködés rendszerében nincsenek oligarchák.
Az Országgyűlés hétfőn módosította a földmérési és térképészeti tevékenység szabályozását, továbbá változtatott a bányászati törvényen. Megkezdte a Ház a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosításának vitáját is: a javaslat alapján a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot (Nefmi) átneveznék Emberi Erőforrások Minisztériumává.

Gaudi-Nagy Tamás azt mondta, 2004-ben „egy tisztességtelen, csalárd népszavazással hazánkat bekényszerítették az EU-ba”. Álláspontja szerint mára világossá vált, hogy „nem vagyunk nem nettó haszonélvezői” az EU-nak. A Jobbik úgy véli, van élet az unión kívül, és népszavazást kellene tartani a közösségből való kilépésről.

Magyarországnak nagy értéke, hogy tagja az Európai Uniónak – jelentette ki válaszában a kormányfő, aki szerint az uniós tagságról szóló szavazás tisztességes volt, és több érv szólt a belépés mellett, mint ellene. „Ezért örülök annak, hogy a több érv egyben fontosabb érvnek is tűnt a magyar választóknak, és a belépés mellett döntöttek” – mondta, jelezve, hogy az európai uniós tagság évente több mint ezermilliárd forintot jelent Magyarországnak.

Kifejtette: Magyarország haszonélvezője a belső piacon folytatott kereskedelemnek. Az ország exportjának több mint 76 százaléka irányul az unióba, az import pedig 69,5 százalékban érkezik az EU-ból.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: MTI

A kormányfő szerint ha nem lennénk tagja az Európai Uniónak, nem Magyarországon adna munkát több tíz- sőt százezer családnak az Audi, a Mercedes, az Opel, a Bosch vagy éppen a Knorr-Bremse. „A határainkon kívül élő magyarokhoz fűződő nemzeti érdekek jobban érvényesíthetőek az unión belül, mint kívül” – érvelt tovább.

Orbán Viktor kitért arra, hogy a sikeres nyugati integráció mellett Magyarországnak érdeke a keleti nyitás politikájának sikere is. „Miért állnánk egy lábon, ha két lábon is állhatnánk?” – kérdezte.

Viszonválaszában Novák Előd felidézte, hogy egy héttel ezelőtt frakciótársával, Murányi Leventével levették az uniós zászlót az Országgyűlés irodaházáról. Ezzel kapcsolatban azt kérte, hogy a jövőben a Parlament épületén ne legyen kifüggesztve az EU lobogója, helyette helyezzék ki oda a címeres magyar zászlót. Ezt követően Novák Előd átadta az uniós zászlót a házelnöki jogokat jelenleg gyakorló Lezsák Sándor alelnöknek.

„Gratulálok a sikeres épületfenntartói tevékenységhez!” – válaszolt a Jobbik képviselőjének Orbán Viktor, emlékeztetve, az első Orbán-kormány döntött a magyar zászló kötelező kihelyezéséről a középületekre.

„A nemzeti együttműködés rendszerében nincsenek oligarchák” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben. A kormányfő az LMP-s Karácsony Gergely azonnali kérdésére válaszolt, amiben általa Fidesz közelinek gondolt gazdasági szereplőket emlegetett. Orbán Viktor úgy felelt: a nemzeti együttműködés rendszerében nagytőkések vannak, oligarchák azonban nincsenek és nem is lesznek. „A mi fölfogásunk szerint oligarcha az a milliárdos, aki közvetlen politikai hatalmat is akar szerezni a gazdasági súlya mellé (…) és elfoglal például egy pártot (…) vagy miniszterelnökké választják” – mondta, megjegyezve, hogy a Fidesz ezt ellenzi és visszautasítja. „A Fidesz a középosztály kezében fogja tartani a hatalmat” – húzta alá. Hozzátette, kormánya azt szeretné, ha minél több nagytőkés, sikeres középosztálybeli, és minél kevesebb szegény ember lenne Magyarországon, ehhez pedig sikeres vállalkozásokra van szükség.

---- Az emberi élet a legfontosabb dolog ----

Az emberi élet a legfontosabb

Az emberi élet a legfontosabb dolog, ezért a mainál sokkal nagyobb védelmet érdemel – mondta Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben egy ellenzéki képviselő azonnali kérdésére válaszolva, amelyben a Cozma-ügyben hozott bírói ítéletről is szó volt.

Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő azt vetette fel: milyen üzenete van annak, amikor egy világklasszis sportoló, Marian Cozma gyilkosainak ítéletét másodfokon egy bíró életfogytiglan helyett 18 esztendőre, húsz év helyett 8 évre mérsékli? Ezen felháborodott a szakma, a sportvilág és minden jóérzésű ember – mondta, hozzátéve: egyedül a gyilkosok elégedettek. Ebben benne van minden, ami ma probléma – fogalmazott.

A miniszterelnök válaszában úgy fogalmazott: a legszívesebben azt mondaná négyszemközt, hogy egyetért azzal a véleménnyel, amit elmondott a képviselő. Ezt azonban nem teheti meg a nagy nyilvánosság előtt. Ha Magyarország miniszterelnöke bármely egyedi bírósági döntést kritika alá von, akkor nem jár el helyesen, mert az a képzet alakul ki, mintha az igazságszolgáltatásra nyomást akarna gyakorolni a kabinet – fejtette ki. Ez nem áll szándékukban – folytatta, hozzátéve: nem azért, mert elégedettek azokkal az ítéletekkel, amelyek születnek.

