Orbán: Örömteli, hogy tisztelik a magyarokat + Képek + Videó

NT

2012. június 14., csütörtök 12:20, frissítve: csütörtök 13:21

Jordánia kiemelten fontos partnere Magyarországnak a Közel-Keleten – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a fővárosi Buddha-Bar Hotel Klotild Palace ünnepélyes megnyitóján.

Budapest új, 102 szobás luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki. A társaság tulajdonosait – a magyar szállodafejlesztés érdekében végzett elévülhetetlen érdemeik elismeréseként – a napokban Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki.

Fontos a nyitás

A megnyitóünnepségen Orbán Viktor arról beszélt, kormánya nagyon fontosnak tartja, hogy nyisson az arab világ felé. A Jordániához fűződő kapcsolatokra kitérve a kiemelt partneri státusz mellett hangsúlyozta azt is, hogy a királyság stratégiai szerepet játszik a közel-keleti biztonsági folyamatokban.

Fotó: MTI


Örömtelinek nevezte továbbá, hogy a jordán szállodaipari befektetők a magyar hagyományokat, a helyieket tisztelő emberek, akik hangsúlyt helyeznek arra, hogy magyaroknak adjanak munkalehetőséget. Ebből jól látszik – és az arabok ezt értik, ezért is működhet az együttműködés köztük és a magyarok között –, hogy „még a profit sem esik jól igazából, ha nincs benne valami barátság, valami lélek” – tette hozzá a kormányfő. Megjegyezte, mindig örül annak, ha azt látja, hogy Magyarországon a gazdaság nemcsak a magyaroknak, hanem a külföldieknek is kínál lehetőséget.


A miniszterelnök szerint a Klotild Palota újjáépítése visszahozhatja a kommunizmus előtti, nagyvonalú Budapest hangulatát. „Ez a beruházás Budapest számára talán a régi nagy fényt és időszakot idéző, sikereket jelentő új korszak megnyitása” is – mondta.

Magyarország mint stratégiai partner

Jordánia tiszteletbeli konzulja, Zaid Naffa köszöntőjében – emlékeztetve, hogy a Jordán Hásimita Királyság éppen ezen a napon ünnepli függetlenségének 66. évfordulóját, és tolmácsolva a jordán király üdvözletét – arról beszélt, hogy Jordánia is komoly stratégiai partnerként tekint Magyarországra, ahová egyre több befektető és turista érkezik az arab világból. Szerinte ez annak köszönhető, hogy a magyar kormány nyitott az arab világ felé. Megjegyezte, az idén Budapesten öt szállodanyitás várható, hármat a Mellow Mood Group üzemeltet majd.

Fotó: MTI


A csütörtöki eseményen részt vett mások mellett Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Schmitt Pál volt államfő és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is.

A Mellow Mood Group jelenleg egy tucat szállodát üzemeltet Budapesten.

Forrás: MTI