Orbán részvétét fejezte ki a trónörökös halála miatt

PR

2012. június 17., vasárnap 14:12, frissítve: vasárnap 15:07

Részvétét nyilvánította Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Najef bin Abdel-Aziz szaúdi trónörökös halála miatt – tájékoztatta a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t.

Havasi Bertalan elmondta: Orbán Viktor a szaúdi királynak írt levelében hangsúlyozta, hogy az elhunyt szaúdi koronaherceg, Szaúd-Arábia belügyminisztere, első miniszterelnök-helyettese hosszú évekig szolgálta országát méltósággal és odaadással, munkásságára pedig, amellyel hozzájárult Szaúd-Arábia virágzásához és biztonságához, sokáig emlékezni fognak.

A miniszterelnök szerint a trónörökösnek fontos szerepe volt abban, hogy erősödtek Szaúd-Arábia külföldi kapcsolatai, így például a baráti kötelék Magyarországgal. Felidézte egyúttal személyes találkozásukat 2011 őszén, amikor egy magyar kormányzati-üzleti delegáció tett látogatást Rijádban – közölte a sajtófőnök.

Orbán Viktor levelét azzal zárta, hogy Najef bin Abdel-Aziz halála hatalmas veszteség Magyarországnak és az egész világnak.

„Magyarország barátja volt”

A trónörökös 2012. június 16-én bekövetkezett halála miatt a miniszterelnök mellett Áder János államfő és Martonyi János külügyminiszter Magyarország rijádi nagykövetsége útján továbbított táviratban fejezte ki együttérzését.

Martonyi János Szaúd Al-Faiszal bin Abdel-Aziz Al-Szaúd királyi hercegnek, Szaúd-Arábiai Királyság külügyminiszterének küldött üzenetében kiemelte, hogy a trónörökös Magyarország barátja volt és sokat tett a két ország kapcsolatainak megerősítéséért és az általa elvégzett elkötelezett munkára a jövőben is építeni lehet.

Martonyi János Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt 2011 októberében Rijádban találkozott Najef bin Abdel-Aziz
Al-Szaúd trónörökössel, aki komolyan közreműködött a magyar–szaúdi kapcsolatok újraindításában.

Forrás: MTI