Orbán Viktor kikérte + Videó

LM, tt

2012. május 25., péntek 16:55, frissítve: péntek 19:55

”Kikérte” a hódmezővásárhelyiektől Orbán Viktor miniszterelnök Lázár Jánost, a város fideszes polgármesterét, aki a jövőben a Miniszterelnökséget vezető államtitkár lesz, ezért le kell mondania városvezetői posztjáról. Lázár a hódmezővásárhelyi közgyűlés pénteki rendkívüli ülésén bejelentette, hogy elfogadja a felkérést és hangsúlyozta: a vidéki érdekeket fogja szolgálni.
Almási István jelenlegi alpolgármester jelölését támogatja a hódmezővásárhelyi polgármesteri posztra a Fidesz és a KDNP helyi csoportja – tájékoztatott a két szervezet csütörtökön.

Orbán Viktor kormányfő az ülésen úgy fogalmazott, szeretné kölcsönkérni a város polgármesterét – aki egyben a Fidesz parlamenti frakcióvezetője –, „mert volna itt egy kis munka, ahol szükségem volna rá”. „Szükség van arra a tudásra és tapasztalatra, amivel valójában önök vértezték fel őt” – mondta a hódmezővásárhelyieknek a miniszterelnök, hozzátéve, hogy nem akar Lázár Jánosból „pesti politikust” csinálni, hiszen ő továbbra is a Csongrád megyei városban él majd, és a helyi politikával sem szakad meg a kapcsolata.

Orbán Viktor szerint Lázár János felkérése a miniszterelnökségi államtitkári posztra egy üzenet is, amellyel azt szeretné tudatni a hódmezővásárhelyiekkel és más vidéki településeken élőkkel: nem kell elhagyni a szülőföldet ahhoz, hogy „az egész országra hatással lévő dolgokat tehess”.

Sikeres közösség

Felszólalásában a kormányfő Hódmezővásárhelyet Magyarország egyik legsikeresebb közösségének nevezte, emlékeztetve a város oktatási intézményeiben megvalósult esélyegyenlőségi és integrációs programra, amelynek köszönhetően nem az számít, milyen családba született valaki, hanem az, hogy megvan-e a magához való esze, szorgalma, tisztessége, ha ugyanis megvan, előrébb juthat az életben. Kiemelte emellett a hódmezővásárhelyi népegészségügyi programot, a város művészeti életét és az ügynökügy kezelését, amelyet „Budapesten a nagypolitika húsz éve sem kiköpni, sem lenyelni nem tudott még”, Hódmezővásárhelyen viszont a közösség ügyévé tették.

Fotó: MTI

A jövő

A település jövőjéről szólva közölte: elkészül a Szeged és Hódmezővásárhely közötti vasúti pálya korszerűsítése, megépül a 47-es elkerülő út, fejleszteni fogják a laktanyát, és újjászervezik a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi főiskolai karát.

Görög út

Kormánya elmúlt két évéről szólva a miniszterelnök azt mondta: kevés ország és kevés kabinet vágta akkora fába a fejszéjét, mint az általa vezetett. 2010-ben még „Európa legbetegebb embere” volt Magyarország, ezért az volt a feladat, hogy visszafordítsák az országot a görög útról. A tízmillió magyarból legalább ötmilliónak kell dolgoznia, és a ciklus végére az országot ki kell váltani a zálogból – fogalmazta meg a célokat, kijelentve: „el fogjuk érni, hogy Magyarország a saját lábán álljon, a hiteleink nagy részét vissza fogjuk fizetni, visszaadjuk a magyarok kezébe Magyarország sorsát, nem külföldi pénzügyi szervezetek, nem külföldi hatalmak fogják eldönteni, hogyan éljük és rendezzük be az életünket”.

A miniszterelnököt néhány tucat tüntető várta – jelentette a Hír TV helyszíni tudósítója. A Magyar Nemzet pénteki számában megírta: egy titkos támogató segítségével a Szolidaritás ingyen szállíthatta szimpatizánsait a megmozdulásra.