A kormányfő azon meggyőződésének adott hangot, hogy az emberi élet a legfontosabb dolog, ezért a mainál sokkal nagyobb védelmet érdemel. Mint mondta, reméli, hogy a készülő büntető törvénykönyv kapcsán a képviselő támogatja majd a kormányzati előterjesztéseket.

Mirkóczki Ádám felszólalása elején kitért arra, hogy azokon a településeken, ahol korábban reménytelen volt a közbiztonság helyzete, továbbra is az, sőt ahol eddig nem volt, kifejezetten reménytelennek tűnik. Felidézte az elmúlt időszak tragikus gyilkosságait, majd azt mondta: két évvel ezelőtt egy ország bízott abban, hogy a rendrakás szlogen nemcsak kommunikációs trükk, hanem valóban komolyan gondolja a kormány. Mára azonban teljesen más a helyzet – vélekedett, hozzátéve: a felavatott rendőrök, egységek a biztonságot nem javították. Ön szerint mennyit ér az emberélet 2012-ben Magyarországon? – tette fel a kérdést.

A kormányfő azt kérte, ne hallgassanak az ellenzékre, a helyzet egyáltalán nem reménytelen. „A helyzet kétségkívül nehéz, de sosem reménytelen, és nem fogunk belenyugodni, hogy Magyarországon a helyzet reménytelen legyen” – fogalmazott a miniszterelnök.

Felidézte a kormányzat eddigi döntéseit, és azt mondta, véget vetettek annak a korábbi, tarthatatlan gyakorlatnak, hogy mentegették a bűnözőket szociális, etnikai alapon. A bűncselekmény az bűncselekmény – summázta. Orbán Viktor kiemelte: hangsúlyt fektetnek arra, hogy a rendfenntartás állami feladat, az egyenruhával nem lehet visszaélni, az egyenruhás bűnözést nem fogadják el Magyarországon.

Szólt még arról, hogy jelentősen szigorították a Btk.-t, az erőszakos bűncselekmények visszaszorítására bevezették a három csapás törvényt, a rendőrök számát pedig 3285-tel növelték, így 37 370 rendőr dolgozik. Mindezzel még nem elégedettek, minden településen kellene lenni körzeti megbízottnak, ezt célul tűzték ki. Ott, ahol a helyzet nehéz, megerősített egységeknek kell működniük a nagyvárosokban – szögezte le. A képviselő által említett gyilkosságokról azt mondta: az elkövetőket a rendőrség órákon belül elfogta.

---- Túl sok bürokrácia ----

Újabb és újabb bürokráciacsökkentés szükséges

A kormány sokat tett, de nem eleget, ezért újabb és újabb bürokráciacsökkentő csomagokra van szükség a magyar vállalkozások segítése érdekében – válaszolta az LMP-s Vágó Gábor azonnali kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

Vágó Gábor emlékeztette a kormányfőt, hogy 2012-ben 1800 felszámolás és 3000 végelszámolás történt eddig, ami 50 százalékkal több, mint 2011 első négy hónapjában, miközben mindössze 1820 új cég alakult. Az ellenzéki politikus szerint a magyar kormányzat vállalkozásromboló gazdaságpolitikát folytat, a növekedést ígérő gazdaságpolitikája a „saját inkompetenciája miatt megbukott”, így elmondható, hogy ez a kormány nem a nemzeti ügyek, hanem a „nemzeti ügyetlenkedés” kormánya.

Vágó Gábor azt kérdezte: mikor teremt végre kiszámítható gazdasági környezetet a kormány, és miért nem támogatja az LMP adómoratóriumi javaslatát, amely megtiltaná az adók évközi kivetését.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában leszögezte: a kormány sajnos nem mondhat le az évközi adómódosítások – „egyébként legkevésbé sem kívánatos” – gyakorlatától, mivel egyetlen európai ország sincs abban a helyzetben, hogy erről lemondjon a jelenlegi gazdasági helyzetben. A bürokráciacsökkentéssel kapcsolatban leszögezte: „sokat tettünk, de nem eleget”.

Példaként említette, hogy 10 százalékra csökkent a kisvállalkozások társasági nyereségadója, 10 kis adót megszüntettek, kiszélesítették a Széchenyi-kártyát és meghirdették az Új Széchenyi-tervet. Hangsúlyozta: a kormánytöbbség határozottan kiállt hazai vállalkozások mellett. Hozzátette: a megszűnő vállalkozások egy része azért szűnik meg, mert adócsalást folytatott, így ezekért „nem kár”.

Vágó Gábor viszonválaszában elmondta: bár a kormány valóban megszüntetett tucatnyi kis adót, de helyette kéttucatnyit vezetett be. Szerinte a vállalkozások között nagyon rossz a hangulat a folyamatosan változó gazdasági környezet miatt, és továbbra is csak bejelentések és tervek vannak érdemi adminisztrációcsökkentés helyett.

Orbán Viktor viszonválaszában egyetértett azzal, hogy túl sok még a bürokrácia, ezért újabb és újabb csomagok kellenek, valamint azzal is, hogy a kormány nem vezette végig az összes eddigi bejelentett intézkedést sem, ezért „a végrehajtás területén is van még tennivaló”. Hozzátette: igyekszik megszüntetni ezt a gyakorlatot a következő időszakban.

Mint az MNO korábban beszámolt róla, Orbán Viktor a budapesti látogatáson tartózkodó horvát miniszterelnökkel találkozott hétfőn. A miniszterelnök akkor azt mondta, Magyarország mindig is erkölcsi kérdésnek tekintette, hogy támogassa Horvátország – akár katonai, akár gazdasági – integrációs törekvéseit.

Forrás: MTI,MNO