Kovács András
Kovács András

Az új alaptörvény és választási törvény megváltoztatta a magyar politikai közösség kiterjedését – hangsúlyozta Halász. A tavaly bevezetett változások teljes mértékben eurokonformok és követik a nyugati példákat – tette hozzá. Halász szerint a kiterjesztés a határon túli magyarok számára kedvezőtlen, mivel átpolitizálhatja a nemzetpolitikai konszenzust. Az a korlátozás, hogy a határon túliak csak „félszavazatot” kaptak, bizonyos szempontból elfogadható, mivel ha valaki nem itt él, akkor ez egy arányos korlátozás.

Halász úgy látja, egyelőre nem lehet látni, hogy a határon túliak esetében hány emberre fog vonatkozni a választójog, de „idővel telítődni fog a piac.” Világszerte nagyon sok olyan magyar leszármazott él, aki adott esetben szintén fölveheti az állampolgárságot, ez akár egymillió ember is lehet – tette hozzá. A szakértő arra is rávilágított, hogy jelentős különbségek vannak a határon túli diaszpóracsoportok között, amiből kifolyólag nem azonos esélyekkel indulnak a magyar választási kampányokban.

Kombinálni kéne

Az egyetemi oktató az eljárási kérdésekről úgy vélekedett, hogy meg kell találni a konkrét formáit a határon túliak szavazásának. A mostani külföldi voksolási szabályok nem alkalmazhatóak a jövőben, így például a levélben való szavazás kerülhet előtérbe. Ennek előnye az előzetes regisztráció, míg hátránya annak biztonsága – fogalmazott Halász.

Több szavazási mód kombinálását kéne lehetővé tenni a külföldiek voksolása esetében – vélekedett a szakértő. Példaként hozta föl, hogy alkalmazni kéne azt a Csehországban és Szlovákiában már bevált eljárást, miszerint a külföldiek az anyaország területén voksolhatnak.   

Valami tetszik Szigetvárinak

Szigetvári Viktor, az MSZP 2010-es kampányfőnöke szerint a választási rendszer megváltoztatása legitim eljárás, illeszkedik a politikai rendszerhez, valamint elfogadható, hogy többségibb lett a rendszer. A megyei jogú városok mandátumszáma kifogásolható, mivel Miskolc és Debrecen esetében az utóbbi egy mandátummal többet kap – hangsúlyozta Szigetvári.

Úgy látja, az egyik legfőbb probléma, hogy a térkép megrajzolásának nem volt egységes elve. A szocialisták volt kampányfőnöke rámutatott arra, hogy az összes választókerület megfelel a Velencei Bizottság ajánlásainak.

Kibújt a szög a zsákból

„Soha nem tagadtuk, hogy becslésekkel dolgoztunk 350 szavazókör esetén.” A szakértő újra megismételte azt a csúsztatást, hogy megszűntek az ingadozó körzetek, valamint hogy minél jobboldalibb egy körzet, annál kevesebben élnek ott, míg a biztos baloldaliak népesebbek. Szigetvári ismételten bemutatta manipulált választási modelljét a konferencián.

Állítása szerint az új rendszer az aránytalanságokat kiegyenlíti, de a jobboldal számára kedvezőbb lett. Az MSZP kampányfőnöke elismerte, hogy az elmúlt 20 évben a baloldalnak kedvezett a választási rendszer. Szerinte manipulálták a választókerületek határát, az új rendszerben jele sincs annak, hogy ebből profitálnának a balközép pártok. A jelenlegi többséget csak egységes ellenzéki fellépéssel lehet legyőzni – zárta szavait.