A hódmezővásárhelyi Fidesz közleményben ítélte el a Magyar Szolidaritás Mozgalom és a Jobbik pénteki demonstrációján történteket. „A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete a leghatározottabban visszautasítja azt a városhoz, és annak minden jóérzésű polgárához méltatlan magatartást, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök hódmezővásárhelyi látogatása kapcsán a városháza épülete előtt megjelent mintegy harminc tüntető tanúsított” – olvasható a közleményben. A „Magyar Szolidaritás Mozgalom Budapestről buszokkal Hódmezővásárhelyre hozott bértüntetőinek és jobbikos cimboráiknak artikulálatlan, trágár és a legrosszabb vásárhelyi kocsmába sem illő szitkozódása, és jól láthatóan a sajtó képviselőinek szánt eszetlen, ocsmány előadása minden hódmezővásárhelyi polgárt megdöbbentett, és mélységesen felháborított” – fogalmaznak.
Hódmezővásárhelyen véleménynyilvánítási szabadság van, a nézeteltéréseket megbeszélik, a vitákat lefolytatják az emberi méltóság, tisztelet és tisztesség határain belül. Józan, kulturált magyar emberek között ez így szokás. „A Magyar Szolidaritás Mozgalom és jobbikos cimboráik nem mást, mint saját magukat minősítették” –áll a közleményben.


A vidéki érdekeket képviseli

Lázár János a hódmezővásárhelyi közgyűlés pénteki rendkívüli ülésén bejelentette, elfogadja Orbán Viktor felkérését a Miniszterelnökség államtitkári posztjára, és a törvényes határidőn belül lemond polgármesterségről. „A közös munkánk során mindvégig a vidéki emberek embere lennék az ön kormányában, a vidéki érdekeket fogom szolgálni” – mondta a politikus a kormányfőnek. Nincs olyan települése az országnak, ahol a helyiek, a lokálpatrióták ne értenének egyet abban, hogy a legfontosabb a következő időszakban, hogy Magyarország talpon maradjon, és végre valódi közösség legyen – közölte Lázár János.

Fotó: MTI


A polgármester úgy látja, történelmi párhuzam fedezhető fel a jelenlegi helyzet és az 1920 utáni időszak között. 1920 után lehetett hasonló a baj, mint amiben mi jártunk a rendszerváltozást követő húsz évben – mondta a politikus. Akkor Teleki Pál, majd Bethlen István kormánya úgy döntött, a településeket szövetségesnek tekinti. Ennek volt köszönhető Debrecen, Kecskemét, Szeged fejlődése, és e szövetség segítette Hódmezővásárhely gazdasági konszolidációját, a település megerősödését.

A jövőben is városát kívánja szolgálni

A rendszerváltozás után Hódmezővásárhelynek nem adatott meg a lehetőség, hogy a kormány szövetségese lehessen. Még az első Orbán-kormány idején sem, mert akkor huszonkét hónapon át a hódmezővásárhelyieket lekötötte a civakodás, a veszekedés, az egymás iránti gyűlölködés. Hódmezővásárhely 2002 után sem lehetett a kormány szövetségese, mert „a város következetes politikai álláspontjának következetes büntetés lett a jutalma”.

A polgármester a hódmezővásárhelyiek nevében azt kérte a kormányfőtől, ne fordulhasson elő többet, hogy politikai hovatartozásuk alapján különbséget tesznek az egyes települések között. Hódmezővásárhely nyugalomra, békességre, és fejlődésre vágyik. A következő két évnek, és az azt követő időszaknak is erről kell szólnia – mondta Lázár János. A politikus hangsúlyozta, soha nem adná föl hódmezővásárhelyiségét, a jövőben is városát kívánja szolgálni.

A kormánynak a következő két évben azon kell dolgoznia, hogy könnyítse az emberek életét, vissza kell adni a reményt – mondta korábban a Délmagyarországnak a polgármesteri posztból távozó politikus

Forrás: MTI