Az Országgyűlés hétfőn módosította a földmérési és térképészeti tevékenység szabályozását, továbbá változtatott a bányászati törvényen. Megkezdte a Ház a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosításának vitáját is: a javaslat alapján a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot (Nefmi) átneveznék Emberi Erőforrások Minisztériumává.

Gaudi-Nagy Tamás azt mondta, 2004-ben „egy tisztességtelen, csalárd népszavazással hazánkat bekényszerítették az EU-ba”. Álláspontja szerint mára világossá vált, hogy „nem vagyunk nem nettó haszonélvezői” az EU-nak. A Jobbik úgy véli, van élet az unión kívül, és népszavazást kellene tartani a közösségből való kilépésről.

Magyarországnak nagy értéke, hogy tagja az Európai Uniónak – jelentette ki válaszában a kormányfő, aki szerint az uniós tagságról szóló szavazás tisztességes volt, és több érv szólt a belépés mellett, mint ellene. „Ezért örülök annak, hogy a több érv egyben fontosabb érvnek is tűnt a magyar választóknak, és a belépés mellett döntöttek” – mondta, jelezve, hogy az európai uniós tagság évente több mint ezermilliárd forintot jelent Magyarországnak.

Kifejtette: Magyarország haszonélvezője a belső piacon folytatott kereskedelemnek. Az ország exportjának több mint 76 százaléka irányul az unióba, az import pedig 69,5 százalékban érkezik az EU-ból.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: MTI

A kormányfő szerint ha nem lennénk tagja az Európai Uniónak, nem Magyarországon adna munkát több tíz- sőt százezer családnak az Audi, a Mercedes, az Opel, a Bosch vagy éppen a Knorr-Bremse. „A határainkon kívül élő magyarokhoz fűződő nemzeti érdekek jobban érvényesíthetőek az unión belül, mint kívül” – érvelt tovább.

Orbán Viktor kitért arra, hogy a sikeres nyugati integráció mellett Magyarországnak érdeke a keleti nyitás politikájának sikere is. „Miért állnánk egy lábon, ha két lábon is állhatnánk?” – kérdezte.

Viszonválaszában Novák Előd felidézte, hogy egy héttel ezelőtt frakciótársával, Murányi Leventével levették az uniós zászlót az Országgyűlés irodaházáról. Ezzel kapcsolatban azt kérte, hogy a jövőben a Parlament épületén ne legyen kifüggesztve az EU lobogója, helyette helyezzék ki oda a címeres magyar zászlót. Ezt követően Novák Előd átadta az uniós zászlót a házelnöki jogokat jelenleg gyakorló Lezsák Sándor alelnöknek.

„Gratulálok a sikeres épületfenntartói tevékenységhez!” – válaszolt a Jobbik képviselőjének Orbán Viktor, emlékeztetve, az első Orbán-kormány döntött a magyar zászló kötelező kihelyezéséről a középületekre.

„A nemzeti együttműködés rendszerében nincsenek oligarchák” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben. A kormányfő az LMP-s Karácsony Gergely azonnali kérdésére válaszolt, amiben általa Fidesz közelinek gondolt gazdasági szereplőket emlegetett. Orbán Viktor úgy felelt: a nemzeti együttműködés rendszerében nagytőkések vannak, oligarchák azonban nincsenek és nem is lesznek. „A mi fölfogásunk szerint oligarcha az a milliárdos, aki közvetlen politikai hatalmat is akar szerezni a gazdasági súlya mellé (…) és elfoglal például egy pártot (…) vagy miniszterelnökké választják” – mondta, megjegyezve, hogy a Fidesz ezt ellenzi és visszautasítja. „A Fidesz a középosztály kezében fogja tartani a hatalmat” – húzta alá. Hozzátette, kormánya azt szeretné, ha minél több nagytőkés, sikeres középosztálybeli, és minél kevesebb szegény ember lenne Magyarországon, ehhez pedig sikeres vállalkozásokra van szükség.