Orbán: Micsoda vircsaft ez, uraim? + Videó

2011. december 12., hétfő 15:08

Könnyen lehet, ha az ellenzéknek lenne kétharmados többsége, akkor még jobban háttérbe szorítanák az Országgyűlést – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a parlamenti frakcióvezetőknek szóló viszonválaszában.

Orbán a parlamenti pártoknak szóló viszonválaszában elmondta, hogy az ellenzék azért nevezi játszóháznak a parlamentet, mert nem tudják annak döntéseit befolyásolni. „Könnyen lehet, ha önöknek lenne kétharmaduk, kevésbé tartanák fontosnak a parlamentet, mint mi” – tette hozzá. „Hátbatámadásnak érzem, hogy önök a nemzeti megállapodás ellenére, amikor módjuk volt rá, rátámadtak, micsoda vircsaft ez, uraim?”

Orbán a csatlakozás kapcsán kifejtett ellenzéki reakciókról szólva kijelentette: nem érti a szocialisták azon vágyát, hogy olvasatlanul csatlakozzanak valamilyen egyezményhez, ahogy a Jobbik elutasító álláspontján is csodálkozik.

Orbán: Két nagy küzdelemben kell részt vennünk

Mesterházy hozzáértést, Schiffer kocsmát vizionált

A miniszterelnök szerint fontos, hogy a parlamenti bizottság foglalkozzon ezzel a kérdéssel, az Országgyűlés vitassa meg ezeket a kérdéseket, a kormány begyűjtve a szükséges információkat, kellően higgadtan, nyugodtan hozza meg ezt a döntést.

A Jobbik javaslatára – miszerint Magyarország ne fizesse vissza adósságát – a kormányfő elmondta: sokan vannak ma hazánkban, akik örülnének ennek, de ha ez bekövetkezne, akkor nem lenne se nyugdíj, se fizetése a tanároknak, orvosoknak, ápolónőknek, nem Görögország, hanem Argentína sorsa várna ránk. Orbán elmondta azt is: annál unortodoxabb politika, amit az unió most folytat, még nem volt.

A gazdasági miniszter személye körüli találgatásokra úgy reagált, hogy ha szakértői kormányfőre van javaslatuk, mondják meg, kire gondolnak, „annak mi is örülnénk, legalább tisztábban látunk majd”. Mindenfajta személyi spekulációval kapcsolatban úgy szólt: ne reménykedjenek. „Négy évre megkaptuk a felhatalmazást, ki fogjuk javítani az önök hibáit, ezt az időt becsülettel végigszolgáljuk, utána önökkel együtt szívesen állunk a választók elé” – mondta Orbán.